Jump to content

NAZI RAZORS


Francois

Recommended Posts

Ik heb een aantal verschillende uitvoeringen van deze Duitse safety razors, waarvan enkele in ongeopende verpakking en ongebruikt. NOS dus. Ze stammen uit de tijd dat er een conflict was tussen de toenmalige Nederlandse regering en de toenmalige Duitse regering.

 

Wellicht weet iemand meer over deze dingen.

 

Door wie werden ze gemaakt ?

Hoeveel varianten waren er ?

Werden ze door het leger verstrekt of moesten militairen ze zelf kopen ?

Heeft iemand ze wel eens gebruikt ?

 

Alle informatie is welkom.

5a24b97e53007_(KGrHqJ!rIFF0Tuq0OUBRgWrHcgew60_57.thumb.jpg.12e310784ff3d820308c30ed9115f9dd.jpg

ns.thumb.jpg.67dcaf9f749a8d2b878b3230cb1cb921.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ik wil je plezier niet vergallen maar van tijd tot tijd duiken deze en andere 'nieuwe' wehrmacht krabbers op. Ze zijn waarschijnlijk nooit als zodanig gemaakt in Duitsland en ook het zakje/lettertype ziet er beslist niet uit als gemaakt in Duitsland in W.O.II.

 

Vermoedelijk is het een moderne krabber speciaal gemaakt om een slaatje te slaan uit W.O.II verzamelaars. Het Amerikaanse leger heeft wel krabbers voor zijn soldaten uitgegeven maar zover ik weet, en hou me ten goede; dat is beperkt, Duitsland niet.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Denk dat ze van marktplaats komen, daar zag ik ze ook staan.

Sluit me aan bij de vorige schrijvers, ze zien er iets te netjes uit om the real deal te zijn. Maar als je er blij mee bent gewoon gebruiken.

Link to comment
Share on other sites

Op het zakje staat Wehrmacht en ja dat is Duits. Niet ieder Duitser was of is een Nazi ;) Maar dat terzijde.

 

Ik sluit me aan bij Talibeard en denk idd dat het een slimme manier is om dit product nog aan de man te brengen.

 

Op eBay zie je nazi-razors wel eens opduiken; vaak ook in een staat waar niet mee te scheren valt. Het is leuk voor de heb, maar daar blijft het mijns inziens ook bij.

Dat zijn vaak bodemvondsten die jij bedoeld (ik ga er even vanuit dat we het zelfde voor ogen hebben), veelal uit Polen of Lithouwen. Dat zijn idd souvenirs voor de WWII verzamelaars en niet meer om mee te scheren.

Link to comment
Share on other sites

Ik zou ook wel eens met een oude Nazi straight willen scheren. Jammer dat er geen replicas beschikbaar zijn. Zal vast wel liggen aan het feit dat het heel erg gevoelig ligt bij sommige mensen. Maar naar mijn mening is het gewoon een stukje geschiedenis.

Link to comment
Share on other sites

Ik zou ook wel eens met een oude Nazi straight willen scheren. Jammer dat er geen replicas beschikbaar zijn. Zal vast wel liggen aan het feit dat het heel erg gevoelig ligt bij sommige mensen. Maar naar mijn mening is het gewoon een stukje geschiedenis.

 

Het probleem is dat er veel wordt aangeboden onder de noemer 'origineel' en dat is het niet. En ja je hebt gelijk het is een gebruiksvoorwerp en ondertussen ook een stukje van onze geschiedenis.

 

Kijk hier voor een leuk krabbertje. Wel oud en mooie prijs, incl originele verpakking. Niet uniek maar wel leuk.

Het is DDR, nog jaren 40. Deze wordt ook vaak op MP nog aangeboden als zijnde WW2.

 

En deze hier is echt een goed onzin voorbeeld.

Keurig oude straight van Duitse makelij maar niets van doen met WW2.

Link to comment
Share on other sites

Ik blijf erbij, als je scheermessen uitdeelt aan je leger ( wat idd geen nazi's hoeven te zijn....) dan koop je waarschijnlijk een hele lading krabbers in en deel je die uit zoals ze zijn. Het lijkt me sterk dat je zakjes laat bedrukken met "legerscheermesje" en ze daar instopt. Het is immers ook geen legerscheermes maar gewoon een scheermes.

Bovendien staan de Duitsers er redelijk bekend om degelijke dingen te maken, zouden ze de krabber dan niet in een stevige metalen/kunsstof doos hebben gedaan ipv een kartonnetje er omheen wikkelen en in een papieren zakje flikkeren?

Link to comment
Share on other sites

Het punt is gewoon dat 'wehrmacht' tot de verbeelding spreekt. Als je wat rondneust op het www vind je vrij snel twee 'lijnen'; allerlei oude verweerde krabbers met heldhaftige duitse opdruk in miserabele staat (recent gemaakt en kunstmatig verouderd volgens de critici) of juist gloedjenieuw en anderzijds de 'historici' die zeggen dat er nooit in opdracht van het derde rijk krabbers gemaakt zijn.

 

Wat ik van de Duitse fora oppik is dat er weliswaar krabbers besteld konden worden bij de foerier maar dat dit dan altijd ging om gewoon in de handel zijnde krabbers en dat er nooit iets speciaal voor de wehrmacht gemaakt is, sterker nog, er nooit iets als standaard scheeruitrusting door de wehrmacht is uitgegeven.

 

Kortom, staat er wehrmacht of een swastika op, vertrouw het dan niet.

Link to comment
Share on other sites

Nog even over de Nazi razors. Er zijn geen bewijzen te vinden dat Duitsland krabbers heeft verstrekt aan militairen. Krabbers en mesjes werden door militairen zelf aangeschaft. Deze konden echter wel worden gekocht in legerkantines van de wehrmacht. Daar werd van alles verkocht (voor scheerders die nog in het leger hebben gezeten: denk maar aan het PMT, het KMT en de Kadi-wagen). De krabber op de foto is zo'n krabber die door militairen in de kantine kon worden gekocht. Deze zijn regelmatig ontdekt in oude wehrmachtdepots. Deze krabbers zijn ook wel aangetroffen in kartonnen dozen met 25 onverpakte krabbers.

 

Ik heb een foto geplaatst die ik van Ebay heb geplukt, omdat ik die van mij dicht wil laten. De verpakking op die foto lijkt nieuw, maar schijn bedriegt. Die van mij is op plekken al redelijk vergaan. Ook de krabbers zelf hebben een behoorlijk patina. Ik heb genoeg items uit de oorlogsjaren in handen gehad om met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te weten dat dit een jaren '30/'40 product is. Ik denk overigens dat de krabbers voor de oorlog gemaakt zijn. In de oorlog ging vrijwel al het metaal naar de oorlogsindustrie.

 

Ik heb de naam Nazi razor gebruikt omdat deze uit de Nazi tijd stamt. Het Duitse leger heette uitsluitend tijdens de Nazi periode tussen 1935 en 1945 "Wehrmacht". Voor 1935 was het de Reichswehr en na de oorlog werd het de Bundeswehr. Ik weet ook wel dat niet iedereen in Duitsland nationaal-socialist was, maar de Wehrmacht komt toch echt uit de koker van de Nazi's.

 

Dat het Amerikaanse leger wel scheerspullen liet aanrukken weten we natuurlijk allemaal.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.