Jump to content

Blackland Osprey (Adjustable)


JvdK

Recommended Posts

Mijn ervaring met Blackland krabbers zijn de Blackbird (DE-krabber) en de Vector (SE-krabber). Toen de Blackland Osprey werd gepresenteerd heb ik eerst wat ervaringen afgewacht. Het is tenslotte een krabber in het dure segment en dan wil de Belastingdienst ook nog het nodige van je hebben.

 

De Osprey is een driedelige verstelbare krabber met 9 standen. Daarnaast heeft hij in de holle hendel een messing “insert” waarmee je de balans een beetje mee kan bijstellen. Hij wordt uit 303 roestvrij staal of titanium geproduceerd mbv een CNC freesmachine. De gangen van de freesmachine zijn licht op de top cap te zien, maar je voelt er niets van. De roestvrijstalen versie is ook in een polished versie verkrijgbaar. Het gewicht bedraagt 105 gram met, en 88 gram zonder messing “insert”. De lengte van de steel is zo’n 90 millimeter. Een recente aanpassing van de Osprey is het met zwarte verf intekenen van de cijfers op de kop. Hierdoor neemt de leesbaarheid van de standen enorm toe. 
 

De 9 standen van de Osprey komen min of meer overeen met;

1 - 3  milde scheerbeurt, weinig tot geen mesgevoel (Sabre L1, Vector met 

          ProGuard)

4 - 6  licht mesgevoel, zacht maar efficient (Blackbird lite, Vector, Tradere SB,

          Sabre L2)

7 - 9  veel mesgevoel, zeer effectief (Blackbird, vector ProSuper, Tradere OC)

 

De hendel van de Osprey is hol. Hierdoor kan je met een kleine platte schroevendraaier de messing “insert” er uit halen. Omdat je deze “insert” iets kan verdraaien kan je de balans van de krabber iets aanpassen. Op zich is de Osprey echter al goed gebalanceerd en ligt prettig in de hand. De hendel zelf is iets boven het midden open gewerkt. Dat geeft ‘m een bijzondere uitstraling omdat je daardoor ook de messing “insert” ziet. De hendel is iets dikker dan die van de Blackbird en geeft daardoor een goed houvast. 

 

Het verstellen van de Osprey gaat anders dan bij de gemiddelde verstelbare krabbers. Je moet nl eerst de hendel een klein beetje losdraaien. Dan kan je de standen verzetten en daarna moet je de hendel weer vastdraaien. Het zijn wat extra handelingen maar je kan de standen dus niet per ongeluk verzetten. Hoe hoger de gekozen stand, hoe zwaarder het verzetten naar de hogere stand gaat.

 

De standen van de Osprey gaan van erg mild naar erg agressief zonder dat het, naar mijn mening, ruw aanvoelt. De feedback van de Osprey tijdens het scheren is goed. Hij lijkt iets minder hoorbaar dan de Blackbird maar je merkt zeker dat je je aan het scheren bent. Ik ben de Blackbird gewend en die kan, met z’n goede portie mesgevoel, best agressief aanvoelen. Mesgevoel heeft de Osprey wel, maar minder dan de Blackbird. Daarnaast vind ik ‘m sowieso minder agressief aanvoelen, maar vergis je daar niet in. Hij scheert nl. dicht op de huid. Ondanks mijn ervaring met de Blackbird gaf de Osprey me op begin stand 8 de nodige rode puntjes en een klein sneetje. De Osprey scheert op begin stand 7 gewoon net zo effectief als de Blackbird maar wel met een minder agressief gevoel. In eerste instantie had ik een Astra Groen in de Osprey gedaan maar dat beviel me niet. Die heb ik later vervangen voor een Personna Platinum Chrome en dat scheert heel veel prettiger. Andere mesjes heb ik nog niet geprobeerd maar ik verwacht ook veel goeds van de Gillette Nacet en Platinum. 
 

Eindoordeel:

Alles overziende is de Osprey een goede verstelbare krabber met een mooie uitstraling. Als je van een mooie gladde en glimmende krabber houdt moet je zeker een polished en niet de machined kiezen. De scheereigenschappen zijn m.i. erg goed. Ook met de Osprey kan ik me me, net als met de Blackbird, om de dag scheren. De Osprey doet dat alleen wat milder. Het fijne van de Osprey is zijn bereik van heel mild naar heel effectief terwijl hij heel prettig blijft scheren. Hij doet dat dermate goed dat hij een aantal krabbers in mijn collectie eigenlijk overbodig maakt.

Grootste nadeel van de Osprey is zijn stevige prijs. Omdat hij van buiten de EU komt moet je rekening houden met invoerrechten. Voor een stainless steel machined uitvoering met ingekleurde cijfers en DHL express verzending betaal je €375,= Bij de bezorger van DHL mag je aan de deur dan nog ongeveer €90,= aan invoerrechten en administratieve kosten afdragen.

 

bron: www.blacklandrazors.com

 

IMG_1402.thumb.jpeg.1418a2b397c046db8eaa91c06532e124.jpeg

 
 


 


 

 

 

 

  • I like it 8
  • Thanks! 4
Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor je uitgebreide verslag. Zijn inderdaad stevige bedragen waar je rekening mee moet houden, dus goed om te lezen dat hij jou in ieder geval goed bevalt.

 

1 vraagje. Heb je met het schoonmaken geen extra last van zeepresten in de open steel? En kan de kop volledig uit elkaar, als een 3delige krabber?

  • I like it 1
Link to comment
Share on other sites

Het is een 3 delige dus de top cap kan los van de onderzijde. De onderzijde met het verstel mechanisme kan (nog) niet uit elkaar. Shane heeft in een video aangegeven dat ze wel een tool willen maken om ook dit deel veilig uit elkaar te kunnen halen. 

Mijn leather lijkt op “griekse yoghurt” dus die loopt niet of nauwelijks in de holle/open steel. Verder reinig ik mijn scheergerei goed na gebruik. Even goed spoelen met heet water moet voor de steel voldoende zijn. Eens in de zoveel tijd kan je de messing insert er uit draaien en alles bv in een ultrasoonreiniger doen. 
 

In vergelijking met een Merkur Progress, Gillette Slim, Fatboy, Super Speed, Aristocrat, Rex Ambassador of Konsul kan je de binnenkant van de steel van de Osprey extreem makkelijk schoonmaken😉

 

IMG_1123.thumb.jpeg.ff432fa2340395a307d2eab16c559397.jpeg

  • I like it 6
  • Thanks! 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.