Jump to content

Cocobolo maar niet voor de Onbekende Soldaat


joostmoree

Recommended Posts

Heren,

 

In een andere thread had ik medegedeeld de Unknown Soldier die van zijn scales was ontdaan en na aanpassing op een Gong zijn gezet, nieuwe scales van Cocobolo zou krijgen.

Daar gisteravond mee aan de slag gegaan. Na afronding van het schuurwerk bleken ze te fijn en te elegant voor de U.S. die gezien zijn postuur wat potigs moet hebben. Ik heb de scales vervolgens afgebouwd en op een Dovo (een andere dan die van de royal white Ebony) gemonteerd.

Het enige waar ik niet helemaal tevreden over ben is de wegde. Ik heb RW Ebony gebruikt. Ik had beter hertshoorn of rendierhoorn kunnen toepassen. De scales zijn echter zo dun dat ik de wedge niet meer zonder de zaak te mollen er afkrijg.

Bijgaand een paar plaatjes.

J

Link to comment
Share on other sites

Weer een mooi produkt. Waarom ben je niet tevreden over de wedge? De kleur komt op de foto aardig overeen met de goudkleur op de kopse kant van het mes. Voor mij misstaat het niet. De scales passen mooi.

Link to comment
Share on other sites

Wedge is mooi, vergeet niet dat als je aan iets werkt je altijd kritischer bent dan iemand die meteen het eindproduct voor ogen krijgt. De scales accentueren de goudopdruk van het mes heel mooi en laten die ook voor een heel groot deel zien. Zeker geslaagd!

Link to comment
Share on other sites

Dank Snuff voor je geruststellende woorden. Voor wat betreft: "een groot deel zien" zij benadrukt dat voor de foto het mes een stukje uit de scales is getild om te laten zien hoe mooi "dead center" het mes sluit.

Dat precies sluiten is een positieve obsessie voor mij. Ik kreeg dat vroeger niet direct goed. Totdat de timmermanswijsheid mij werd opgedrongen dat bevestigings - en draaipunten in het materiaal moeten worden aangebracht vanuit een volkomen platte vlakke positie van het basismateriaal, alzo voordat een verdere bewerking daarvan (ronding) plaatsvindt. Het valt of staat met haaks werken. Open deur. Intrappen. Het pivotgat wordt dus al aangebracht zodra de scales uit de plank zijn gezaagd en volkomen gevlakt.

 

J

Link to comment
Share on other sites

Vergeet ook niet dat als iemand kundig blijkt te zijn het peil van kritiek hoger ligt dan bij iemand die een op een niveautje lager zit (waarvoor ik trouwens evenveel respect heb want iedereen doorloopt stages die leiden tot meer perfectie). bij nogmaals bekijken van de foto's vraag ik me af of de snee van het mes op de wedge rust (moeilijk te zien op foto DSC04817)?

Link to comment
Share on other sites

Mooi geworden!

 

Over cocobolo, ik weet dat sommige mensen daar allergisch voor zijn. Er worden ook klarinetmondstukken van gemaakt (dure!), maar sommige mensen reageren daar heel sterk op. Of iedere dag een kwartiertje een scheermes vasthouden genoeg is om een reactie uit te lokken weet ik niet.

Link to comment
Share on other sites

Was het niet het stof van cocobolo agv het bewerken? Daar is iets mee, heb daar al meerdere houtbewerkers over gehoord.

 

In dit geval ging het om klarinettisten met een opgezwollen mond en keel na een tijd op een cocobolo mondstuk of tonnetje blazen. Maar misschien zat daar nog een restje houtstof in? Ik dacht dat het meer om de dampen / gassen vanuit het hout ging. Ik weet niet hoe het reageert met condens of speeksel?

Link to comment
Share on other sites

Ik citeer:

Care must be used when cutting Cocobolo, as the wood's oils can induce allergic reactions if inhaled or exposed to unprotected skin and eyes. A dust collection system, coupled with the use of personal protective equipment such as respirators, is highly recommended when machining this wood.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.