Jump to content

Advies open scheermes


Mathieu
 Share

Recommended Posts

Ik scheer me nu ruim een jaar me een DE scheermes en zou best wel eens een open scheermes willen proberen. Het lijkt me best leuk om te proberen en de hobby zo meer diepgang te geven. Ik heb me al wat ingelezen en het meest comfortabele zou een open scheermes zijn ipv een shavette. Nu heb ik best een lastige baard. Met mn DE scheermes is het vooral bij mijn snor een beste kluif om door de haren heen te komen met welk mesje dan ook. 

Gaat dit lukken met een open scheermes? Nu las ik dat de Feather artist club SS icm de juiste mesjes ongelofelijk scherp zou zijn en erg makkelijk door de haren heen komt. Zou dat dan niet een betere optie zijn?

En als dan toch een open scheermes beter zou zijn heeft het type haargroei invloed op hoe lang het mes mee gaat tot het weer geslepen moet worden?

Wat ik nog niet goed begrijp uit de verschillende info is wanneer je nu een wetsteen gebruikt en wanneer je Chromium oxide gebruikt (en waarop, ik zie op canvas maar lees ook over hout)?

Zelf slijpen valt wel te leren lijkt me, ik kan ook schaatsen slijpen (ok is wat minder scherp🤪).

 

Alvast bedankt voor de info

Mathieu

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

ik zelf heb nooit met een Shavette geschoren dus daar over zullen anderen je mogelijk kunnen adviseren.

je zou een Try a Straight Razor kunnen proberen waarbij je een Scheergereed geslepen Gold Dollar van mij krijgt die je na een paar beurten weer terugstuurt. 

je betaalt dan een borg van 20€ en de porto, na terug sturen krijg je je borg weer terug

je mag hem ook behouden als je dat wilt.

Voor het bijhouden van de scherpte zou je naast een strop een Naniwa 12k superstone kunnen aanschaffen waarbij je met chroomoxide op hout of leer je scherpte kan tweaken. Ik zelf heb dat vroeger op balsahout gedaan.

ik zelf slijp mijn messen na een keer of twintig bij maar dat is niet altijd nodig, het ene mes gaat langer mee kwa scherpte dan een ander,

het type baard zal hier ook van invloed op zijn.

 

 

 • I like it 1
Link to comment
Share on other sites

Zelf ben ik fan van de shavette. Je zou het natuurlijk altijd eens kunnen proberen, hij hoeft niet duur te zijn, en dezelfde mesjes als voor je DE kun je er gewoon in gebruiken, tenminste bij mijn model.

 

Link to comment
Share on other sites

Ik vind een echt open mes veel prettiger dan een shavette. Is veel zachter op je huid en is even - zo niet -effectiever dan de shavette vind ik. met de shavette scheer je eigenlijk met een scheermes zonder bescherming (kort door de bocht gezegd) de Feather artist club SS is een andere zaak omdat hij de speciale feather messen gebruikt die veel langer en dikker zijn. De AC SS lijkt veel meer op een open mes dan de shavettes met halve mesjes (de lengte van het scheeroppervlak is bijna vergelijkbaar. Ik heb ze alle drie geprobeerd en ben voor het open mes. Wel moet je met het open mes gelijk ook leren stroppen (en een strop aanschaffen) want als je voor iedere scheerbeurt goed stropt blijft het mes scherp. Pasta enz hoeft pas als het stroppen niet meer helpt maar dat is best na een tijdje. Er zijn paddlestroppen met aan een kant al (groene of rode) pasta erop gesmeerd. Ben je in enen klaar voorlopig (en een paddel strop is makkelijker te gebruiken dan een hangend strop. Ik heb pasta op balsa hout plankjes gesmeerd en gebruik ze heel af en toe, maar ik scheer me maar een paar keer per week met open mes. Aan een steen heb ik me nog niet gewaagd en ik ben al bijna een jaar met open mes bezig. Open mes is veel gedoe met onderhoud e.d. maar ik vind dat best leuk om te doen. Een vorm van zorg die me wel aanspreekt. De halve mesjes shavette is in een lade verdwenen en de Artist club gebruik ik heel af en toe. open messen 2 a 3 keer per week. De leercurve van het open es is best lang dat wel. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Mocht je een shavette willen proberen dan kan je die van mij wel lenen.

 • I like it 1
Link to comment
Share on other sites

Dat zachtere aan zo'n open mes spreekt me wel aan. Hoe moeilijk is het stroppen, komt het erg nauw met de hoeveelheid druk? En hoe kom je aan balsa plankjes? Ook nog aanraders voor een beginnersstrop/paddelstrop?

@Tony bedankt voor het aanbod, ik wacht nog even eigenlijk had ik een uitgave stop tot april opgelegd gekregen van mijn echtgenote 😠

@dhr K je had voor open mes ook ervaring met een DE scheermes?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Als je het wil proberen zou ik altijd naar het aanbod van Tony kijken. Je bent dan gegarandeerd van een goed geslepen mes. Dat is essentieel.

Zoals de heer K . schrijft je moet lol hebben in de extra zorg en tijd die het scheren met een open mes vraagt. In het begin kun je het mes wel scherp houden met CROX en stroppen maar op een gegeven moment zal je toch naar een slijpsteen moeten. Vooral dat slijpen vergt ,  is mijn ervaring, heel veel oefening. 

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je mes te laten slijpen, maar dan mis je weer een deel van de charme van het hele gebeuren.

Een Feather SS artist club scheert heel goed  maar toch kies ik liever voor een goed geslepen open mes. Je kunt trouwens zo'n Feather pas goed gebruiken als je het scheren met een open mes onder de knie hebt. Dit vergt een behoorlijk lange leercurve. Ik denk dat ik zeker 100 scheerbeurten verder was, voordat ik het enigszins onder de knie had. Uiteindelijk wordt je dan wel beloond met een spiegelglad resultaat, Iets wat met een D.E razor nauwelijks mogelijk is.

Link to comment
Share on other sites

Zoals @Frank zegt is wat @Tonyaanbiedt altijd het overwegen waard. Je bent nl verzekerd van iets goeds en hij kan je als geen ander adviseren. Ja ik scheer me nog steeds met krabbers. Ik wissel het af want vind beide erg leuk. Stroppen is niet moeilijk maar je moet de slag zien te vinden. Ton ik er mee begon was @Tonyadvies de goedkoopste strop te kopen want ik ging haar toch kapotsnijden. Al geloofde ik het niet had hij groot gelijk. Een verkeerde beweging en je hebt een jaap in je strop. Kortom het is niet moeilijk maar iedere foutje die je maakt in het begin is kostbaar. Balsahout kan je bij iedere hobbywinkel kopen of een kunstenaarsbenodigdheden winkel zoals Van Beek art suplies (webwinkel) ze kosten bijna niks en je hebt ze in allerlei diktes. Maar ik zou daar mee wachten totdat je weet of het wat voor je is. De leercurve met open mes (of shavette) is behoorlijk lang niet in de minst om je zenuwen in bedwang te houden; het mes vergeeft echt niks. Je zult het echt stapje voor stapje moeten doen. Maar ook dat is een deel van de (soms zeer enge) lol

Link to comment
Share on other sites

Open scheermes of een shavette...

 

Een Shavette is altijd scherp,, en kan door de scherpte best venijnig zijn voor een beginner.

Je haalt wel altijd een zelfde resultaat qua scheren als je de techniek beheerst.

 

 

Een echt open mes scheert wel zachter/comfortabeler, maar dat is dan ook alleen bij een goed geslepen en onderhouden mes. Is een mes niet goed geslepen dan zal dit echt niet beter scheren als een shavette!

 

Het beste is proberen wat je fijn vind.

 

Zoals vele zeggen, Tony heeft vaak mooie messen beschikbaar die absoluut goed en comfortabel scherend zijn.

 

En voor een paar tientjes, heb je ook een fijne shavette,,, en ben je met alleen mesjes klaar.

 • I like it 1
Link to comment
Share on other sites

Ik neem een beginners setje over van Daan, messen komen volgens mij ook bij Tony vandaan (incl strop). Met puppy oogjes mijn lieftallige echtgenote aangekeken.

Bedankt voor de reacties, zal komende periode voorzichtig gaan proberen en zal jullie op de hoogte houden van mijn vorderingen. 

 

Link to comment
Share on other sites

Ik heb vandaag de messen ontvangen en meteen 1 uitgeprobeerd.

Het stroppen rustig aan gedaan (geen idee of dat echt goed ging, hoe weet je dat????).

Ik heb 2 passes geschoren wtg en xtg, atg lukte nog niet. 

Ging prima op de wangen, hals en snor. Kin en kaaklijnen zijn nog erg lastig. Beetje zoeken naar hoe hou ik daar het mes vast. Nog niet zo glad als dat ik gewend ben (wangen en snor wel bbs). 2 kleine sneetjes, stelt niet veel voor. Net verkeerd mes neergezet bij de kaaklijn, maar snel te stelpen met aluin.

Viel me inderdaad op dat het schuim wat natter moet, droogt ook anders te snel in.

Nadien met aluin hele gezicht en hals behandeld, prikte weinig en idem voor de aftershave.

De gold dollar klinkt erg goed, veel meer geluid dan de rockwell 6s. Al met al een leuke eerste ervaring.

 • I like it 4
Link to comment
Share on other sites

 

Stroppen is heel belangrijk. Ik gebruik geen pasta's. Qua strops gebruik ik enkel scrupleworks. Slijpen doe ik niet zo veel. Voor het slijpen gebruik ik synthetische stenen(Shapton) . Synthetische stenen zijn altijd gelijk qua grid en vorm. Eens men je heeft uitgelegd hoe het werkt is het slijpen vrij simpel. Als je deze koopt koop dan ook een atoma(vlaksteen). En ik dit lukt voor mij. Echte stenen zijn voor de liefhebbers. De leercurve op echte stenen is voor mij een stap te ver. Er zijn gewoon teveel verschillende stenen en ik ken er niets van. Wel weet ik dat goede stenen heel duur zijn. Zijn mijn messen scherp : voor mij wel. Voor mij zijn mijn scheermessen vrij comfortabel, scherper kan altijd, maar hoeft niet voor mij. Kan het beter : waarschijnlijk ook wel. Hier op het forum zijn er wel diverse mensen die gespecialiseerd zijn in slijpen op echte stenen. 

 • I like it 2
Link to comment
Share on other sites

Ik heb nu een week dagelijks met open mes met geschoren. Dit keer 3 gangen en net zo glad als met een milde tot medium agressieve krabber! Slechts 1 bultje afgeschoren op de bovenlip (makkelijk te stoppen met aluin) en 1 klein krasje op de wang). En totaal geen irritatie (eerder wel een paar keer lichte irritatie).

Ik strop nu 50 keer op en neer en dat lijkt te helpen, mes komt beter door de stoppels heen. Wel mijn eerste sneetje in de strop gemaakt, rechts onderin, oeps. 

Het vasthouden van het mes wordt steeds makkelijker en gaat ook nu wat sneller, op de meest lastige plekken na dan. 

De snorharen blijven wat lastiger omdat deze erg stug zijn en mes daar moeilijker doorkomt. Ook op beide hoeken van mijn onderkaak zit zo'n stugge plek, die met de krabber ook slecht glad wordt en deze hoek vind ik te lastig om goed ATG te scheren met open mes, dus 2x XTG geschoren.

Ik vind het wel een toffe bezigheid.

 

 

 • I like it 8
Link to comment
Share on other sites

@Mathieu grappig voor iedereen anders. Ik scheer met open mes nooit en met de krabber zelden XTG. Alleen 1 pass wtg en dan 1 pass ATG. 3 pass alleen voor kleine touch up indien nodig. Blijven oefenen en gaat vanzelf vloeiender. Succes en leuk je verhaal en leer curve te lezen

 • I like it 2
Link to comment
Share on other sites

Wat mij als eerste op valt is dat je het mes in het verlengde van het handvat vasthoudt, bij mij staat het mes altijd op 90 graden, dat geeft mij een gevoel van maximale controle over de hoek van het mes. Verder vind ik het knap dat je jezelf in een erg korte tijd al volledig kan scheren met een open mes, ik heb er voor mijn gevoel veel langer over gedaan.

 • I like it 2
Link to comment
Share on other sites

Ik ben het het helemaal met John en Anthony eens. Je lijkt het scheren met open mes snel voldoende onder de knie te hebben. Ik zou je ook adviseren niet het mes met twee handen vast te houden en ook in de hals de '90º vatting' te proberen. Een aanvullende tip zou zijn om de hals eerst in een neerwaartse richting te scheren (met de haargroei mee) alvorens dit in een opwaartse richting te doen. Misschien zit ik er naast maar je kunt het allicht proberen. Succes.

 • I like it 2
Link to comment
Share on other sites

Er is overigens bij mij een plek op mijn gezicht waar ik even een tweede hand gebruikt om het blad bij de punt vast te houden, vanaf de boven lip naar boven naar de neus. Het is er om uitschieten te voorkomen.

 • I like it 2
Link to comment
Share on other sites

2 uren geleden, Zilverleeuw zei:

Ik ben het het helemaal met John en Anthony eens. Je lijkt het scheren met open mes snel voldoende onder de knie te hebben. Ik zou je ook adviseren niet het mes met twee handen vast te houden en ook in de hals de '90º vatting' te proberen. Een aanvullende tip zou zijn om de hals eerst in een neerwaartse richting te scheren (met de haargroei mee) alvorens dit in een opwaartse richting te doen. Misschien zit ik er naast maar je kunt het allicht proberen. Succes.

 

Mijn haar groeit in de hals meer naar boven en naar de zijkant toe. Dus als ik daar eerst naar boven scheer en de 2e pass naar beneden gaat het makkelijker en gladder. Allen weet ik niet goed hoe ik evt een 3e pass van zij naar boven zou moeten scheren. Maar werd tot nu toe zo best glad. Wat is een 90 graden vatting? Het handvat onder90 graden houden?

Link to comment
Share on other sites

Ik zou altijd een hand gebruiken om de huid strak te houden en de andere hand voor het  mes . Dan Heb je ook veel minder kans om je te snijden.

De enige uitzondering: Als je onder de neus ATG scheert zoals Tony beschrijft. En inderdaad altijd het handvat onder 90 graden. Dat geeft maximum controle.

 

 • I like it 1
Link to comment
Share on other sites

6 uren geleden, Frank zei:

Ik zou altijd een hand gebruiken om de huid strak te houden en de andere hand voor het  mes . Dan Heb je ook veel minder kans om je te snijden.

De enige uitzondering: Als je onder de neus ATG scheert zoals Tony beschrijft. En inderdaad altijd het handvat onder 90 graden. Dat geeft maximum controle.

 

Ik heb trouwens het idee dat het handvat niet veel doet, de scales zijn erg licht. Is dat bij een duurder mes anders?

Link to comment
Share on other sites

Handvat/scales. Bij een Gold Dollar heb je inderdaad met relatief licht materiaal te maken, maar het mes ligt goed in evenwicht. De functie van de scales als ik me scheer is dat het me vertelt wat de hoek van het blad is op mijn huid. Ik heb het gevoel dat jij meer druk uitoefent met het mes op je baard dan ik waardoor je meer houvast nodig hebt. 
Als je ooit op zoek gaat naar een ander mes zou ik een iets zwaarder mes nemen met iets minder hol geslepen grind. De Gold Dollar is Half hol en 53 gram zwaar. Mijn messen liggen vrijwel allemaal boven de 60 gram, wat mij het gevoel geeft dat ik makkelijker door mijn baard ga dan als ik een lichter mes gebruik. Je hebt kennelijk een erg stugge baard, over het algemeen zal men daar een 1/4 hol geslepen mes voor adviseren.

 

Ook zal je mogelijk meer aandacht moeten schenken aan de scherpte van het mes. Alleen stroppen is voor jou mogelijk niet genoeg, bijslijpen met stenen of poeders/pasta’s zal vaker nodig zijn. 

 

Link to comment
Share on other sites

15 uren geleden, Mathieu zei:

 

Mijn haar groeit in de hals meer naar boven en naar de zijkant toe. Dus als ik daar eerst naar boven scheer en de 2e pass naar beneden gaat het makkelijker en gladder. Allen weet ik niet goed hoe ik evt een 3e pass van zij naar boven zou moeten scheren. Maar werd tot nu toe zo best glad. Wat is een 90 graden vatting? Het handvat onder90 graden houden?

Dit zijn mijn vattingen van voorkeur, linker plaatje voor de neerwaartse beweging en de rechter voor de opwaartse.

20210130_102915.jpg

20210130_102926.jpg

 • I like it 1
Link to comment
Share on other sites

@Tony dank je voor de adviezen. Ik had al zo'n vermoeden dat mijn haar erg stug is.

Maar zo kan ik al mooi wat ervaring op doen om mogelijk later naar betere opties te kijken.

1 uur terug, Zilverleeuw zei:

Dit zijn mijn vattingen van voorkeur, linker plaatje voor de neerwaartse beweging en de rechter voor de opwaartse.

20210130_102915.jpg

20210130_102926.jpg

Heel duidelijk dank je

 • I like it 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.