Jan Zoethout Posted June 15, 2019 Posted June 15, 2019 Na ruim 8 weken heb ik nu een heuse Bay Rum gemaakt. Het is nog niet 100% af, maar ik wil jullie het verslag tot nu toe niet onthouden: Jan's Bay Rum project. Van Peter Goossens echte pimenta racemosa bladeren gekocht - 18 gram. De helft daarvan naar Harrie Kosses gestuurd. Heb het plan opgevat om zelf een Bay Rum te maken, aan de hand van de aanwijzingen van Harrie en Jock - maar er wel een eigen draai aan te geven. Lijst van ingredienten (wordt regelmatig aangepast): Bruine rum 120 ml Wodka 400 ml Pimenta racemosa 9 g Kruidnagels 10 stuks Kruidnagel knop olie 10 druppels Sinaasappel olie 10 druppels Gember geraspt 10 g Piment heel 10 g Kaneelstokje 1 stuks Sinaasappelschil 20 g Het proces zal ik beschrijven in de vorm van een soort dagboek. 20190418 De 9 gram pimenta is volgens Harrie ruim voldoende voor een liter Bay Rum, en ik wil een halve liter maken. De helft van de pimenta (ca. 4.5 gram) in een weckpot van een liter gedaan. De 120 ml bruine rum die ik nog had erbij, samen met 380 ml wodka. Harrie geeft nog een aantal andere vloeistoffen aan, maar ik ga voor "basic". Het geheel moet zeker 4 weken trekken, en elke dag even schudden. In het verloop van die tijd zal ik de rest van de benodigde ingredienten toevoegen. 20190419 Uit het keukenkastje: kruidnagels. Omdat ik Jock bezig zag met een vijzel, 10 kruidnagels kapot gemaakt tussen 2 lepels en met de kniptang (want ik heb geen vijzel). 10 druppels kruidnagelknop-olie en 10 druppels sinaasappel-olie toegevoegd. (ben liefhebber van veelvouden van 5, vandaar) Weer even lekker schudden, en klaar voor vandaag ... 20190423 Bij AH een stuk verse gember, een potje piment (heel - 28 g) en een pakje kaneelstokjes gekocht. Gember geraspt 10 g, 1 stokje kaneel, en 10 g pimentkorrels (Harrie heeft kennelijk hele grote eetlepels, want ik vind 17 g piment rijkelijk veel) toegevoegd. Als er toch meer piment in moet, kan dat altijd nog ... Even lekker schudden, en klaar voor vandaag. 20190426 Elke dag wordt er in ieder geval even aan de weckpot geschud en af en toe geroken aan het brouwsel. Zo ook vandaag - ik vind dat de geur van pimenta racemosa niet zo erg uit de verf komt. De zelfgemaakte Jan's Splash "Bay Rum" ruikt veel meer naar pimenta ... Ben ik te ongeduldig, of is 't een kwestie van tijd ? Ik kijk 't nog een tijdje aan - tenslotte heb ik nog 4.5 gram blaadjes. Wat er verder nog in moet, afgaande op de vereenvoudigde versie van Harrie's recept: - sinaasappelschil, 14 gram. - glycerine 40 ml - pas toe te voegen na het filteren. Glycerine heb ik, nu alleen de sinaasappelschil nog. 20190502 Van een grote handsinaasappel het grootste gedeelte van de schil geraspt - 20 gram bij het brouwsel gevoegd. Weer even schudden, en klaar voor vandaag. 20190511 Weer even geschud en aan het brouwsel geroken. Vind de pimenta racemosa nog steeds niet duidelijk genoeg waarneembaar. Heb de rest van de pimenta racemosa blaadjes toegevoegd - er zit nu dus 9 gram pimenta in het brouwsel. Nog een keer geschud, en benieuwd naar het resultaat. Het brouwsel is nu ruim 3 weken (23 dagen) oud - ongeveer eind mei klaar ? 20190527 Het begint er al op te lijken. Me voorgenomen om het brouwsel op Hemelvaartsdag te filteren, de pimenta racemosa blaadjes er weer in, en dan nog 10 kruidnageltjes toe te voegen. De benodigde extra apparatuur alvast klaargezet (glazen pot, Melitta filter, litermaat) ... 20190530 (Hemelvaartsdag) De pimenta racemosa blaadjes uit het brouwsel gevist en de rest gefilterd. Het gefilterde brouwsel terug in de weckpot gedaan, samen met de pimenta racemosa blaadjes en een half borreltje (20 ml) wodka (voor het vochtverlies door het filteren) De extra kruidnageltjes maar achterwege gelaten. Zo - en laat 't spul maar weer lekker trekken ... 20190614 Een gedeelte van het brouwsel gefilterd, 8 ml glycerine in een 100 ml flesje gedaan, afgevuld met het gefilterde brouwsel. Dit flesje ga ik komende woensdag aan John van den Berg kado geven. Het ruikt al perfect ! De rest laat ik nog even staan. Ik denk erover om de volgende keer alleen maar "pure" produkten te gebruiken - d.w.z. de sinaasappel olie en kruidnagelknop olie achterwege laten. Mogelijk wat meer kruidnagels en de piment korrels kneuzen, zodat ze wat meer aroma afgeven ... Tot zover ... over een paar weken filter ik het restant, voeg 30 ml glycerine toe en "bottel" het geheel. Daarna ga ik nog een keer aan de gang, met verse blaadjes pimenta racemosa ... 3 1
Jan Zoethout Posted June 18, 2019 Author Posted June 18, 2019 Nog een stukje toegevoegd aan het "dagboek": Ik denk erover om de volgende keer alleen maar "pure" produkten te gebruiken - d.w.z. de sinaasappel olie en kruidnagelknop achterwege laten. Mogelijk wat meer kruidnagels en de piment korrels kneuzen, zodat ze wat meer aroma afgeven ... 20190618 Nieuwe lijst van ingredienten Aan de hand van de voorgaande ervaringen: Bruine rum 100 ml Wodka 400 ml Pimenta racemosa 10 g Kruidnagels 20 stuks (gekneusd) Gember geraspt 10 g Piment heel 10 g (gekneusd) Kaneelstokje 1 stuks Sinaasappelschil 20 g Glycerine 40 ml (aan het einde, na het filteren) (heb al een nieuwe partij pimenta racemose in bestelling – begin juli ga ik een nieuw brouwsel maken) 2
Jan Zoethout Posted June 26, 2019 Author Posted June 26, 2019 20190628 Op 1 dag na 10 weken nu. Het brouwsel gefilterd, 32 ml glycerine en de inhoud van het flesje van John toegevoegd. Even goed geschud en weer een 100 ml flesje afgevuld. 2
Jan Zoethout Posted July 3, 2019 Author Posted July 3, 2019 20190702 Alles gebotteld – uiteindelijk bleek het resultaat 450 ml te zijn. Nieuw brouwsel starten met iets meer wodka (450 ml ipv 400 ml). Nieuwe ingredientenlijst wordt dus: Bruine rum 100 ml Wodka 450 ml Pimenta racemosa 10 g Kruidnagels 20 stuks (gekneusd) Gember geraspt 10 g Piment heel 10 g (gekneusd) Kaneelstokje 1 stuks Sinaasappelschil 20 g Glycerine 40 ml (aan het einde, na het filteren) 2
RolfMetHaar Posted July 9, 2019 Posted July 9, 2019 Heb je m ook geproefd? klinkt namelijk niet alleen qua geur erg lekker 1 1
dulac66 Posted July 23, 2019 Posted July 23, 2019 Mag ik vragen waar je de pimenta vandaan hebt, Jan?Verstuurd vanaf mijn SM-G930F met Tapatalk
Jan Zoethout Posted July 26, 2019 Author Posted July 26, 2019 dulac66 schreef op 23-7-2019 om 17:14: Mag ik vragen waar je de pimenta vandaan hebt, Jan? Verstuurd vanaf mijn SM-G930F met Tapatalk Heel late reactie - van Peter Goossens op facebook ... 1
Gillette-54 Posted September 5, 2019 Posted September 5, 2019 Waarom Wodka gebruiken? waarom niet alleen Rum? ik denk dat de zeelui Wodka niet kennen destijds en aan Wodka zit weinig geur aan.
Kitchen Posted January 16, 2020 Posted January 16, 2020 Even een oud topic afstoffen, maar heeft iemand een tip om aan de Bay St. Thomas (Pimenta racemosa) bladeren te komen? Ik heb geen Facebook en Peter Goossens ken ik ook al niet...en Google levert ook al niet veel op....
JeroenP Posted April 7, 2020 Posted April 7, 2020 @Kitchen Peter Goossens: https://www.youtube.com/user/pegoossens
Gillette-54 Posted April 12, 2020 Posted April 12, 2020 Kitchen schreef op 16-1-2020 om 10:51: Even een oud topic afstoffen, maar heeft iemand een tip om aan de Bay St. Thomas (Pimenta racemosa) bladeren te komen? Ik heb geen Facebook en Peter Goossens ken ik ook al niet...en Google levert ook al niet veel op.... https://herbies-herbs.com/bay-rum-p481
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now