Jump to content

Jan's Bay Rum


Jan Zoethout
 Share

Recommended Posts

Na ruim 8 weken heb ik nu een heuse Bay Rum gemaakt.

Het is nog niet 100% af, maar ik wil jullie het verslag tot nu toe niet onthouden:

 

Jan's Bay Rum project.

 

Van Peter Goossens echte pimenta racemosa bladeren gekocht - 18 gram.

De helft daarvan naar Harrie Kosses gestuurd.

 

Heb het plan opgevat om zelf een Bay Rum te maken, aan de hand van de

aanwijzingen van Harrie en Jock - maar er wel een eigen draai aan te geven.

 

Lijst van ingredienten (wordt regelmatig aangepast):

Bruine rum                         120 ml

Wodka                                400 ml

Pimenta racemosa           9 g

Kruidnagels                        10 stuks

Kruidnagel knop olie       10 druppels

Sinaasappel olie                              10 druppels

Gember geraspt               10 g

Piment heel                       10 g

Kaneelstokje                      1 stuks

Sinaasappelschil                20 g

 

Het proces zal ik beschrijven in de vorm van een soort dagboek.

 

20190418

De 9 gram pimenta is volgens Harrie ruim voldoende voor een liter Bay Rum,

en ik wil een halve liter maken.

De helft van de pimenta (ca. 4.5 gram) in een weckpot van een liter gedaan.

De 120 ml bruine rum die ik nog had erbij, samen met 380 ml wodka.

Harrie geeft nog een aantal andere vloeistoffen aan, maar ik ga voor "basic".

 

Het geheel moet zeker 4 weken trekken, en elke dag even schudden.

In het verloop van die tijd zal ik de rest van de benodigde ingredienten toevoegen.

 

20190419

Uit het keukenkastje: kruidnagels.

Omdat ik Jock bezig zag met een vijzel, 10 kruidnagels kapot gemaakt tussen

2 lepels en met de kniptang (want ik heb geen vijzel).

10 druppels kruidnagelknop-olie en 10 druppels sinaasappel-olie toegevoegd.

(ben liefhebber van veelvouden van 5, vandaar)

Weer even lekker schudden, en klaar voor vandaag ...

 

20190423

Bij AH een stuk verse gember, een potje piment (heel - 28 g) en een pakje kaneelstokjes

gekocht.

Gember geraspt 10 g, 1 stokje kaneel, en 10 g pimentkorrels (Harrie heeft kennelijk

hele grote eetlepels, want ik vind 17 g piment rijkelijk veel) toegevoegd.

Als er toch meer piment in moet, kan dat altijd nog ...

Even lekker schudden, en klaar voor vandaag.

 

20190426

Elke dag wordt er in ieder geval even aan de weckpot geschud en af en toe geroken

aan het brouwsel.

Zo ook vandaag - ik vind dat de geur van pimenta racemosa niet zo erg uit de verf komt.

De zelfgemaakte Jan's Splash "Bay Rum" ruikt veel meer naar pimenta ...

Ben ik te ongeduldig, of is 't een kwestie van tijd ?

Ik kijk 't nog een tijdje aan - tenslotte heb ik nog 4.5 gram blaadjes.

 

Wat er verder nog in moet, afgaande op de vereenvoudigde versie van Harrie's recept:

- sinaasappelschil, 14 gram.

- glycerine 40 ml - pas toe te voegen na het filteren.

Glycerine heb ik, nu alleen de sinaasappelschil nog.

 

20190502

Van een grote handsinaasappel het grootste gedeelte van de schil geraspt - 20 gram bij het brouwsel gevoegd.

Weer even schudden, en klaar voor vandaag.

 

20190511

Weer even geschud en aan het brouwsel geroken.

Vind de pimenta racemosa nog steeds niet duidelijk genoeg waarneembaar.

Heb de rest van de pimenta racemosa blaadjes toegevoegd - er zit nu dus 9 gram pimenta in het brouwsel.

Nog een keer geschud, en benieuwd naar het resultaat.

Het brouwsel is nu ruim 3 weken (23 dagen) oud - ongeveer eind mei klaar ?

 

20190527

Het begint er al op te lijken.

Me voorgenomen om het brouwsel op Hemelvaartsdag te filteren, de pimenta racemosa blaadjes er weer in, en dan nog 10 kruidnageltjes

toe te voegen.

De benodigde extra apparatuur alvast klaargezet (glazen pot, Melitta filter, litermaat) ...

 

20190530 (Hemelvaartsdag)

De pimenta racemosa blaadjes uit het brouwsel gevist en de rest gefilterd.

Het gefilterde brouwsel terug in de weckpot gedaan, samen met de pimenta racemosa blaadjes en

een half borreltje (20 ml) wodka (voor het vochtverlies door het filteren)

De extra kruidnageltjes maar achterwege gelaten.

Zo - en laat 't spul maar weer lekker trekken ...

 

20190614

Een gedeelte van het brouwsel gefilterd, 8 ml glycerine in een 100 ml flesje gedaan, afgevuld met het gefilterde brouwsel.

Dit flesje ga ik komende woensdag aan John van den Berg kado geven.

Het ruikt al perfect !

De rest laat ik nog even staan.

 

Ik denk erover om de volgende keer alleen maar "pure" produkten te gebruiken - d.w.z. de sinaasappel olie en kruidnagelknop olie achterwege laten.

Mogelijk wat meer kruidnagels en de piment korrels kneuzen, zodat ze wat meer aroma afgeven ...

 

Tot zover ... over een paar weken filter ik het restant, voeg  30 ml glycerine toe en "bottel" het geheel.

Daarna ga ik nog een keer aan de gang, met verse blaadjes pimenta racemosa ... ;-)

 

  • I like it 3
  • Thanks! 1
Link to comment
Share on other sites

Nog een stukje toegevoegd aan het "dagboek":

 

Ik denk erover om de volgende keer alleen maar "pure" produkten te gebruiken - d.w.z. de sinaasappel olie en kruidnagelknop achterwege laten.

Mogelijk wat meer kruidnagels en de piment korrels kneuzen, zodat ze wat meer aroma afgeven ...

 

20190618

Nieuwe lijst van ingredienten

Aan de hand van de voorgaande ervaringen:

Bruine rum                         100 ml

Wodka                                400 ml

Pimenta racemosa           10 g

Kruidnagels                        20 stuks (gekneusd)

Gember geraspt               10 g

Piment heel                       10 g (gekneusd)

Kaneelstokje                      1 stuks

Sinaasappelschil                20 g

Glycerine                            40 ml (aan het einde, na het filteren)

 

(heb al een  nieuwe partij pimenta racemose in bestelling – begin juli ga ik een nieuw brouwsel maken)

  • I like it 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

20190702

Alles gebotteld – uiteindelijk bleek het resultaat 450 ml te zijn.

Nieuw brouwsel starten met iets meer wodka (450 ml ipv 400 ml).

 

Nieuwe ingredientenlijst wordt dus:

 

Bruine rum                         100 ml

Wodka                                450 ml

Pimenta racemosa           10 g

Kruidnagels                        20 stuks (gekneusd)

Gember geraspt               10 g

Piment heel                       10 g (gekneusd)

Kaneelstokje                      1 stuks

Sinaasappelschil                20 g

Glycerine                            40 ml (aan het einde, na het filteren)

  • I like it 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 4 months later...

Even een oud topic afstoffen, maar heeft iemand een tip om aan de Bay St. Thomas (Pimenta racemosa) bladeren te komen?

Ik heb geen Facebook en Peter Goossens ken ik ook al niet...en Google levert ook al niet veel op....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.