Tony Posted April 6, 2019 Posted April 6, 2019 Er wordt me soms gevraagd of ik een mes voor iemand wil opknappen/ restaureren. Daar reageer ik meestal negatief op, het is behoorlijk arbeids intensief en het is een hobby, geen verdienmodel wat ik doe. Ik heb in het verleden wel eens een handvat vervangen voor iemand maar meestal betreft het dan iemand ik ik al wat langer ken. Om een idee te krijgen wat er gebeuren moet, elk mes is anders overigens, laat ik in dit draadje zien wat er zoal gebeuren moet. Mogelijk dat het mensen over de streep haalt om zelf zo iets te gaan doen. 1
Tony Posted April 6, 2019 Author Posted April 6, 2019 Over de jaren heen heb ik flink wat messen opgeknapt. Op een gegeven ogenblik heb je een soort van vaste werkwijze voor je zelf opgebouwd. Aan de hand van wat foto’s zal ik de kamende dagen proberen dit te tonen. dit mes heeft behoorlijk wat zwarte vlekken, geen pitting maar als we dit niet weghalen blijven we het zien in dit geval gebruikte ik 120 grit schuurpapier om mee te starten. Ik gebruik hiervoor een boormachine op een vrij lage snelheid om het metaal niet de kans te geven om te heet te worden. 5
Tony Posted April 6, 2019 Author Posted April 6, 2019 Inmiddels na de 120 grit, 180, 220, 280, 320, 400 en 600 gebruikt. De strepen van de 120 grit zijn niet geheel weg maar dat kunnen we eventueel een latere keer herstellen. Daarna wat metaalpoets en morgen de scales eraf om de tang te poetsen. 4
ChrisVanMeer Posted April 6, 2019 Posted April 6, 2019 Wel erg mooie klassieke ets zo er in. Ziet er chique uit! Mooi mes! 1
d1rk Posted April 6, 2019 Posted April 6, 2019 Mooi stukje vakmanschap Tony, bedankt dat je dit wilt delen. Het logo cq. merknaam. Hoe laat je dat er op tijdens het 'poetsen'? Dat gaat er toch zo af? Ik ben benieuwd of je 'v.d. Berg' nog er af gaat halen, dat moet vast wel mogelijk zijn.
Tony Posted April 6, 2019 Author Posted April 6, 2019 Het logo is ditmaal wat dieper geëtst dan normaal het geval is. Anders was het volledig gewist geweest. De naam op de scales laat ik staan als het te diep gekrast is. Anders kan het wel weggeschuurd worden, kunstof laat zich vrij makkelijk bewerken.
Tony Posted April 6, 2019 Author Posted April 6, 2019 Nu de scales verwijderen. Ik doe dat aan een kant met een slijpschijfje op een Dremel. op een gegeven ogenblik heb je het ringetje weggeslepen (foto 2) en kan je met een paar lichte tikken de pin er een mm dieper inslaan. Aan de andere zijde steekt hij er dan iets uit (foto 3) waarna ik deze er dan afknip. Beetje rommelen en het mes valt eruit. 1
Tony Posted April 6, 2019 Author Posted April 6, 2019 Daarna de tang aan beide zijden schuren. In dit geval van 80 grit tot en met 800 grit Het begint al ergens op te lijken 5
Tav Posted April 6, 2019 Posted April 6, 2019 waar in de buurt van antwerpen kan ik open messen laten opknappen of herstellen , ze zijn nog van mijn vader geweest .
koenfucius Posted April 6, 2019 Posted April 6, 2019 @Tav ben er zelf nog niet geweest, maar de messenwinkel valt misschien te proberen (https://www.messenwinkel.eu/)
Tav Posted April 6, 2019 Posted April 6, 2019 koenfucius schreef 19 minuten geleden: @Tav ben er zelf nog niet geweest, maar de messenwinkel valt misschien te proberen (https://www.messenwinkel.eu/) ok bedankt
Tony Posted April 7, 2019 Author Posted April 7, 2019 Vanochtend de scales schoongemaakt en met een testpin het mes weer inelkaar gezet. Enig meetwerk laat zien dat de hoek van de snede ca 17,5 graden bedraagt dus we gaan slijpen zonder tape. Geslepen met synthetische stenen tot en met 8k daarna de gisteren verkregen coticule met alleen water gebruikt als finisher. Straks een scheertest. De breedte van de rug is 6,4 mm en de afstand van het snijvlak tot de rand van de rug is 21,3 mm 5
Tony Posted April 7, 2019 Author Posted April 7, 2019 Scheertest was top, we zullen ook de coticule de komende tijd vaker gaan inzetten. We zullen de scales voor het mes gaan pinnen met nickel silver pin en ringetjes en het mes opnemen in de rotatie. 1
Tony Posted April 7, 2019 Author Posted April 7, 2019 PinnenIk doe een nickel silver staaf van 1.65 mm diameter in de klem en vijl het topje plat. Daarna met bolkophammertje lichtjes tikken totdat hij wat breder wordt. Ringetje erop en door de scales en mes steken. Omdraaien, ringetje op de andere kant en ca 1 mm boven het ringetje afknippen. Met bolkophammertje tikken tot alles netjes vastzit. 6
Albert61 Posted April 8, 2019 Posted April 8, 2019 Albert61 schreef op 15-2-2019 om 16:16: Is er volgens jou dan een "ideale" snijhoek,Tony? En bedankt voor de reportage!
Tony Posted April 8, 2019 Author Posted April 8, 2019 Er zijn mensen die het liefst 16 graden hebben, zelf heb k een voorkeur voor 17 tot 18 met 20 als maximum. met tape kan je de hoek zonodig iets groter maken, ga uit van 1 graad per laag.
Tony Posted July 3, 2019 Author Posted July 3, 2019 Afgelopen week een plaat kirinite gekocht om een paar scales te maken. Wel wat duurder maar erg fraai materiaal. De Herder wordt waarschijnlijk het eerste mes om aan te pakken. 7
mhharsta Posted July 3, 2019 Posted July 3, 2019 Dat ziet er goed uit Tony. Ik vind het wel wat hebben, nieuwe “fancy” scales om een oud mes. 1
Tony Posted July 3, 2019 Author Posted July 3, 2019 Kitchen schreef 9 minuten geleden: Fraai! Aparte tekening dat materiaal Bedankt heren, In het echt nog mooier dan op de foto.
Tony Posted July 3, 2019 Author Posted July 3, 2019 Een rode spacer doet het best aardig vind ik, het materiaal dat ik heb is slechts 2 mm breed, moet dus op zoek naar 3 mm. 8
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now