Ga naar inhoud
efsk

Mvltiplex

Aanbevolen reacties

Al enkele jaren kijk ik uit naar het bezit van een Mvltiplex, een fascinerende Italiaanse krabber met meerdere mesjes in een complexe constructie. In de basis gaat het over vijf mesjes, afwisselend met een plaatje gestapeld, vastgeschroefd op een greep. Ze bestaan met meer of minder uitbundig versierd greepje, en tot nu heb ik ze altijd gezien met een extra schroefdraad op de bovenplaat, waarmee je de krabber vastschroeft op een plaat waar een soort octagonale koepel overheen gaat: fabuleus stuk barok opbergsysteem. Die koepel is er glad, met extreem versierwerk, in metaal en in hout. Naar het schijnt bestaan ze ook voor drie mesjes, en zijn ze er verguld, verzilverd en vernikkeld.
De productie was, aldus Waits, moeilijk, waardoor het nooit een doorslaand succes geworden is, al werd de krabber gebruikt, zo adverteerde men, door grootheden als Marconi. Een patent werd toegekend 8 november 1928 in Italië. In Duitsland, Engeland en Zwitserland in 1930, en in de VS 1933.

Recent stond er weer eentje op de ebays. Eigenlijk stonden er twee, maar hoewel beiden bij dezelfde verkoper zag ik er maar éen. Geen opbergdoos, geen versiering, een beetje een iel greepje, en een geheel gladde bovenplaat: deze was dus niet eens op te bergen in zo'n constructie als boven beschreven. Blijkbaar bestonden ze ook als budgetversie! Had ik nog nooit gezien!

Enig bieden en nog maar weer enige DHL-perikelen later ontving ik een pakje. Het blijkt de vernikkelde variant. Bizar uitziend ding eigenlijk, met een complete vestibuletrap als scheerhoofd, beginnende bij een vooruitgeschoven onderkaak als gesloten kam, met daarboven vijf mesjes, steeds een stukje naar achter springend. Onderaan de bodemplaat steken twee boutjes door, waarop twee moeren.Schroef je die moeren los zie je al meteen hoe dun de boutjes eigenlijk zijn, en haal je het geheel uit elkaar merk je hoe exact het allemaal past: je hebt geen enkele speling om een plaat of mesje ook maar iets scheef te houden, want dan zit het zootje muurvast.

De onderplaat en greepje blijken aan elkaar te zitten, zo ook de bovenplaat en bouten. De mesjes zijn genummerd, evenals de plaatjes voor tussen de mesjes. De goede volgorde moet aangehouden, anders verspringt de trap verkeerd. Zoals zichtbaar hebben de mesjes meerdere gaatjes, sommige twee, andere drie, en ook daar is het mikken op de juiste. Waar die anderen voor zijn weet ik nog niet, ik ben nog op zoek naar een afbeelding van de gebruiksaanwijzing die naar het schijnt meegeleverd werd.
Kijkende naar de mesjes zie je direct dat gewone DE's niet gaan werken. Jammer eigenlijk.

DSC01659.JPG
DSC01660.JPG
DSC01661.JPG
DSC01662.JPG
DSC01663.JPG
DSC01664.JPG
DSC01665.JPG
DSC01666.JPG
DSC01667.JPG
DSC01668.JPG
DSC01669.JPG
DSC01670.JPG

Bij het uitpakken stond me overigens nog een verrassing te wachten: iets extra's ingepakt met de tekst: Zugabe. De verkoper bleek een greepje over te hebben, zonder kop of mesjes, en had die er bij mij gratis bijgedaan. Veel dikker, met een geweldige Medusa op het uiteinde. Waanzinnig gaaf echter ook: geen (gesloten) kam. Met deze greep een extra agressief onderste mesje!
DSC01671.JPG
DSC01672.JPG
DSC01673.JPG

  • Vind ik leuk 12

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Wow, wow en nog eens wauw!
Je collectie is een heus museum!

  • Vind ik leuk 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Erg mooi benieuwd hoe zoiets zou scheren, lijkt me erg lastig om a@n de mesjes te komen

  • Vind ik leuk 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Leuk ! erg bijzonder ook. Hopelijk kan je nog is aan mesjes komen en je ervaring delen.

  • Vind ik leuk 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Wat een bizar apparaat, geweldig!

  • Vind ik leuk 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Dank jelui wel allemaal. Een set NOSmesjes zou leuk zijn inderdaad, hoewel ik me afvraag hoe je met dit ding onder de neus scheert.

Enfin. Nu op zoek naar een betaalbaar broertje mét octagonaal opbergsysteem!

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Wat ik hier nu mooi aan vind, is dat het laat zien hoe oud somige ideeen zijn die nu als NIEUW! en HIGHTECH! verkocht worden.

 

Het wiel wordt stiekem zeer vaak opnieuw uitgevonden ( soms beter, soms slechter, meestal gewoon opnieuw).

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Overigens ondertussen ontdekt dat het tweede greepje eigenlijk een extra plaatje behoeft, deze met open kam.

  • Vind ik leuk 2

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je verder kunt gaan.