Jump to content

Gepimpte Monsavon (naar Le Père Lucien)


koenfucius
 Share

Recommended Posts

Op het Franse forum heeft de maker van Le Père Lucien suggesties gegeven om Monsavon (die hij technisch niet slecht noemt) te verbeteren.

Voor degenen die Frans lezen hier het draadje met het basisrecept en dan allerlei variaties die door forumleden zijn geprobeerd:

http://www.rasage-traditionnel.com/t12098-une-petite-recette-a-partir-du-monsavon

 

Ik had nog een Monsavon liggen van mijn laatste vakantie, dus hiermee aan de slag gegaan:

- Monsavon laten drogen zonder deksel gedurende 2 weken tot 1 maand, tot ongeveer 75g (de mijne was ondertussen al niet meer dan 60g)

-au bain marie laten zacht worden en met mengen met 6g shea boter (kan ook met karité, palm, enz.  - één forumlid zei zelf dat hij margarine heeft gebruikt ?)

- van het vuur 3 ml glycerine toevoegen

- 1 ml etherische olie naar keuze (ik heb lavandin gebruikt)

nadien laten opstijven, bv. even in de koelkast

 

Ik heb nooit de Monsavon puur gebruikt, maar dit resulteerde in een zeep die goed opschuimde, met een goed gevoel achteraf en een prettig geurtje. Volgende Franse vakantie sla ik nog wat Monsavon in.

Binnenkort misschien ook eens proberen met de pot vergulde hand & kruidvat zeep

 

  • I like it 8
  • Thanks! 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Heb Koen's recept gevolgd, met uitzondering van de etherische olie - ik heb 1 ml spijklavendel gebruikt.

Even een proefschuimpje gemaakt - het wordt inderdaad Bulgaarse yoghurt, om met Harrie te spreken.

De geur is ook gepimpt - denk dat deze Monsavon een paar plaatsjes omhoog gaat in mijn persoonlijke lavendelgeur lijst.

Dus - als iemand dit jaar nog eens in een Franse supermarkt terecht komt: neem gerust een paar bakjes voor me mee .... ;-)

 

  • I like it 2
Link to comment
Share on other sites

Heb Koen's recept gevolgd, met uitzondering van de etherische olie - ik heb 1 ml spijklavendel gebruikt.
Even een proefschuimpje gemaakt - het wordt inderdaad Bulgaarse yoghurt, om met Harrie te spreken.
De geur is ook gepimpt - denk dat deze Monsavon een paar plaatsjes omhoog gaat in mijn persoonlijke lavendelgeur lijst.
Dus - als iemand dit jaar nog eens in een Franse supermarkt terecht komt: neem gerust een paar bakjes voor me mee .... ;-)
 
Vertrek begin mei, denk ik, die kant op.

Harrie Kosses
https://www.kosses.nl

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Gisteren weer eens wezen kokkerellen met Koen's recept - deze keer 1 ml bay rum geurolie (verkrijgbaar bij Piping Rock - https://nl.pipingrock.com/) gebruikt i.p.v. de lavendel essentiële olie.

De bay rum geur overstemt de oorspronkelijke lavendel geur wel, maar 't kan beter - volgende keer wat meer geurolie ... ;-)

 

  • I like it 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Verleden week weer eens aan de gang gegaan met het recept van Koen.

De geurolie is deze keer amyris - sandelhout West - 2 ml.

De oorspronkelijke lavendel (-achtige) geur is nog wel vrij duidelijk aanwezig - hoe ver kun je gaan met het toevoegen van geurolie ?

 

  • I like it 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Naar aanleiding van mijn overleden 1805 zeepje en het hebben van een volle bak Monsavon, ook maar eens de keuken in gedoken.

 

Zoals in het eerste bericht en het Franse forum de verhouding aangehouden.

 

Als geurtje had ik een etherische olie toegevoegd van de Holland&Barrett. Hier ruik ik bijna niks van helaas (beter te weinig dan teveel).

 

Technisch is het wel weer een perfecte zeep geworden met echt een super zacht vooral dik schuim!

 

 

Voor diegene die dit al eerder hebben gedaan, moet de zeep tijdens het verwarmen echt vloeibaar worden of blijft het een stevige dikte? 
 

Het stolde hier wel heel snel!

  • I like it 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.