Jump to content

Verstelbaarheid in Bakeliet


FvL

Recommended Posts

Tja, de titel is een beetje een lokkertje, maar als de Rockwell 6S telkens als verstelbaar in advertenties opduikt, mogen deze dat wellicht ook.

Vandaag gekocht, een paar bakelieten krabbers.  Redelijke stijve prijs, het winkeltje met vintage is ook specialist in Bakeliet, dus voorziet ook verzamelaars uit die hoek. Maar toen ik de bodemplaten van beide zag kon ik ze toch niet laten liggen.

SAM_1736.thumb.JPG.ee6321dcb94762278b40afc550164a9a.JPG

Wat maakte ze voor mij bijzonder: Rechte onderplaten, met steunen van verschillende hoogtes en ook schuine kanten, die de boven- en onderkant een verschillende hoek geven. 

Lukte me niet om alleen de platen recht van boven te fotograferen (bakeliet niet helemaal recht, vallen om), maar onderstaande foto geeft hopelijk een idee:

SAM_1739.thumb.JPG.91eeb79551dee21a16bfa46347a88070.JPG

De onderste heeft  wat extra ondersteuning in beide posities, de bovenste ondersteund de hoge positie als een Wardonia.

 

Wellicht kom ik later terug met de scheerervaringen. Vooralsnog de vraag wie ze gemaakt heeft, waar en wanneer.  Beide vermelden "Made in France", de bovenste ook dat het "Model déposé" is. Volgens de verkoper kwamen ze van een verzamelaar, als set betekent het misschien dat  ze ook van dezelfde fabrikant komen (alhoewel stijlovereenkomsten daar ook op wijzen).  De onderste heeft wel weer een monogram op de onderkant van de greep met een F door een S (of een S door een F), maar Waits onder F of S helpt me niet verder.  Mocht iemand iets meer weten houd ik me aanbevolen

 

  • I like it 6
Link to comment
Share on other sites

efsk schreef 19 minuten geleden:

l'essor

Daarmee vindt ik ze nog steeds niet in Waits, en google verwijst me vooral naar forum sites met inmiddels gedelete foto's.  (Raak daarmee wel heftig geïnteresseerd in de de LÉssor adjustable) Als je me op weg kunt helpen....

Link to comment
Share on other sites

Het merkteken vind je op L'Essor krabbers (SE+DE). Die heb ik echter tot nu alleen in het metaal gezien.

De bovenzijde van de onderplaat herinnert me ook aan Wardonia, hoewel die niet verschillende snijkanten hadden, alsook aan mijn niet-diagonale, merkloze bakelieten krabber waar op staat dat deze te gebruiken is als een Ile de France.

Die verstelbare L'Essor, oorspronkelijk als Supreme verkocht, is absoluut geweldig. En stervensduur. Ga je al gauw richting B5-prijzen.

  • I like it 3
Link to comment
Share on other sites

Met dank aan Richard@efsk, opent in ieder geval ingangen voor verder onderzoek. (worden ze misschien nog bijzonderder)  Ik had ze in ieder geval nog niet gezien, en Rockwel heeft het idee gewoon gejat. Nu dus ermee scheren....

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Geloof niet dat het monogram op de ene krabber iets met l'essor te maken heeft. Wijkt toch wel behoorlijk af.

 

Mijn onderzoekje gaat echter een andere interessante kant op. Op een Nederlandse bakeliet site wordt een vergelijkbare krabber geïdentificeerd als een Gibb's:

https://www.bakelietverzameling.nl/Products/1048/Scheermes Gibbs

 

Een Franse verkoop site  dit heeft deze staan;

https://www.igopher.fr/collection/rasoir-gibbs-bakelite-marron-5974

Een Gibb's nr 03? 

 

Vrijwel dezelfde foto's (in ieder geval dezelfde achtergrond met vergelijkbare krabbers) verwijzen echter ook naar een "rasoir style Gibb's" waren er mogelijk ook clonen van? 

 

Er is genoeg te vinden over latere Gibb's (no 13, 15,17) catalogi, reclames, maar nog nooit iets gezien van lagere nummers.

Mocht iemand informatie hebben over vroege Gibb's, zoals de nr 03, houd ik me aanbevolen.

 

 

  • I like it 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.