Jump to content

Bevel niet gelijk


jos schenau
 Share

Recommended Posts

Bij het slijpen van een van mijn messen doet zich het volgende probleem voor. Na het slijpen blijkt onder mijn microscoop dat een kant een mooi glad bevel heeft bv 1mm , terwijl aan de andere zijde het bevel nog geen derde is van de andere kant. (Een dun streepje een soort van kamasori efect) ik gebruik tape en een gelijkmatige druk aan beide zijden en ook het aantal slagen is ook gelijk. Moet ik de smalle kant zonder tape proberen? Het lijkt me dan dat het bevel niet meer in het midden ligt. Een andere technische term weet ik er niet voor

Iemand suggesties? 

Link to comment
Share on other sites

De bevel kan links en rechts zeker anders zijn, messen werden met de hand gemaakt en het is niet zomaar gegarandeerd dat de kling precies in het midden van de rug zit. Ook messen met een kleine slinger krijgen verschillende bevels, sterker, daar is dezelfde bevel al niet gelijk. Belangrijker dan of de bevel perfect symmetrisch is is de slijphoek, die bepaalt of de snede geschikt is om mee te scheren. Zie bijvoorbeeld ook kamisori's, waar de bevel met opzet asymmetrisch wordt gehouden.

 

  • I like it 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.