Jump to content

Verstelbare krabber


FvL

Recommended Posts

IMG_20181207_115605690.thumb.jpg.586f7aa23c36acbfda081740eed487c8.jpg

Een van mijn aanwinsten van de laatste verzamelaars beurs. De krabber is ongemerkt, maar Erwin wist me te melden dat het om een Christoffel ging. Niet dat me dat veel verder geholpen heeft, In Waits of op het net nog niets  gevonden. Mocht iemand wat info hebben....

 

Dit exemplaar heeft wat verlies van de vermoedelijke zilveren afwerking, maar is verder erg fraai. Wat hem echter erg bijzonder maakt is dat hij verstelbaar is.

 

De verstelbaarheid is vergelijkbaar met bijvoorbeeld een Eclips Red Ring. Gebaseerd op de suggestie die ook al door Gillette gedaan werd voor old type's, dat je de veerspanning van het scheermesje kunt gebruiken om hem net wat losser te draaien. Hierdoor wordt het blad net wat minder gebogen  en wordt wat agressiever. De Eclips doet dit door een aantal markeringen op de greep, deze gaat wat verder en heeft hiervoor een klik mechanisme ingebouwd.

IMG_20181207_114923135.thumb.jpg.fb7d68a0f546babdd4e55be95d26ff9a.jpg

Op de foto zie je een (geveerd) balletje in het schroef deel, Dit correspondeert met groeven in de greep. Dit zorgt ervoor dat je met instellen (weer losdraaien) telkens met een klik in een volgende positie komt.  Met wat proberen denk ik dat je met een modern (dun) blad een zestal klikken terug kan draaien, zonder dat het blad te los gaat zitten, met een oud stalen blad denk ik dat ook de zevende en achtste klik nog wel bruikbaar waren.

 

 

 

 

 

  • I like it 3
  • Thanks! 1
Link to comment
Share on other sites

(vervolg)

Verwacht overigens niet de verstelbaarheid van een progress of Parker variant. In de totaal aangedraaide stand doet hij me denken aan een New improved. Met zes klikken terugdraaien is hij wat agressiever, maar zeker geen .r41. moet dit ook met andere mesjes nog meer uitproberen.

Link to comment
Share on other sites

@merwtje Dank,  handleiding is welkom, wellicht toch niet de bedoeling om hem met meer klikken te gebruiken.

Die andere liefhebber, had die misschien nog info over wanneer ze geproduceerd zijn en door wie?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.