Jump to content

Waaraan herken je een goed mes?


Kitchen
 Share

Recommended Posts

Ik heb er veel plezier in om rond te snuffelen, zowel on- , als offline, op zoek naar oude messen.

Als ik dan eens wat tegenkom wil ik eigenlijk wel dat het mes ook gewoon gebruikt kan gaan worden voor waar het in eerste instantie bedoeld is.

Naar mate ik meer leer over deze materie kom ik er achter dat niet zomaar elk mes geschikt blijkt daarvoor en dus vroeg ik mij af, waar letten jullie op zodra je een oud mes aanschaft? 

Is het merk? Soort staal?

Er zijn zoveel verschillende merken, maar het lijkt alsof ze allemaal uit Solingen of Sheffield komen. Is dat automatisch synoniem met kwaliteit of zitten daar ook weer gradaties in?

Waaraan herken je een goed mes?

 

Link to comment
Share on other sites

Makkelijker als je ze in handen kan nemen. Letten op slijtage, slijpsporen, corrosie, brandplekken. Door ervaring leer je het best en niet alles uit solingen is daarom super. Als je messen hebt die je verkreeg in zo goed als nieuwe staat zul je beter in staat zijn te vergelijken. Ik ken heel wat mensen die alles afschuimen voor gebruikte messen en in feite thuis met een hoop brol in de kast liggen. Er zijn natuurlijk hier en daar best mooie koopjes te doen maar in vergelijking met tien twintig jaar terug is het magertjes gesteld. 

  • Thanks! 1
Link to comment
Share on other sites

Sommige mensen ondernemen pogingen om messen op te kuisen door een draaiende schijf te gebruiken waarbij het lemmet opgewarmd wordt en het metaal veranderd van eigenschappen, die zijn dan alleen nog geschikt voor de prullenmand (herken je aan de blauwige schijn op het mes)

  • Thanks! 1
Link to comment
Share on other sites

Voor een nieuweling op dit gebied is het oppassen geblazen bij het kopen van messen via foto’s, pas als je een aantal messen gerestaureerd heb weet je waar je op moet letten. Vaak zijn foto’s ook onduidelijk of worden zaken verhuld.

Zoals Snuff al schreef, neem ze in de hand en kijk wat er aan gedaan moet worden.

Link to comment
Share on other sites

Eigenlijk zijn messen met duidelijke gebruikers sporen niks voor beginners tenzij ze bereid zijn aardig wat leergeld te betalen maar laat het nou net deze messen zijn die ze meestal kopen vanuithet oogpunt geld te besparen ?

Link to comment
Share on other sites

efsk schreef 4 uur geleden:

En verder natuurlijk geen happen eruit, niet helemaal weggeslepen, geen roest op de snede.

Nee, inderdaad. Het zijn vooral de kleine dingen. Ik las ook over pitting (nederlands?) op of nabij de snede wat het mes onbruikbaar kan maken en een veranderde geometrie? Is dat wanneer de spine bijvoorbeeld is weggeslepen? Of als een punt eraf is? Begrijp ik dat goed?

Link to comment
Share on other sites

Tony schreef 2 uur geleden:

Voor een nieuweling op dit gebied is het oppassen geblazen bij het kopen van messen via foto’s, pas als je een aantal messen gerestaureerd heb weet je waar je op moet letten. Vaak zijn foto’s ook onduidelijk of worden zaken verhuld.

Zoals Snuff al schreef, neem ze in de hand en kijk wat er aan gedaan moet worden.

Jij moet het weten, je hebt er eerdaags een in je handen van mij???

  • I like it 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Kitchen schreef op 17-11-2018 om 13:37:

Nee, inderdaad. Het zijn vooral de kleine dingen. Ik las ook over pitting (nederlands?) op of nabij de snede wat het mes onbruikbaar kan maken en een veranderde geometrie? Is dat wanneer de spine bijvoorbeeld is weggeslepen? Of als een punt eraf is? Begrijp ik dat goed?

"Pitting" is een Engels woord voor putcorrosie dit heb je denk ik al snel met de messen van RVS (Stainles steel). De legeringen die bij messen (en ik vermoed ook dat scheermessen van datzelfde staal) gemaakt zijn er gevoelig voor kan zijn. Dit is eigenlijk het onderhuids verroesten van een metaal dat eigenlijk niet opvalt en groter qua omvang kan zijn als aan het oppervlak zichtbaar is.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.