Ga naar inhoud
Kitchen

Waaraan herken je een goed mes?

Aanbevolen reacties

Ik heb er veel plezier in om rond te snuffelen, zowel on- , als offline, op zoek naar oude messen.

Als ik dan eens wat tegenkom wil ik eigenlijk wel dat het mes ook gewoon gebruikt kan gaan worden voor waar het in eerste instantie bedoeld is.

Naar mate ik meer leer over deze materie kom ik er achter dat niet zomaar elk mes geschikt blijkt daarvoor en dus vroeg ik mij af, waar letten jullie op zodra je een oud mes aanschaft? 

Is het merk? Soort staal?

Er zijn zoveel verschillende merken, maar het lijkt alsof ze allemaal uit Solingen of Sheffield komen. Is dat automatisch synoniem met kwaliteit of zitten daar ook weer gradaties in?

Waaraan herken je een goed mes?

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Makkelijker als je ze in handen kan nemen. Letten op slijtage, slijpsporen, corrosie, brandplekken. Door ervaring leer je het best en niet alles uit solingen is daarom super. Als je messen hebt die je verkreeg in zo goed als nieuwe staat zul je beter in staat zijn te vergelijken. Ik ken heel wat mensen die alles afschuimen voor gebruikte messen en in feite thuis met een hoop brol in de kast liggen. Er zijn natuurlijk hier en daar best mooie koopjes te doen maar in vergelijking met tien twintig jaar terug is het magertjes gesteld. 

  • Bedankt! 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Sommige mensen ondernemen pogingen om messen op te kuisen door een draaiende schijf te gebruiken waarbij het lemmet opgewarmd wordt en het metaal veranderd van eigenschappen, die zijn dan alleen nog geschikt voor de prullenmand (herken je aan de blauwige schijn op het mes)

  • Bedankt! 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

En verder natuurlijk geen happen eruit, niet helemaal weggeslepen, geen roest op de snede.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Voor een nieuweling op dit gebied is het oppassen geblazen bij het kopen van messen via foto’s, pas als je een aantal messen gerestaureerd heb weet je waar je op moet letten. Vaak zijn foto’s ook onduidelijk of worden zaken verhuld.

Zoals Snuff al schreef, neem ze in de hand en kijk wat er aan gedaan moet worden.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Eigenlijk zijn messen met duidelijke gebruikers sporen niks voor beginners tenzij ze bereid zijn aardig wat leergeld te betalen maar laat het nou net deze messen zijn die ze meestal kopen vanuithet oogpunt geld te besparen 🙄

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
efsk schreef 4 uur geleden:

En verder natuurlijk geen happen eruit, niet helemaal weggeslepen, geen roest op de snede.

Nee, inderdaad. Het zijn vooral de kleine dingen. Ik las ook over pitting (nederlands?) op of nabij de snede wat het mes onbruikbaar kan maken en een veranderde geometrie? Is dat wanneer de spine bijvoorbeeld is weggeslepen? Of als een punt eraf is? Begrijp ik dat goed?

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Tony schreef 2 uur geleden:

Voor een nieuweling op dit gebied is het oppassen geblazen bij het kopen van messen via foto’s, pas als je een aantal messen gerestaureerd heb weet je waar je op moet letten. Vaak zijn foto’s ook onduidelijk of worden zaken verhuld.

Zoals Snuff al schreef, neem ze in de hand en kijk wat er aan gedaan moet worden.

Jij moet het weten, je hebt er eerdaags een in je handen van mij😊👍🏻

  • Vind ik leuk 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Kijk altijd goed naar de snede soms zit er een onopvallend en erg vervelend scheurtje in. Als er vuil op de snede zit maak hem dan schoon en kijk goed.

00b5cd6571783e271afa6d87118d2167.jpg

  • Vind ik leuk 2

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Dat betekent dus een hoop slijpwerk neem ik aan? Of is dat FUBAR?

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Kan nog gered worden als je weet wat je doet anders is het “Ping” en vliegen de stukken rond je oren. 

  • Vind ik leuk 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Messen met een scheurtje . Laten liggen.. onzichtbaar kan hij verder lopen dan je ziet.

Handvat is altijd te vervangen of na te maken.

 

Kleine hapjes zijn er uit te slijpen.

 

Roest op het mes is niet erg, maar bedenk hoeveel werk het is om hem netjes te krijgen. Heb je het er voor over, Tip voor je een algehele resto doet eerst even kijken hoe het met de roest op de edge zit. Desnoods haal je hem eerst over een steen om het zeker te weten ,anders laten liggen.

 

Als je te veel moet slijpen om weer en recht mes te krijgen, laten liggen.

 

 

  • Vind ik leuk 3

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Gelukkig zijn sommige verkopers zo eerlijk dat ze goed aangeven dat er iets mis is.

8727ec3e3e5fdb5cd9f47745b4cb491d.jpg

  • Vind ik leuk 2

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Persoonlijk vind ik dit de beste manier van handelen, een goede naam is moeilijk te verkrijgen, een slechte heb je binnen de paar uur. 

  • Vind ik leuk 2

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Kitchen schreef op 17-11-2018 om 13:37:

Nee, inderdaad. Het zijn vooral de kleine dingen. Ik las ook over pitting (nederlands?) op of nabij de snede wat het mes onbruikbaar kan maken en een veranderde geometrie? Is dat wanneer de spine bijvoorbeeld is weggeslepen? Of als een punt eraf is? Begrijp ik dat goed?

"Pitting" is een Engels woord voor putcorrosie dit heb je denk ik al snel met de messen van RVS (Stainles steel). De legeringen die bij messen (en ik vermoed ook dat scheermessen van datzelfde staal) gemaakt zijn er gevoelig voor kan zijn. Dit is eigenlijk het onderhuids verroesten van een metaal dat eigenlijk niet opvalt en groter qua omvang kan zijn als aan het oppervlak zichtbaar is.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen

×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je verder kunt gaan.