Jump to content

Scheermonnik overgenomen door Manandshaving


Scoozy
 Share

Recommended Posts

Beste scheervrienden,

 

Gisteren vernomen via de FB pagina dat Manandshaving.nl de recepten en naam gekocht heeft van Scheermonnik, eerste batch is al gemaakt onder begeleiding van stichter en zo zullen ze de zeep verder maken en verkopen. Er is ook gezegd dat ze met der tijd nieuwe geuren gaan toevoegen........

 

Mvg Scoozy

  • I like it 10
Link to comment
Share on other sites

Ik lig er nét niet wakker van maar ik vraag me wel af, los van het feit dat ik het leuk vind dat Manandshaving een eigen merk krijgt, waarom Ron Valeri, de eigenaar van Scheermonnik, is gestopt met zijn toko?  Het merk liep goed, het kreeg goede recensies en de afzetmarkt nam toe? 

Wat denken jullie? 

Link to comment
Share on other sites

Dat zeepmaken tijd kost valt reuze mee.  Dat hangt natuurlijk van je apparatuur af maar los van de tijd die zeep nodig heeft om te rijpen heb je binnen een dag een flinke hoeveelheid. Ik weet niet wat Ron's beroep was maar hij had een leuke samenwerkingsverband /winkel in Delft dus het was meer dan een hobby. 

Zeepmaken op commerciële basis is wél administratief tijdrovend en kan duur zijn. Waar de Amerikaanse zepen vrij spel hebben zijn de Europese makers aan veel regels gebonden. Kortom, ik begrijp nog steeds niet waarom een succesvol merk zomaar stopt. Misschien kan ik het ooit aan Ron vragen? 

Link to comment
Share on other sites

Hharry schreef 8 uur geleden:

Waar de Amerikaanse zepen vrij spel hebben zijn de Europese makers aan veel regels gebonden.

Denk dat dit het grootste punt zal zijn vrees ik, ben ook 3 jaar zelfstandig geweest in de horeca en het is niet normaal wat je allemaal voor je neus krijgt soms te belachelijk voor woorden en dan een straat verder een pitta bar is die gewoon doet waar hij zin in heeft ! Maar zoals je zegt het was groeiend en zat nog veel potentieel in.

Link to comment
Share on other sites

Goed, een reactie :)

 

Allereerst vrees ik dat veel mensen, let op ik zeg dus niet iedereen, geen flauw benul hebben wat er in Nederland/Europa allemaal bij komt kijken als je (legaal en bewezen veilig) cosmetica wil produceren en verkopen. Scheerzeep wordt gezien als een cosmeticaproduct.

 

Je producten moeten om te beginnen allemaal een volledig Product Informatie Dossier hebben. Een dossier van zo'n 300 kantjes. Dat is een hel om te verkrijgen. Ik heb 4 geuren die als afzonderlijk cosmetica product worden gezien en dus een eigen PID nodig hebben. Een PID kost zo'n €2000. Reken maar uit.

 

Een PID samenstellen duurt ongeveer 8 maanden en bestaat o.a. uit een veiligheidsbeoordeling uitgevoerd door een daarvoor bevoegde instantie (SkinConsult). De veiligdsbeoordeling bestaat uit een voorafgaand veiligheidsrapport op basis van formule en recept. De uitkomst van dit rapport moet worden gestaafd middels diverse labtesten. Een stabiliteitstest, duurt 4 maanden, waarbij je product 4 maanden in een stoof ligt bij 42 graden om de houdbaarheid te bepalen. En 2 challenge testen waarbij er allerlei bacteriën, schimmels, gisten en weet ik wat voor narigheid allemaal nog meer in product wordt gestopt om te kijken of die worden afgebroken. Duurt 33 dagen. Een keer voor de stabiliteitstest en een keer daarna. 66 dagen in totaal.

 

Naast deze labtesten, waar je uiteraard voor moet slagen, moet je van ieder ingrediënt middels stapels officiële documenten van alles aantonen/bewijzen. Denk aan oorsprong van het ingrediënt, de geschiktheid voor cosmeticagebruik etc etc. Ik heb het dan over Certificats of Analyses (CoA), Material Safety Data Sheets (MSDS), IFRA documentatie, Allergenen informatie en meer. Je ingrediëntenlijst volgens INCI het gaat maar door en door...

 

Je moet aantonen en bewijzen dat je verpakking geschikt is voor cosmetica. Een document van 50+ kantjes. 

 

En zo kan ik nog even doorgaan. Bijvoorbeeld dat je niet lekker thuis in je keuken cosmetica mag produceren. Dat moet in een schone, toegewijde ruimte volgens GMP, de Good Manufacturing Practices waarin alle protocollen van de werkwijze staan beschreven zodat er bijvoorbeeld geen fouten worden gemaakt met gevaarlijke stoffen (bv natrium- en/of kaliumhydroixide) en er hygiënisch wordt gewerkt volgens een controlesysteem. Hiervoor huurde ik een prijzige werkruimte.

 

Het maken de zeep valt ook niet reuze mee qua tijd zoals Hharry stelt, maar ik zal daar niet verder over uitwijden anders wordt het wel een héél erg lang verhaal hier ?

 

En dan heb je nog het runnen van je bedrijfje. Bestellingen, verzenden, administratie, social media, inkopen... Zendingen van 48 blikken naar het buitenland die zoek raken komt niet zelden voor. Dat betekent dus 96 blikken in een keer op. Voorraad op, weer snel aanvullen. Kost weer dagen zeep maken, overscheppen in blik (een helse klus dat scheppen) rijpen, labellen enzovoorts...

 

Zoals jullie hopelijk zien is het maken van een ambachtelijke scheerzeep een behoorlijk tijdrovende onderneming en veel meer dan wat kokkerellen in je keuken zoals veel mensen veronderstellen.

 

Ja, Scheermonnik liep heel goed, maar werd ook te tijdrovend naast mijn baan en gezin. Geen eigen tijd meer over.

 

Ik heb gekozen voor meer rust in mijn leven en het Scheermonnik avontuur, van idee naar wereldwijde distributie binnen 2 jaar, vaarwel te zeggen.

 

Het ga jullie goed.

 

Ron

  • I like it 6
  • Thanks! 4
Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor je uitleg. Ik weet dat je zepen door velen erg gewaardeerd werden en bovenstaande lezende vermoed ik dat de meesten het veel eerder opgegeven hadden. Echt bewondering voor hoever je het hier in die korte tijd mee geschopt hebt en wil je ook graag bedanken om ons hier het process met je mee te laten beleven. Ben ook blij dat je harde werk wel voortgang blijft vinden maar heb er begrip voor dat je leven ook andere prioriteiten heeft. 

  • I like it 1
Link to comment
Share on other sites

Scheermonnik schreef 33 minuten geleden:

Ik heb gekozen voor meer rust in mijn leven en het Scheermonnik avontuur, van idee naar wereldwijde distributie binnen 2 jaar, vaarwel te zeggen.

 

 

Wijze keuze volgens mij maar ondanks de enorme moeilijkheden ook weer een fantastische rit geweest denk ik, succes!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.