Jump to content

Verwijderen roest en urft van oude Wilkinsin hollow grind messen


FvL

Recommended Posts

Heb een probleempje met roest en urft: Hoe verwijder ik die zonder de tekst te verwijderen? 

Recente aanwinst is een 7 dag wilkinson, De bladen ziet er oppervlakkig goed uit, maar zie wat roest op de overgang van het blad naar de houders. De bladen zijn "hollow ground",  de houders zijn een klem/voetje waarmee je ze op de krabber zet. 

Je kan de bladen uit het voetje schuiven (palletje uit de weg), maar ging bij mij erg lastig en daarmee kwam ook een hoop ellende aan roest en urft op de bladen tevoorschijn. 

Heb de bladen door de ultarsoon gehaald, laten weken in diverse goedjes (oa WD40) maar de aanslag/roest/urft blijft.

Ben bang dat als ik ze in huidige staat terug in hun voetje schuif, die aanslag in de toekomst zal door vreten... pitting, blijvende roestvorming.

Een van de bladen wat hardhandiger aangepakt met 000(0)  staalwol.   Levert prima resultaat, maar houdt een blank mes over: De teskst, zal wel met zuur aangebracht, is volledig verdwenen.

Iemand suggesties voor het verwijderen van oxidatie zonder tekst te verwijderen? 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

gyedema schreef 7 uur geleden:

Eh.... wat is urft..??

 

Goede vraag.  Waar ik ben opgegroeid (Brabant) betekent het iets als "aangekoekte viezigheid". Nog even in online gezocht, maar blijkt wat obscuurder dan ik zelfs dacht. Wel weer iets gevonden dat het in het ook in het Westlands iets met "vies" te maken heeft. Uiteraard mijn excuus aan taal puriteinen op dit forum. Toch wil ik nog wel een lans breken voor dit woord. Het Nederlands zou dit woord best kunnen gebruiken: Ken geen ander of beter woord dat ik voor "aangekoekte viezigheid" zou kunnen gebruiken, het is kort en krachtig, en als je het uitspreekt overkomt je bijna een gevoel van walging, wat dan weer erg goed op de betekenis aansluit.... 

Link to comment
Share on other sites

Mij ook onbekend de term. Dit soort kleine mesjes goed reinigen gaat helaas vrijwel altijd gepaard met het verwijderen van de ets. Bij wat grotere messen kun je wel eens iets proberen met nagellak over de ets oid, maar die wilkinsondingen houd je dan niets meer over om te reinigen.

Pas overigens op met wedges in de ultrasoon. Het is best mogelijk dat je door het relatief langdurig verblijf in water moeilijk verwijderbare watervlekken veroorzaakt, zo heb ik gemerkt.

  • Thanks! 1
Link to comment
Share on other sites

Maar los van de taaldiscussie...

Verder geen tips voor oplosmiddelen/schoonmaakmiddelen die wel roest en aanslag kunnen verwijderen, zonder dat ze ets aantasten?

 

 

  • I like it 1
Link to comment
Share on other sites

De etsjes op deze mesjes zijn redelijk “delicaat”,  en nemen het grootste deel van het blad in beslag. Inderdaad lastig om dan het etsje b.v. te lakken en daarna te poetsen. Ik zou proberen eerst met een betrekkelijk milde polisher aan de gang te gaan, met de hand, en dan bekijken wat het resultaat wordt. Als het echt zo erg is als je beschrijft dan ontkom je er denk ik niet aan dat de etsjes verdwijnen als je goed moet doorpoetsen.....

  • Thanks! 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.