Jump to content

Link informatie: "Iwasaki"


fikira

Recommended Posts

Ik heb nog 2 plekjes over :D

 

Zonder gekheid, een hoop waardevolle informatie op je site, heb er al menigmaal naar gekeken, heeft duidelijk een hoop tijd in gezeten, waarvoor hartelijk dank.

Link to comment
Share on other sites

Ze zijn inderdaad aan de harde kant Ron. Iets teveel druk en de snede houdt het niet. Net zoals bijvoorbeeld met een Friodur. Maar als je dat eenmaal weet en er rekening mee houdt scheren ze uiteindelijk heerlijk.

Link to comment
Share on other sites

Ze zijn inderdaad aan de harde kant Ron. Iets teveel druk en de snede houdt het niet. Net zoals bijvoorbeeld met een Friodur. Maar als je dat eenmaal weet en er rekening mee houdt scheren ze uiteindelijk heerlijk.

Iets te veel druk met slijpen neem ik aan dat je bedoelt. Hoe moet ik dat zien dat de snede het niet houdt? Is dat voor de niet slijpende beginner dan wel of niet wat, want door de hardheid neem ik aan dat hij wel langer scherp blijft?

Link to comment
Share on other sites

In de eerste fase van het slijpen, het zetten van de snede gebruik je wat druk. Op 5k nivo sluit je het zetten van de snede af en ga je over naar het polijsten. De 5k wetsteen wordt ook wel de "transition stone" genoemd. Bij het polijsten zet je in principe geen druk meer. Als je op 10k nivo ziet dat de snede niet goed is, bv microchips dan heb je op het laagste nivo mogelijk te veel druk gezet. Naast microchipping kan het ook zijn dat de snede "in elkaar zakt", flaking genoemd. Dit laatste zie ik wel eens bij de Japanse messen. In beide gevallen moet je weer terug naar het begin en met minder druk de snede zetten dan daarvoor.

Link to comment
Share on other sites

In de eerste fase van het slijpen, het zetten van de snede gebruik je wat druk. Op 5k nivo sluit je het zetten van de snede af en ga je over naar het polijsten. De 5k wetsteen wordt ook wel de "transition stone" genoemd. Bij het polijsten zet je in principe geen druk meer. Als je op 10k nivo ziet dat de snede niet goed is, bv microchips dan heb je op het laagste nivo mogelijk te veel druk gezet. Naast microchipping kan het ook zijn dat de snede "in elkaar zakt", flaking genoemd. Dit laatste zie ik wel eens bij de Japanse messen. In beide gevallen moet je weer terug naar het begin en met minder druk de snede zetten dan daarvoor.

 

Tony bedankt voor deze informatie. Ik ben een beginnend slijper van open messen en heb daarvoor op een chinese site zelfs 2 goedkope messen aangeschaft om te oefenen. Ik heb stenen vanaf 250k tot 12000. Elke informatie over het slijpen van open messen noteer ik , maar je moet ook het kaf van het koren scheiden. Er staat een hoop onzin op het www. Ik weet dat jouw informatie betrouwbaar is dus dat neem ik mee.

Schitterend mes trouwens.

Link to comment
Share on other sites

Graag gedaan Jos. Het helpt overigens als je een loep hebt om je voortgang bij het slijpen te controleren. Hoeft niet veel te kosten.

 

Een loep heb ik vrijwel gelijk aangeschaft ( 65 x) en een set zwarte viltstiften. Om te zien wat je doet , maar bedankt voor je reactie.

Link to comment
Share on other sites

In de eerste fase van het slijpen, het zetten van de snede gebruik je wat druk. Op 5k nivo sluit je het zetten van de snede af en ga je over naar het polijsten. De 5k wetsteen wordt ook wel de "transition stone" genoemd. Bij het polijsten zet je in principe geen druk meer. Als je op 10k nivo ziet dat de snede niet goed is, bv microchips dan heb je op het laagste nivo mogelijk te veel druk gezet. Naast microchipping kan het ook zijn dat de snede "in elkaar zakt", flaking genoemd. Dit laatste zie ik wel eens bij de Japanse messen. In beide gevallen moet je weer terug naar het begin en met minder druk de snede zetten dan daarvoor.

 

Knap uitgelegd! Dank je! ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.