Jump to content

Witgoed


Simson

Recommended Posts

Wasmachines.

 

Snuff wil wat weten over wasmachines.

 

Ik heb al wat erover geschreven op het elektronica forum circuitsonline. Ik zal het hier even knippen en plakken.

 

Lees wel het topic tot het einde, want er is een verandering gekomen. De rest van het verhaal blijft kloppen.

 

Omdat er vraag is naar goede en goedkope wasmachines, en dit onderwerp een discussie over levensduur van wasmachines vervuilde, open ik maar een topic over iets wat niet helemaal kan, een goede en goedkope wasmachine kopen.

 

Ik heb daar het volgende over gezegd:

Ik heb ook witgoed verkocht, naar mijn smaak zijn er 3 witgoed merken die zich bewezen hebben en die je redelijk veilig kan kopen:

 

-Miele

-Siemens/Bosch

-Beko

 

Miele hoge prijs, goed kwaliteit, Beko redelijke prijs voor redelijk tot goede kwaliteit. Dit is een rijtje aflopend in prijs en kwaliteit.

 

De nieuwkomers LG en Samsung moeten zich nog bewijzen. Ik krijg echter de indruk dat de degelijkheid van LG helemaal niet zo goed is, maar op sites als kieskeurig merk je dat niet meteen: als het model is uitverkocht verdwijnt het van deze site. Ik heb ooit een LG ter reparatie gehad waarvan de bedieningsprint stuk was, gelijk het apparaat total loss.

 

Bauknecht/Whirlpool: een matig merk, in het verleden enorme problemen met lagers die vastroesten. Nu met hun nieuwste modellen is er een kuip die zo krap bemeten is om de trommel dat als je een muntje in je broekzak laat zitten, de plastic ribben van de trommel afbreken.

 

Elektrolux groep (Zanker, Marijnen, Elektrolux, Zanussi, AEG): tot voor kort zeer veel ellende met hun modules die rondom de EWM2000 processor waren gebouwd. Zeer duur om te vervangen. Het verwarmingselement kon door een aardlekfout de hele module om zeep brengen. Ik lees nu nare verhalen over de AEG machines met trommel en kuip in een, als een te vervangen onderdeel indien er wat defect is.

 

Indesit: nooit kopen.

 

PS: behalve bij Miele is lagers vervangen een riskante aangelegenheid zonder succes, vaak is zowel het lagerkruis en het askruis aangetast door roest, en staat uw machine nog te schudden en te bonken na het vervangen van de lagers.

 

Dan waren er mensen die vroegen hoe ik aan mijn hoge waardering kwam voor BEKO, welnu, ik zal kort ingaan op mijn voorkeur voor BEKO.

 

1. Ik werd door een collega witgoedhandelaar gewezen op BEKO. Hij verkocht deze machines vaak aan gezinnen die in Leiden een wasmachine mochten kopen van de sociale dienst. Zijn woorden "ze krijgen die BEKO niet stuk."

2. Mijn leverancier destijds, Ter Heegde, zei ook eens "over Beko hoor ik wel heel weinig klachten."

3. Van alle machines die ik heb verkocht heb ik een klacht gehoord, "de was duurt lang." Maar er was ook een express programma. Voor de rest geen klachten, wel iemand gehad die na 2 jaar zijn koolborstels had versleten, deze zijn misschien wat zacht. Maar dat is oplosbaar en valt bij BEKO onder de garantie.

4. Een Liebherr koelkast monteur sprak mij toe "dat BEKO is niet alleen goed, maar ook nog eens goedkoop."

5. Op Kieskeurig lees ik alleen goede ervaringen, op klanten na die een badhanddoek willen wassen en dan klagen dat de machine niet zijn balans vindt.

6. Voor een laag bedrag krijg je 4 jaar garantie, bij Wehkamp standaard 5 jaar. En dat voor een Indesit prijs....

7. Wie uit de BEKO fabriek een duurdere lijn wil, neemt een Blomberg. Komt ook uit de BEKO fabriek. ("ja, maar vroeger...")

8. Hier op het forum staat Walkura die zeer te spreken is over de extreem hoge eisen die BEKO stelt aan zijn apparaten.

 

Op 9 januari 2013 21:24:43 schreef walkura:

 

@MaartenBakker.

Het spijt me om het te zeggen, maar ik heb zelf meegewerkt aan de ontwikkeling van verscheidene Arcelik wasmachines en de test specificatie voor hun machines gaat ver voorbij die van west europese machines.

Beko klinkt mischien goedkoop voor U, maar voor die machines op de markt komen zijn ze voor heel wat meer getest dan bijvoorbeeld de Duitsche machines.

 

 

Ik ben het er mee eens dat de televisies van BEKO niet hetzelfde zullen/hoeven te zijn als de witgoedtak.

 

Kortom, ik heb een voorkeur voor BEKO als budgetmachine, en anders een goedkope Siemens/Bosch.

 

Echter...er gebeurde iets vervelends!

 

Door schade en schande kwam ik erachter, dat in moderne Mieles er een trommelkruis zit, van aluminium. Deze is veel minder soilide dan het voorgaande stalen kruis.

 

Miele had wat mij betreft een image wat niet stuk kon: prijzig maar goed. Degelijk. Eerlijk. Duurzaam. Een heerlijk baken van kwaliteit in deze tijd van weggooi apparaten.

 

Om reden van de afbrekende trommelkruis en zal ik niemand meer een Miele aanraden.

 

In mijn vriendenkring word ik geconfronteerd met Miele wasmachines waar het aluminium trommelkruis breekt. De "schuld" wordt gegeven aan vloeibaar wasmiddel, lage temperaturen, zacht water en bacteriën, en gezamelijke zijn die in staat aluminium aan te tasten. De 7 serie van Miele, had een gietijzeren of rvs kruis, en kent deze problemen niet. Ook las ik dat men in Duitsland dit probleem niet heeft wegens hard water, en Miele blijft doorgaan met aluminium trommelkruizen.

 

Wat het allemaal nog erger maakt, is dat als de klant met Miele contact opneemt, dat Miele langskomt, in 2 minuten constateert dat inderdaad het trommelkruis is afgebroken, en de klant mag 90 euro afdragen, maar hij of zij krijgt een nep-korting (een korting die niets voorstelt, op internet vindt je met gemak een zelfde goedkoper) op een nieuw apparaat of zijn/haar geld terug bij aanschaf voor een nieuwe. Ik vind dat opnieuw een klap in het gezicht van de klant.

 

Ik ken dit forum als een goed witgoed forum, ik heb de volgende vragen:

 

-Hoe herken je een Miele met aluminium trommelkruis (ik denk aan het front van 45 graden, de verlichte programma keuze knop en de relatieve nieuwheid)

-hebben andere merken hier ook last van?

-Klopt het dat Miele blijft doorgaan met het aluminium trommelkruis?

-Klopt het dat dit probleem iets Noord Nederlands is, komt dit in Brabant/Limburg/Zuid Holland/Zeeland niet voor?

 

Ik lees jullie antwoorden met belangstelling.

 

En ik kreeg als antwoord±

 

Klopt en is juist. Ik zou als ik U was er ook eens een mailtje naar Miele over te wagen, bij mij was er totaal geen reactie retour. Maar ff eerlijk zijn: hoe oud is die Miele?? Minstens een jaar of 10, dat moet u toegeven denk ik. Tsja, en hoe lang denk je dat een gemiddelde wasmachine meegaat van Bosch, Siemens, Samsung etc?? Wees maar blij met een 5 jaar!!!Ook daar breken de kruizen van. Ik heb hier nu ook een Miele staan, nu 15 jaar oud en ook kruis gebroken. Ik ga er een oud type kruis ( ijzer legering) inzetten van een Miele van voor 1999, probleem voor altijd opgelost...

 

Antwoorden op de vragen:

-Herkennen doe je ze aan de productie datum. Voor 1999 de goede kruizen, 1999 en erna de alu legering.

- Alle merken hebben hier last van, Miele en Asko nog het minst.

- Yep, Miele blijft er ook mee doorgaan, is veeeel goedkoper in productie en is een onderdeel van de weggooi maatschappij.

- Ja, dat fenomeen heb ik ook gehoord, maar het grootste deel ligt aan de was methode ( Lage temp, foute wasmiddelen en geen reiniging)

 

Dus...als een Miele 10 jaar meegaat, voor zijn hoge prijs, dan vind ik een BEKO, met plm een derde van de prijs, de betere aanschaf. Daar krijg je vaak nog 5 jaar garantie op, dus die vijf jaar ga je halen.

 

Nog wat tips van mij:

-gebruik geen calgon, er zit iets anti kalkerigs in ieder wasmiddel

-koop je trommel niet te groot, je was wordt ook schoon van tegen elkaar aan schuren. Tot plm 2000 was een 5 kilo wasmachine prima voor een heel gezin, dat moet nu opeen8/9/10 kilo zijn? Halfvolle trommel= veel water en energie verbuik, minder schone was.

-beddengoed, ondergoed handdoeken MOETEN op 60 graden anders krijg je wasluis (zoek maar op)

-er is inderdaad een verdenking rrichting vloeibaar wasmiddel, dat het aluminium aantast, en dus ook het trommelkruis. Ik zou poeder nemen totdat er duidelijkheid over is.

 

Verdere vragen lees ik wel.

Link to comment
Share on other sites

Dank je hartelijk voor dit leerrijke stuk! Wij hebben een Bosch en het enige probleem tot nu toe is dat af en toe de was nog kletsnat is na het zwieren, omdat het teveel kost om dit te laten nazien en herstellen gebruiken we gewoon een apart zwierdertje en is de was meteen veel droger dan uit gelijk welke machine.

 

Bij de vorige wasmachine zijn we wel eens serieus geschrokken, een Zanussi van 24 jaar oud die nooit mankeerde en plots op een dag (gelukkig zetten we de was nooit aan als we weg gaan) zie ik allemaal damp uit het washok komen, om een of andere reden was de temperatuur van het water zo hoog opgelopen dat de leidingen waardoor het afgevoerd moest worden gesmolten waren!

Link to comment
Share on other sites

Interessante informatie.

In 1975 kochten we onze eerste Miele wasmachine en droger. Nu 2016 gebruiken we onze tweede set nog steeds. Waarschijnlijk dus onderscheiden met het ijzeren kruis.

In de eerste set waste mijn vrouw dagelijks de bedrijfskleding van mijn vleeswarenbedrijf en verder de gezinswas. Ik meen dat die machines 24 jaar hun werk hebben gedaan zonder noemenswaardig onderhoud. De huidige set houdt het dan al ruim 16 jaar vol zonder onderhoud. Klaarblijkelijk hebben we goede stroom en prima water in het oosten. Natuurlijk is mijn vrouw ook erg goed in schoon wassen. Calgon heeft ze nog nooit gebruikt. Het kan dus wel lang goed gaan.

 

Laat je gaan, als je de verleiding niet kunt weerstaan........

Link to comment
Share on other sites

Mooi en duidelijk stuk, ik heb zelf een zanussi staan die ik heb gekregen van mijn opa.

 

nog even een vraagje voor jou simson, maar ik heb bij mijn ouders het volgende meegemaakt (een miele die al vrij oud is). vrij in het begin toen ze hem hadden leek het alsof ie niet goed liep (te weinig toeren) 1000 toeren ipv 1400 toeren (de zwaarste motor was toen 1600 toeren ofzo). Er is toen een monteur bij geweest die de boel met een laptop uitlas, en tot de conclusie kwam dat als je er te weinig was in gooit en de machine zijn balans niet vindt hij zich zelf beschermt en iets lager gaat draaien tot dat ie wel z'n balans vindt.

 

Maar toen we mee keken bleek dat het apparaat waarmee hij de rotatie controleerde 1600 aan te geven, waarop wij vroegen dit is toch een 1400 toeren versie waarom draait ie dan 1600 toeren. De monteur zei toen dat elke wasmachine (in ieder geval toen) met dezelfde motor werd uitgerust en dat dit alleen een verkoop praatje was om de mensen meer te laten betalen voor het zelfde aparaat. is dat iets wat jij ook heb mee gemaakt?

Link to comment
Share on other sites

Zo! Hoop vragen.

 

Wij hebben een Bosch en het enige probleem tot nu toe is dat af en toe de was nog kletsnat is na het zwieren, omdat het teveel kost om dit te laten nazien en herstellen gebruiken we gewoon een apart zwierdertje en is de was meteen veel droger dan uit gelijk welke machine.

Waarschijnlijk zijn je koolborstels versleten. Gemakkelijk op te lossen. Zoek even naar het E-nummer op je Bosch en ik help je verder.

Bij de vorige wasmachine zijn we wel eens serieus geschrokken, een Zanussi van 24 jaar oud die nooit mankeerde en plots op een dag (gelukkig zetten we de was nooit aan als we weg gaan) zie ik allemaal damp uit het washok komen, om een of andere reden was de temperatuur van het water zo hoog opgelopen dat de leidingen waardoor het afgevoerd moest worden gesmolten waren!

Ik denk dat er iets mis was met de pressostaat waardoor de machine dacht dat er water in de machine was, het verwarming element aanzette, en dat er relatief heet water werd afgevoerd. Aan de andere kant, hard PVC moet tegen kokend heet water kunnen. Was het witte pijp?

 

Harkos, kijk eens in de trommel van je wasmachine. Zie je geen honingraat/zeskant vlakjes in de kuip dan heb jij een machine van voor 1999.

 

Kugelfanger, het eerste deel klopt helemaal, het tweede deel kan kloppen. Daarvoor heb je een toerentalmeter nodig, een optische om dat te meten. Heb ik niet. Maar het zou zomaar kunnen, alhoewel ik dat met fase aansnijding heel goed weet te ondervangen, een lager toerental creëren. Gaat met thyristors.

Link to comment
Share on other sites

Waarschijnlijk zijn je koolborstels versleten. Gemakkelijk op te lossen. Zoek even naar het E-nummer op je Bosch en ik help je verder.

 

Dan zouden ze al van in het begin moeten versleten zijn geweest, is een aantal keren iemand langs geweest maar je zult zien dat net dan het niet gebeurd.

 

Ik denk dat er iets mis was met de pressostaat waardoor de machine dacht dat er water in de machine was, het verwarming element aanzette, en dat er relatief heet water werd afgevoerd. Aan de andere kant, hard PVC moet tegen kokend heet water kunnen. Was het witte pijp?

 

Ja inderdaad witte pijp, helemaal gesmolten en het water liep door het hele hok, je zag niks meer door de geweldige hoeveelheid stoom

Link to comment
Share on other sites

Waarschijnlijk zijn je koolborstels versleten. Gemakkelijk op te lossen. Zoek even naar het E-nummer op je Bosch en ik help je verder.

 

Dan zouden ze al van in het begin moeten versleten zijn geweest, is een aantal keren iemand langs geweest maar je zult zien dat net dan het niet gebeurd.

 

Ik weet niet of dat lang geleden is geweest, maar nu zou ik zeggen: filmen met je mobiel. Bewijs is er, hij lost het op.

Kan ook te maken hebben met wederom pressostaat: wasmachine denkt dat er water in de machine staat en centrifugeert daardoor niet. Vaak vervuiling.

Link to comment
Share on other sites

Wasmachines.

Indesit: nooit kopen.

 

De onze doet het al bijna 10 jaar zonder problemen ;)

 

Maar verder een prima stuk en zal ik zeker onthouden mochten onze Indesit het toch eerdaags begeven.

Link to comment
Share on other sites

Denk dat ik dan een machine nog net zonder honingraat heb, maar die staat 1600km verderop 8-)8-)

 

Laat je gaan, als je de verleiding niet kunt weerstaan........

Des te heel veel beter. Die gaat nog heel lang mee.

Link to comment
Share on other sites

Misschien hiervoor dan een apart draadje openen :idea:

 

Is misschien een idee; ik pis nooit in mijn wasmachine. :lol:

 

Overigens dik tevreden over onze vorige, een AEG die het ruim 14 jaar volgehouden heeft (met ruim 1 was per dag gemiddeld) en ook de huidige (Samsung) doet het al weer 4 jaar prima en is in gebruik beter. Levensduur moet nog blijken natuurlijk maar met inductiemotor en keramisch element zitten er in ieder geval een paar waarschijnlijk duurzame onderdelen in.

 

Overigens is het met al die apparatuur ook een beetje geluk hebben; mijn pa heeft pas een bijna 40 jaar oude B-merk machine op moeten ruimen.

Link to comment
Share on other sites

Kan iemand dat leerrijke wasmachinestuk uit het riool trekken en in een eigen wasmachinedraadje plaatsen? Nuttig genoeg om eenvoudig vindbaar te mogen zijn lijkt me.

Link to comment
Share on other sites

Simson, ik ben wel benieuwd naar je ervaring met magnetrons. Niet dat ik ontevreden ben over de onze, 2de panasonic in iets meer dan 40 jaar dan kan je niet klagen.

Link to comment
Share on other sites

Een goede combimagnetron heeft zijn verwarmingselement element achter de achterwand en niet in de oven zelf. Door middel van kleine gaatjes wordt de warme lucht in de over ruimte geblazen. Heel veel goedkope Aldi/Blokker/SMC magnetrons hebben dat niet. Is te duur. Zit het verwarmingselement in de oven zelf dan krijgt men afbakbroodjes met zwarte bovenkant en spierwitte onderkant. Een beetje magnetron begint bij 150 euro.

Whirlpool heeft een erg uitgelezen ontwerp, wat bedieningsfouten vermindert.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

6E7u6Yr1

Ons werkpaard. Gekocht in 1979 of 1980. Een jaartje of 25 gebruikt in een gezin met twee opgroeiende meiden. De laatste 10 jaar draait hij toch wekelijks 1 of 2 wasjes voor ons beiden. Wel in de daluren want het machientje heeft beslist geen A+++ kwalificatie. :lol: Wanneer hij aanslaat zie de verlichting in het hele dorp zwakker worden :lol: Een paar jaar geleden heeft een monteur (die de vaatwasser moest repareren) met ontzag even onder de motorkap gekeken en de V-snaar preventief vervangen. Had nog wel een paar jaar meegekund maar voor de zekerheid. Er zat nog geen enkele speling op de lagers. Vorig jaar heb ik de aan- en afvoerslang vervangen omdat er in de afvoerslang een scheur ontstond. :( Ik heb wel universele slangen voor nog geen 20 euro gekocht, want originele Miele slangen zijn waarschijnlijk met goud bekleed. (##@% wat duur) We hebben het er toen nog wel even over gehad om de machine te vervangen voor een modern en zuiniger apparaat maar konden het toch niet over ons hart verktijgen om deze weg te doen. Hij is toch een beetje lid van het gezin geworden. :oops: Daarom hebben we toch besloten om hem zijn leven bij ons uit te laten dienen.

Link to comment
Share on other sites

Koop eens een verbruiksmeter en meet eens of hij zo on zuinig is. Ik denk het niet.

Veel moderne machines gebruiken weinig water, verwarmen weinig maar bewegen veel, om maar een A+++++++ notering binnen te halen.

Het was resultaat lijdt daaronder.

Link to comment
Share on other sites

Weet niet of dit hier past. Maar als ik een garage had, of veel meer ruimte in huis, dan kocht ik een professionele glasspoelmachine. Met ondersteboven osmose. Wat zou dat mij een werk schelen na proeverijen. En ik heb er minstens 3 in de week met 6 glazen per persoon en vaak tot 60 personen

 

 

Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

www.scotchandfolk.nl

Maar ik doe ook wijn, rum, grappa, cognac, armagnac, calvados.

Met wijnproeverijen heb ik geen kratten waar de glazen inpassen en moet ik uit de doos en in de doos.

Trouwens professionele glasspoelmachines met ondersteboven osmose is prima voor alle glaswerk.

Ik moet 180 keer per jaar glazen spoelen na een avond met gemakkelijk 300 glazen per keer. Geloof me, je wordt dan minder kritisch als je zoveel met de hand moet doen.

Bovendien gebruik ik geen zout en slechts een beetje vloeibaar spoelmiddel.

 

 

Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.