Jump to content

ervaring met recente coticules?


alwinvrm

Recommended Posts

- Ik ben benieuwd naar ervaringen met recent gekochte coticules bij Ardennes-coticule.

 

- Het is mij niet duidelijk of je bij bestelling van een 'selected' kunt aangeven dat je een steen uit een bepaalde laag voor scheermes wil of dat men je gewoon een steen voor scheermes stuurt uit een onbekende laag met onbekende eigenschappen. Weten jullie dit? Ik ben met ze aan het mailen maar dat duurt allemaal even (begrijpelijk, klein bedrijf, etc.)

 

- Is er een andere manier om de coticule te krijgen met de eigenschappen die je zoekt?

 

Ter toelichting.

 

Na wat inlezen ben ik tot de conclusie gekomen dat ik liever geen onbekende 2e hands coticule of goedkopere nieuwe van de gereedschaps/messenwinkel wil kopen. Dit omdat ik er zeker van wil zijn dat de steen geschikt is voor een scheermes en ik de steen zoveel mogelijk voor het hele slijptraject wil gebruiken.

 

Ardennes-coticule leek me de beste weg maar voor 100 euro + wil ik het liefst enige zekerheid dat ik krijg wat ik wil.

 

Tegelijkertijd lees ik op een US forum dat een aantal mensen problemen (micro chipping, erg hard slijp geluid) ervaren met nieuwe coticules. In dit verband wordt dan Les Pétas, La Verte genoemd.

 

Dank van een aankomende steentjesverslaafde.

Link to comment
Share on other sites

Je moet ze mailen en je wensen kenbaar maken. Zeg dat je een steen zoekt voor een scheermes, vanaf bevelsetting tot en met finishen.

Als je een steen uit een specifieke laag wilt geef je dat aan, daar kan echter wel een ander prijskaartje aan hangen. Op zich zijn de selected geschikt voor scheermessen. Je kunt daarbij nog aangeven of je een snelle of een trage steen wilt, meer van zulks. Ze weten precies wat ze hebben en zullen ook proberen om aan je wensen tegemoet te komen.

Link to comment
Share on other sites

De beste lagen voor het scheermes zijn volgens veel gebruikers: Les Latneuses, La Veinette of La Dressante.

Deze worden niet meer gewonnen. Soms beschikken ze bij Ardennes Coticule nog wel over stenen uit die lagen . Die komen dan uit een new old stock voorraad. Je kunt ze daarover een mailtje sturen.

Op hun webshop zag ik nog niet zo lang gelden onder: "bijzondere stenen"nog een paar exemplaren uit de La Dressante laag, maar die zijn nu kennelijk verkocht.

Link to comment
Share on other sites

Ik ben destijds begonnen met een coticule, binnen korte tijd had ik er twee. Een voor het slijpen en een voor het finishen.

Heel snel daarna een 1k bevelsetter waar je eigenlijk niet zonder kan en voordat je het weet een betere finisher. Terugkijkend vraag ik me nog steeds af of ik niet meteen met synthetische stenen had moeten beginnen.

Link to comment
Share on other sites

Heren, bijzonder bedankt voor de reacties; er is mij veel duidelijk geworden.

 

Ik had in mijn enthousiasme natuurlijk hele verslagen over de locaties van lagen en de slijpeigenschappen gevonden. Ik blijf nu een beetje met het vreemde gevoel zitten dat alles wat ik gelezen heb eigenlijk alleen een soort historische waarde heeft omdat al die stenen zoals veinette, dressante, petite blanche niet meer (makkelijk) geleverd kunnen worden.

 

Dan blijft voor mij een beetje de vraag over of de huidige coticules (met naamloze lagen?) net zo prettig en veelzijdig kunnen zijn als hun illustere voorgangers???

 

Ik heb niet veel gevonden over ervaringen met de huidge lagen; alleen dit artikel maar dat zijn natuurlijk maar een paar ervaringen:

 

http://straightrazorplace.com/hones/126055-why-does-my-new-coticule-feel-like-im-honing-gravel-6.html

Link to comment
Share on other sites

Er is een periode geweest dat de coticule heel populair was, er was zelfs een forum over gesticht door belgische mensen waar nog altijd heel veel info te vinden is over coticules, open scheermessen en slijpen in het algemeen http://www.coticule.be/the-cafeteria.html

 

Velen zijn verbannen geworden oa op straightrazorplace omdat ze de coticule verheerlijkten. Zelf heb ik geen ervaring met recente lagen maar vaak zijn op rommelmarkten nog oude coticules te krijgen (waarbij het afwachten is hoe ze zich gedragen maar de prijs is er ook naar).

Link to comment
Share on other sites

Afgaande op de posts in de afgelopen 2 jaar over de coticule, lijkt me dat er op dit moment maar weinig gebruikers zijn van deze steen. Ik denk dat er meer gebruik wordt gemaakt van synthetische stenen met eventueel een JNAT of Charnley Forest als finisher.

Zelf vind ik de resultaten met de coticule nogal wisselend en zeker niet constant.

Link to comment
Share on other sites

Een coticule geeft een fantastische snede maar het nadeel is dat iedere steen verschillend is (soms maar miniem andere zijn meer verschillend). het is dus kwestie van je steen te leren kennen om er het beste resultaat uit te halen. En dat bereik je alleen als je veel slijpt. Zoek je alleen je eigen mes of een paar messen te onderhouden dan kan je beter synthetisch gaan omdat daar het resultaat voorspelbaar is.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb nog even naar de vraagstelling van alwinvrm gekeken. Ook heb ik een nieuwe La Verte in bezit gehad en was er uiteindelijk niet blij mee, ik zal hem je dan ook niet aanraden. Als je dan toch een coticule van Ardennes zou willen aanschaffen neem dan een La Veinette, ik heb daar een bout van en dat is een prettige steen om mee te werken. Verder ben ik het met Snuff eens dat als het om het bijhouden van een enkele mes betreft je beter synthetisch kan gaan met b.v. een SS 10 of 12 k van Naniwa.

Link to comment
Share on other sites

Heren, dank; ik heb tot mijn schrik meer geleerd dan ik verwachtte :)

 

Nu de romantiek en kwaliteit van een veinette of dressante waarschijnlijk niet binnen mijn bereik ligt en ik alleen voor mijzelf eens af en toe een mes ga slijpen is mijn coticule droom door jullie flink aan het wankelen gebracht.

 

Ben nu aan het kijken naar een cerax 1000/3000 + Japanse finishing stone (honyama van dictum.com) of cerax 1000/6000 + Japanse finishing stone.

 

Ik wil het in eerste instantie budget vriendelijk houden. Ik heb ook de king / sun tiger stenen gezien maar de suehero / cerax lijkt me wat meer kwaliteit te leveren. Ik ben natuurlijk benieuwd naar jullie meningen hoewel het inmiddels misschien off topic is.

 

Super forum toch, bedankt!

Link to comment
Share on other sites

Als je synthetisch gaat, zorg dan voor minimaal een 8000 er in. 3000 / 8000 zou kunnen, als laatste een plankje met crox zou je toch een scheerbaar resultaat moeten kunnen geven.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt Buffel; maar als ik het goed begrijp dan zou syntethisch 1000 + 3000 + coticule of andere natuurlijke steen in de 6000-8000 range ook een 'kloppende' combinatie zijn?

 

Het systeem hoeft toch niet alleen syntethisch of alleen natuurlijk te zijn?

 

Ter info: Heb trouwens mijn vraag ook B&B gezet omdat daar een draadje over de Japanse quarry stone was.

Link to comment
Share on other sites

Je kunt mixen en mengen, dat is geen probleem.

Ik doelde meer qua finisher , een synthetische is vanaf 8000 toch wel nodig. Een coticule kun je vanaf elke steen wel oppakken , zelfs als bevel maker (afhankelijk van het soort dus)

Verder zijn er eigenlijk geen geschreven regels..

 

1 ding is wel zeker , met een synthetische steen heb je altijd het zelfde resultaat. Daarom is daar dus over gesproken.

Met natuursteen zal je die eerst goed moeten leren kenen voor een constant resultaat .

 

Persoonlijke keuzes dus.

Link to comment
Share on other sites

@ Buffel

 

Keuzes is lastig als beginner omdat je niet weet waar je het over hebt. De veilige keuze lijkt mij Suehiro 1000/3000 voor bevels, etc.

 

Een coticule na de 1000/3000 spreekt mij best aan.

 

Heeft iemand enig idee hoelang het duurt voor je een coticule thuis hebt als je hem nu bij Ardennes bestelt?

 

Bij e-mails duurt antwoord ongeveer een week op moment.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt kalerolf;

 

Zoals ik zei, met mailen duurt een antwoord een weekje. Dus ik begon te vermoeden dat het hele besteltraject wel even zou gaan duren.

 

Dat van dynamiet had ik niet verwacht. :D Ze blazen toch gewoon een halve berg weg en dan halen ze de bruikbare stukken eruit.

 

IK was erg veel daar in de buurt van de Ardennen en ik heb daar gigantische groeven gezien; die waren niet van coticules neem ik aan. Jammer dat ik toen nog niet met straight razors schoor.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt Carloz. Ben met ze aan het mailen en ze zijn een steen aan het selecteren voor een straight razor. Ik heb ook wat andere slijpspulletjes besteld dus laten ze maar op hun gemakje rondkijken.

Link to comment
Share on other sites

Gaat je niet teleurstellen hoor. Een synthetische steen is consequenter maar na behandeling op een natuursteen vind ik het veel prettiger scheren. De coticule die ze voor mij hebben uitgezocht, vond ik ook veel makkelijker en beter presteren dan andere coticules die ik heb geprobeerd. Ik denk dat het komt omdat de steen geselecteerd is door de echte specialisten bij de mijn, het kan natuurlijk ook dom geluk zijn :-). De eerste gedachte vind ik leuker. Leuke mensen trouwens he?

Link to comment
Share on other sites

Kreeg net een mailtje dat ze misschien wat gevonden hadden voor me. Sympathieke mensen inderdaad. Ik heb nu ook de houding van laat maar komen, we zien wel. Ik heb in inmiddles wel al een grovere slijpsteen besteld (1000/3000) om het ruwe werk wat lichter te maken, met het idee om het proces daarna met natuurlijke stenen af te maken.

 

Ongeduld en willen leren slijpen gaan sowieso niet zo goed samen, begreep ik, dus ik heb mezelf in een lagere versnelling gezet. Ik wacht met vertrouwen af wat er uit de Ardennen gaat komen.

Link to comment
Share on other sites

Leuk om te lezen dat je toch een coticule besteld hebt. Ik vind het echt superstenen (behalve die ene la Grise die ik ooit heb gehad). Het is even een leertraject maar als je voor het eerst scheert met een zelfgeslepen mes op de coticule geeft dat heel veel voldoening en een fijne scheerbeurt. Daar kan geen synthetische steen tegenop.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.