Jump to content

Walter Busch & Söhne


efsk

Recommended Posts

Jo.

Enige tijd geleden heb ik in de scheve draad al verhaald over de Walbusch scheve krabber. Een door mij als uiterst plezierige scheerder ervaren krabber, maar er zijn er die er niet mee overweg kunnen. Ik verbind daar geen waardeoordeel aan, ik schud slechts het hoofd meewarig.

Deze eerdere Walbuschbeschrijving, met foto's, kunt u bekijken alhier.

 

Enfin, wat er vervolgens gebeurt is dat ik er nog eentje vind, in een leuk etuitje met meuk. Deze toon ik nu hier eventjes.

 

Het is een reissetje, in leuk klein koffertje. In een verleden is iemand vergeten om het slotje te openen voor te proberen te openen, vandaar dat het een tikkie is ingescheurd. Verwacht ik althans, ik was er niet bij.

DSC03790.JPG

DSC03791.JPG

Eenmaal open zien we een gapend gat, waar een kwast in houder zou moeten zitten. Denk ik, dat dat er hoort, want het is er niet. De krabber zit vastgeklemd, die valt er niet uit al houd je het ding geopend ondersteboven. Dat scheelt, hoef je éen ding niet op te rapen.

Het is een soort koffertje wat vaker gebruikt is: Het motiefje aan de binnenkant van het deksel (waar een spiegel moet zitten maar die is er ook niet) zag ik ook op een Fasan-reissetje, niet in mijn bezit. In mijn geval werd een gebruikt Walbusch-mesje meegeleverd.

DSC03792.JPG

DSC03795.JPG

De diverse onderdelen zijn allen "Busch & Sohn Solingen" of "Walter Busch & Söhne" gemerkt. Zelfs het alu-folie om de scheerstick. Die er ietwat viezig uitziet. Ik weet niet helemaal van wanneer deze kit stamt, ook wie zich er voor het laatst mee geschoren heeft, maar ik hoop dat het ding toen schoner was. Mocht ik ooit nog een kwast vinden heb ik een Walbusch scheerbeurt. Het kan ook zijn dat ik m voor die tijd op de ebays gooi teneinde een zakcentje te verdienen.

DSC03797.JPG

DSC03798.JPG

DSC03799.JPG

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Zijn er mensen die niet overweg kunnen met een Walbusch Richard :?: je zou ze moeten radbraken en vervolgens opnieuw scheren moeten aanleren die non valeurs :lol:

 

Dat is weer een heel fraai setje Richard echt jammer dat de borstel ontbreekt, wel mooi dat de verpakking zich nog rond de scheerstick bevindt. Mesje heeft een aparte vorm zo zie ik ze niet vaak, Ik denk dat er nog maar weinig setjes hiervan in omloop zijn.

 

Wat ik me dan wel afvraag als ik de krabber zie, hoe zou zo'n Walbusch nou toch scheren :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ter ere van we moeten wel compleet blijven even een berichtje met meer van hetzelfde maar dan in het bruin.

Voor deze krabber dien ik Jarno erkentelijk te zijn, die me wees op de marktplaatsadvertentie, en me aldus, geheel belangeloos, geld uit de zak wist te kloppen. Nou, dat was best fijn :-)

Er mist een hoekje dekesl, zoals zichtbaar op de eerste foto, en de mesjeshouders zijn ook weg, maar verder zijn doosje en krabber in uitstekende staat. Op de binnenkant van het deksel is, nast de aanduiding Walter Busch Sohn Solingen, links nog DRGM zichtbaar, wat een mooie tijdsindicatie is: deze werd na WOII afgeschaft namelijk.

DSC04456.JPG

DSC04458.JPG

DSC04459.JPG

DSC04461.JPG

DSC04463.JPG

DSC04468.JPG

DSC04469.JPG

Link to comment
Share on other sites

Dank je Erwin. Hier nog eentje, uit 1935 wat tot uiting komt in het poststempel. De naam der geadresseerde heb ik gesmudged.

Mooi aan dit kaartje is ten eerste dat er gedurende het interbellum (*) nog steeds Riddergoedbezitters waren maar meer nog: dat je een kaartje thuiskreeg om nieuwe mesjes te bestellen. En mocht je nou geen postzegel voorhanden hebben, dan mag het ook zonder.

(*) ook curieus dat het Latijnse oorlog tegenwoordig in het Frans mooi betekent ...

 

wb2-asc.jpg

wb2-b.jpg

wb2-c.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dit soort vondsten zijn voor de echte liefhebber een prachtige aanvulling op de krabbers en maakt het bezit rijker en gevarieerder.

Curieus de tip om de krabber met mesje in warm water te leggen, om zo gelijkmatig op te warmen leidend tot een comfortabele scheerbeurt, terwijl de krabber van plastic en het mesje van metaal is toch :?:

Link to comment
Share on other sites

Nog een stukje historie. Blijkens de prijsstelling uit min of meer dezelfde periode als de vorige twee. Deze catalogus telt 24 pagina's, ik heb echter alleen de scheergerelateerde pagina's afgebeeld, en in tweegevallen de tegenoverliggende kant. De rest van de pagina's gaat over sigarensnijders, nagelvijlen, briefopeners en wildscharen.

wb3-a.jpg

wb3-b.jpg

wb3-c.jpg

wb3-d.jpg

wb3-e.jpg

wb3-f.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Mooi documentatie die trouwens ook laat zien dat je -in mijn geval- je niet moet blind staren op de gebezigde reclame.

 

Fur harte bart und zarte haut, klinkt zeer verleidelijk maar met dit krabbertje kon ik geen kant op :oops:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Nu denk ik dus al jaren dat de Walbusch B3 een Merkuruitvinding is. Wat schetst mijn verbazing als ik heden het patent voor de B3 vind? Althans de Zwitserse en Engelse versies daarvan, de Duitse is kwijt vooralsnog. Meneer Walter Busch zelve heeft de kop gepatenteerd!

wb3.png.a583afa63c1aa3e6673cf25e9561b080.png

GB469720 (A) Improvements in or relating to safety razors alsook CH188938 (A) Rasierapparat.

 

  • I like it 5
  • Thanks! 1
Link to comment
Share on other sites

Walbusch bestaat nog steeds Harrie. Ze verkopen echter uitsluitend nog kleding en accessoires, dus geen scheergerei meer. Merkur heeft geen historische gegevens bewaard, wellicht Walbusch wel. Ik moest ze maar eens aanschrijven.

  • Thanks! 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.