Jump to content

Darwin scheermessen


Marcel

Recommended Posts

Even voorstellen: de roemruchte Darwin krabbers.

Ik ben de gelukkige bezitter van een Darwin Standard. Deze messen zijn gemaakt van zogenaamd cobaltstaal, zijn volledig massief en hebben een tamelijk typisch uiterlijk. Ze hebben geen nikkel of chroomcoating, net als bij hedendaagse RVS krabbers.

Handgemaakt in Sheffield, England in de jaren 20 van de vorige eeuw. Dat ze handgemaakt zijn kun je zien aan de ietwat onregelmatige tanden; de uitholling tussen de tanden in is niet overal even diep. Als je foto's ziet van meerdere Darwins, dan ziet geen enkele kop er gelijk uit. BIj sommigen steken de karakteristieke pennen wat hoger boven de topplaat uit dan bij de andere.

De Darwin Deluxe is nog gewilder dan de Darwin Standard en heeft een iets andere kop, en dan schijnt er ook nog een soortement van adjustable variant te zijn.

 

Het zijn tamelijk agressieve, efficiente krabbers en ook nog eens erg zwaar. Ze zijn niet Muhle R41 agressief, maar ze bijten wel. Ik moest er best even aan wennen.

Ik ben mijn mes zelf bij stom toeval erg goedkoop tegen het lijf gelopen, maar op eBay gaan dit soort messen voor honderden euro's van de hand, aangezien ze erg gewild zijn bij verzamelaars. Als ik het geld er al voor had, dan zou ik het niet uitgeven aan een mes als dit. Maar nu ik het heb (of eigenlijk al bijna 2 jaar), laat ik het ook niet zomaar meer gaan.

Toen mijn vrouw deze krabber voor het eerst zag neuriede ze ineens de tune van de Adams Family :lol: , toeval?

Oordeel zelf:

 

IMG_8928.jpg

IMG_8929.jpg

IMG_8930.jpg

IMG_8931.jpg

IMG_8932.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dank! Ik ben eigenlijk wel benieuwd of er meer leden hier zijn die zo'n ding hebben.

Ik heb het mes hier in Nederland opgeduikeld tussen een stapel oude meuk op Marktplaats, dan zou je denken dat er meer moeten zijn.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 5 years later...

Een oud draadje afstoffen

Hierboven zie je dus de Darwin Standard en de Darwin adjustable.

Daarnaast is er nog de Darwin Deluxe.  Het enige verschil tussen de Standard en de Deluxe is (voorzover ik weet), de kop.  Bij de Deluxe zijn er 3 gaatjes, bij de Standard (en Adjustable) slechts 1.

De Darwin is zeer herkenbaar en ziet er (naar mijn bescheiden mening) fantastisch uit.  Blijkbaar delen velen deze mening want de krabber is erg gezocht (en daarom erg duur).  Bovendien hebben velen de krabber gekopieerd ("geïnspireerd door" heet dat dan), zie o.a. de greepjes van Wolfman, de Asylum Evolution, de Windrose krabbers.  Daarnaast is ook www.rasoirsdarwin.com aan het pogen om de Darwin te doen herleven.

Hoe scheert zo'n Darwin Deluxe?  Wel, ik heb weinig met auto's, maar ik vergelijk het met een van mijn buren.  Die rijdt doordeweeks met zo'n SUV van een onbestemd merk, ongetwijfeld oerdegelijk en betrouwbaar.  Maar op zondag, als het weer een beetje meezit, zie ik hem  met een brede glimlach met zoiets rondrijden (foto licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic, foto van alan watkin).

image.jpeg.2a1180a0fa6dbdf409f0e68dacf9f00f.jpeg

Nu heb ik onlangs nog een ander exemplaar van de Darwin bekomen, de "bijou" (juweel), een krabber voor dames.  Deze zit er even fantastisch uit en is gewoon een miniatuur-versie van de Darwin.  Door het kleine formaat aanvaardt deze geen gewone standaard-mesjes, maar enkel eigen mesjes.

Zoals gebruikelijk bij een familie-reünie, verschillende foto's van zpwel de Deluxe als de Bijou

image.thumb.jpeg.a21f58802cb673764d44bb5911adb3ae.jpeg

 

bijou box.jpg

bijou disassembled.jpg

bijou.jpg

darwin deluxe and bijou.jpg

darwin deluxe.jpg

darwin deluxe and bijou box.jpg

  • I like it 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.