Jump to content

Recommended Posts

Posted

Beste natte scheerders,

 

Een vraag voor dit forum op de vrije zaterdag van deze Gilette afkicker. Er zijn zachte en harde zepen. Als ik het nog goed weet (met hulp van wikipedia) wordt zeep gemaakt met een vet/olie en een loog wat we verzeping noemen. Dat reageert tot zo'n lange molecuulreeks. Hiermee kan de ene staart in water oplosbare stoffen vangt en de andere kant in vet oplosbare stoffen. Daarnaast ontstaat er glycerine in dat proces. Tot zover mijn middelbare school scheikunde.

 

Dan komen de vragen:

Zit in een zachte zeep (crème) glycerine en in een harde zeep niet?

Is dan het enige verschil dat je met harde zeep langer moet laden en wellicht iets goedkoper uit bent?

Is glycerine alleen maar een transportmiddel voor zeep in scheercrème of heeft het ook nog een andere functie?

Of andersom zit er een nadeel aan? Heeft dit invloed op onze al dan niet overgevoelige dan wel droge kelen?

 

Wat betekent die term driemaal gemalen zeep nu eigenlijk? Is malen alleen het verwijderen van glycerine? Waarom drie keer? Op internet wordt ook gesproken over gemalen Franse zeep. Zou dat hetzelfde zijn?

 

Wie heeft het chemische en dermatologisch inzicht voor mij/ons?

Posted

Ik heb ook maar 1 kenner nodig. Liefst eigenlijk maar 1 anders krijgen we weer tegenstrijdige antwoorden :roll::lol:

Posted

Triple milling is een fabricatieproces ook wel gekend als French milled. Waarom? De zeep wordt versneden en gerold tot het de juiste substantie heeft en dit dus drie maal. Daarna wordt de zeep gevormd en gerijpt.

 

Voordeel is dat alle loten zeep steeds hetzelfde opschuimen zowel bij het aanbreken als het laatste restje. De textuur is ook altijd hetzelfde, werd eerst in Frankrijk gebruikt ook voor gewone zepen.

 

Daarom kan je met een pot Martin De Candre bijvoorbeeld ruim een jaar doen.

Posted

A ha, dus het heeft vooral ook te maken met de stabiliteit van het product. Maar de vaste potten zeep van Engelse fabricage als Dr. Harris e.d. Is dat dan ook triple milled? Of eea tussenvorm?

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.