Jump to content

Introductie


Lampuhkap

Recommended Posts

Ik heb deze openingspost overgenomen van ons Scheertopic op Tweakers.net. Hiervoor moet ik de credits geven aan: Ebia, Marcel, Jazzper en Bluepenguin

 

Het onderwerp waar elke man op een bepaald moment in zijn leven mee te maken krijgt: het scheren.

 

Hiermee wil ik overigens vrouwen niet uitsluiten van het topic, echter informatie en kennis over scheerproducten speciaal gemaakt voor jullie heb ik niet. Maar je bent natuurlijk welkom als je je vriend of man wilt verrassen met een leuk cadeau en je daar van te voren meer over wilt weten.

 

Je bent welkom om mee te discussiëren over het onderwerp scheren in het breedste zin van het woord. Wees elkaar behulpzaam en heb respect voor elkanders scheerovertuiging. Besef dat wat voor de één prima werkt, voor de ander uitloopt op een klein drama.

 

Ik zal in het kort de meest voorkomende scheerapparaten uiteenzetten, daarna gaan we in op wat men in het algemeen beschouwt als een goede (nat-)scheerbeurt. Tot slot komen de gebruikte middelen, waar je ze kunt kopen en andere interessante links aan bod.

 

Scheerwerktuig

Cartridge mes

22blades.jpg
 

De moderne veelgebruikte scheerapparaten van Gilette en Wilkinson vallen in de categorie cartridge messen. Ook hebben sommige kruideniers apparaten van eigen merk die tot deze categorie behoren. De term cartridge is te danken aan de vervangbare kop met daarin één of meerdere mesjes. Zodra de mesjes bot zijn vervangt men de cartridge voor een nieuwe. Niet alle catridges en houders zijn uitwisselbaar, zelfs niet als deze van dezelfde fabrikant zijn. Een Mach3 cartridge gaat bijvoorbeeld niet passen op een Sensor Excel houder en vice versa.

 

Het systeem is relatief veilig; de mesjes worden slechts beperkt blootgesteld aan de huid en de scheerkop beweegt in veel gevallen mee met de hoeken van het gezicht. Toch kan dit systeem met zijn vele mesjes zorgen voor huidirritatie. Omdat men ook een zekere druk uitoefent op de huid tijdens het scheren worden de haren opgetild, hierdoor kunnen deze onder de huid terugschieten nadat ze zijn afgesneden. Dit kan op zijn beurt weer resulteren in ingegroeide haren, scheerpuistjes en ontstekingen.

 

Neem je ook nog eens de prijs van de cartridges in overweging, dan is het niet verwonderlijk dat steeds meer mannen zoeken naar en enthousiast worden van betere alternatieven.
 

Wegwerp messen

bicclassic10.jpg

 

Wegwerp mesjes lijken veel op de cartridge messen, maar hebben geen vervangbare cartridge. Het (plastic) houdertje inclusief mesjes wordt in zijn geheel weggegooid zodra deze bot is.

 

Wegwerpmesjes ontberen meestal de luxe features van hun cartridge tegenhangers; zo moet je het vaak doen met slechts 2 mesjes, geen aloë vera strips of roterende 3D koppen. Dit kan wel weer een uitkomst zijn voor mannen die die extra's niet nodig hebben.

 

Wel is mijn persoonlijke ervaring dat deze mesjes snel bot worden tijdens gebruik en minder geschikt zijn voor een stevige en stugge baard die meerdere dagen zijn gang heeft kunnen gaan. Voor de prijs hoef je het proberen echter niet te laten, een zak van 10 of 12 stuks kost slechts een paar Euro.

 

Krabber

Merkur-Solingen-34C-HD-DE-safety-Razor-2-.jpg

De krabber, ofwel safety razor, is de voorloper van het moderne cartridge mes. De eerste verschenen ongeveer een eeuw geleden op de markt, maar deze houders en bijbehorende dubbelzijdige (Double Edge (DE) ) mesjes worden nog altijd geproduceerd.

 

De krabbers zijn er in vele soorten. Zo verschillen ze bijvoorbeeld met de lengte van de steel, de manier waarop het mesje wordt geplaatst, het gebruikte materiaal en het gewicht. Ondanks dat passen de dubbelzijdige mesjes vanwege de universele maatvoering wel op alle krabbers (alhoewel daar enkele uitzonderingen op zijn).

 

Net als het cartridge mes is dit systeem redelijk veilig in gebruik. Het mesje wordt slechts beperkt blootgesteld aan de huid waardoor de kans op ongelukken vrij klein is. Omdat er slechts één mesje tegen je huid aandrukt is de kans wel veel kleiner dat je hier irritaties aan overhoudt.

 

De beperkte beschikbaarheid aan krabbers en dubbelzijdige mesjes in de gemiddelde winkel is wel iets waar je rekening mee moet houden. In geval van nood kun je bij het Kruidvat en de Hema wel dubbelzijdige mesjes kopen, maar voor de betere mesjes moet je echt naar de speciaalzaak of op internet je slag slaan.

 

Open mes

Steampunk Straight Razor 1.jpg
 

Voordat krabbers hun intrede deden in de scheerwereld was het open scheermes (straight razor) wat iedere man in gebruik had.

 

Het open mes heeft als kenmerk dat het een volwaardig mes betreft, dus met een lemmet en een heft, speciaal geslepen voor het scheren van de baard. De Europese modellen hebben van oorsprong een lemmet wat kan draaien ten opzichte van het heft. Hierdoor is het mogelijk om het mes op diverse manieren vast te pakken en veilig is op te bergen omdat de snede is verborgen in het heft. Japanse scheermessen hebben het lemmet in het verlengde van het heft en zitten vast.

 

Een open mes geeft bij goed gebruik een fijne scheerbeurt, maar er is sprake van een heel beperkte veiligheidsmarge en een stevige leercurve. Er is immers geen systeem of mechaniek om te voorkomen dat het mes diep in de huid kan worden gesneden of dat het altijd onder de juist hoek op het gezicht wordt gezet.

 

Omdat het mes niet vervangbaar is moet er ook aan het onderhoud worden gedacht, zoals het stropen (op een lederen huid of riem) en het honen (slijpen) als het mes in de loop der tijd bot is geworden.

 

Open messen worden vrijwel niet meer gebruikt door kappers, dit in verband met de regels omtrent hygiëne. Als alternatief voor het scheren (van de nekharen) of het snijden van lang haar wordt veelal gebruik gemaakt van een open scheermes waar een vervangbaar wegwerpmesje in kan worden geplaatst.

 

Elektrisch scheren

aeg-elektrisch-scheerapparaat-hr5654-blokker-3675756.jpg

Elektrische scheerapparaten zijn er ook in vele soorten en maten. Kenmerkend is dat ze 'droog' worden gebruikt dus zonder water en zeep, dit in tegenstelling tot bovenstaande apparaten. Voor de baard heeft men bijvoorbeeld Philipshaves of de Braun Series, voor het grove werk tondeuses en body groomers en voor het fijne werk neus-, oor- en baardtrimmers.

 

Er zijn grofweg twee types elektrische scheerapparaten te onderscheiden: met roterende scheerkoppen en folie systemen. Het roterende systeem is waarschijnlijk nog het meest bekend van de Philips scheerapparaten, en werkt met een vaststaand 'roostertje' waarachter een serie mesjes zeer snel rondgaat.

 

Het foliesysteem, zoals o.a. Braun en Panasonic gebruiken, werkt met een in U-vorm geplaatst dun metalen 'folie' met daarin vele kleine gaatjes; daarachter gaat danwel een kopje met mesjes zeer snel horizontaal op en neer, danwel een enigzins flexibele strook metaal (oudere apparaten met name) die hetzelfde doet. Tussen deze "twee scheersystemen" / "scheren met een roterend of een folie-apparaat" zit een aantal verschillen in constructie, die ook invloed hebben op de wijze waarop het gezicht kan worden geschoren (zie de alinea 'Scheren').

Bij het roterend systeem: de scheerkoppen kunnen vaak elk voor zich 'inveren' en iets kantelen, wat er voor zorgt dat de huid een stap beter gevolgd wordt.

 

Folie scheerapparaten: er zijn diverse wijzen waarop het scheerapparaat meer met het gezicht kan meebewegen, bijna alle apparaten kennen een combinatie van deze twee/drie manieren.

 

Het folie zal van nature zelf altijd licht 'ingeduwd' kunnen worden en vaak zijn de mesjes zo bevestigd dat ook deze (indien noodzaak) licht kunnen inveren . De voornaamste beperking die het kent t.o.v. het roterende systeem is dat het folie zelf alleen over de lengte kan kantelen/veren. Soms aangevuld met het kunnen bewegen van het bovenste deel van het apparaat, waarbij het onderste deel dient als behuizing voor batterij + motor en handgreep. Dit laatste doet eigenlijk alleen het bovenste deel van het scheerapparaat bewegen ten opzichte van het deel dat in de hand ligt, maar kan evengoed het scheren makkelijker maken.

 

Kenmerkend voor het scheren met een elektrisch apparaat is dat de huid er meestal niet geheel glad van wordt, stoppels blijven dan meestal ook aanwezig. Voor mannen met veel huidirritatie en/of krullend haar kan dit de manier zijn om ingegroeid haar te voorkomen. Toch zijn er ook velen die juist irritaties krijgen van het scheren met een dergelijk apparaat; soms lijken dergelijke apparaten meer haren te trekken dan te snijden en houdt je een branderig gevoel na afloop.

 

Sinds enkele jaren zijn er ook elektrische apparaten op de markt die onder de douche kunnen worden gebruikt, al dan niet geassisteerd met een intern pompje voor de verspreiding van een balsem. Hiermee kan het branderige gevoel behoorlijk gereduceerd worden, ware het niet dat dergelijke apparaten relatief duur in aanschaf zijn. Verder zijn er zgn. reinigingsstations en is voor een deel van de apparaten het scheren met schuim mogelijk. Ook zijn er meer en meer folie-scheerapparaten die meerdere scheerkoppen hebben, al dan niet met een deel (een soort trimmer) er tussen dat de haartjes weer gereed zet na de eerste kop voor het tweede folie.

 

Voor degenen die op zoek zijn naar een nieuw scheerapparaat, een paar kleine tips:

 • amazon.com heeft veel nuttige userreviews. Veel modellen worden zowel hier als aan de andere kant van de Atlantic verkocht, deels met dezelfde type aanduiding en deels met wat selecteren en zoeken goed te vinden.
 • voor degenen die graag in het weekend de stoppels laten staan en/of zeer stug haar hebben: kijk / vraag in de winkel of het mogelijk is om te scheren met de oplader aangesloten, zo zal de motor altijd volledige kracht leveren en is de kans op 'stotteren' en 'hakken' in de huid minder groot. Af en toe wel de accu leeg te scheren blijft handig, om deze in conditie te houden.
 • de website van Philips heeft per apparaat niet alleen een specificaties pagina, maar ook de nodige userreviews. (Panasonic, Remington en Braun helaas niet)
 • via de website van de fabrikant zijn vaak nieuwe onderdelen die niet in de meeste elektronica winkels te koop zijn, alsnog te bestellen tegen meestal niet al te onredelijke prijzen. Denk daarbij aan opzetstukken, een nieuwe oplader, olie etc. Misschien dat daarmee een nieuw scheerapparaat niet meer nodig is :)

 

 

Wat moet ik gebruiken?

Welke methode je moet gebruiken is natuurlijk erg persoonlijk en afhankelijk van meerdere factoren. Als je gelukkig bent met het systeem wat je nu gebruikt moet je dat vooral volhouden. Heb je vaak last van irritaties na het scheren, dan is het de moeite waard om je te verdiepen in de materie. Uiteindelijk zou dit kunnen resulteren in een verandering van techniek of scheersysteem. Meer hierover in het volgende hoofdstuk.

 

De scheerbeurt

De scheerbeurt is iets waar ieder zijn eigen invulling aan geeft. Wat voor de één goed werkt, werkt niet voor de ander. Kun je simpelweg onder de douche zonder zeep met de ogen dicht knallen met je Fusion welke je ook nog eens maandenlang kunt gebruiken zonder irritaties maar wel met perfect resultaat? Zie je zelf als een bevoorrecht persoon, er zullen velen jaloers op je zijn.

 

Toch is irritatieloos glad scheren niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Irritaties komen vaak door een slechte voorbereiding, de verkeerde scheertechniek en een scheerapparaat wat niet goed bij het type huid past. Daarom heb ik hieronder in het kort een stappenplan uiteengezet, waarvan velen het met mij het eens zullen zijn dat deze methodes in veel gevallen zullen zorgen voor een betere scheerervaring.

 

Zoals je kunt zien is dit voornamelijk geschreven voor de natscheerders onder ons, echter kun je sommige tips ten aanzien van de voorbereiding en nabehandeling waarschijnlijk ook gebruiken als je elektrisch scheert.

 

Het allerbelangrijkste, en zeker voor starters, is dat je rust en tijd neemt! Bij velen was achteraf het verschil tussen een wondje of niet of je rust en tijd had of dat het toch even tussendoor moest. Sluit je zelf op, schop kinderen, vriendin of huisgenoten de badkamer uit en verwen je zelf (pardon ;)).

 

Voorbereiding

De voorbereiding is meestal het ondergeschoven kindje tijdens de scheerbeurt, terwijl deze juist enorm van belang is. Het doel van de voorbereiding is het soepel en zacht maken van de baardharen om zo het scheren makkelijker en dus met minder irritatie te laten verlopen.

 

Vooraf alleen een douche pakken zal helpen, maar een beproefde methode is de Kyle's prep(aration). Het komt er in het kort op neer dat in scheerschuim precies die stoffen zitten die je baardharen zacht en soepel maken. Ook zijn er speciale pre-shave zepen en cremes die hetzelfde doel dienen.

 

 • Je maakt je gezicht schoon met water
 • Je zeept het in met je scheerschuim of pre-shave zeep/creme
 • Vochtige hete handdoek op je gezicht plaatsen
 • Bij afkoelen opnieuw warm maken en terug op je gezicht
 • Dit doe je in totaal 1 tot 3 minuten afhankelijk hoe je huid erop reageert (trial and error)

 

Mantic59, een gerespecteerd figuur uit de shaving scene en youtube filmpjes publisher, heeft een filmpje gemaakt over deze prep.

 

 

Af en toe hoor je wel eens goede ervaringen met het gebruik van shampoo of conditioner als voorbereiding of als alternatief voor scheerzeep. Omdat deze producten glycerine bevatten zullen ze ongetwijfeld meehelpen aan het gevoel dat het scheren soepeler gaat. Echter bevatten deze producten juist stoffen die de haren versterken, waardoor je dit dus beter niet kunt doen.

 

Scheerschuim

Alhoewel sommige de voorkeur geven aan alleen water (onder de douche) of een soort olie (of olijfolie) blijft scheerschuim voor velen met middel om een goede scheerbeurt te garanderen. Scheerschuim zorgt voor het soepel houden van de baard, een goede hydratatie van de huid en het meest belangrijke; het lubriceren van het mesje wat over de huid glijdt.

 

Scheerschuim komt niet alleen uit spuitbussen, maar ook scheerzeep en scheercrèmes kun je met een kwast opkloppen tot een mooi scheerschuim. Spuitbussenscheerschuim produceert bij lange na niet de mooie dikke en goed werkende scheerschuim wat via de andere methodes wel is te krijgen. Daarnaast is het spul ook nog eens erg aan de prijs en zo'n aluminium bus met drijfgassen is ook niet echt goed voor het milieu. Genoeg redenen welke het overstappen op een echte zeep of creme de moeite waard zijn.

 

In het volgende filmpje is te zien hoe je snel een goede scheerschuim (lather) maakt van scheercrèmes. Hij demonstreert dit door het te maken op zijn hand, in een kom en rechtstreeks op het gezicht. De gebruikte methode is afhankelijk welke middelen je voor handen hebt en wat je zelf het prettigst vindt. Persoonlijk gebruik ik een kommetje, daarmee heb ik altijd de meest consistente en beste resultaten.

 

 

Ook Geofatboy levert hier wat voorbeelden aan van hoe je op verschillende manieren scheerschuim (lather) kan maken en aanbrengen:

 

 

Scheren

De meest veilige methode (in de zin van irritaties) is door te scheren met de groeirichting van de haren mee. Je zult hiermee niet de meest gladde scheerbeurt behalen welke mogelijk is, maar is zeker in het begin als je een nieuw systeem aan het uitproberen bent de meest veilige methode. Je kunt ook een 2e ronde maken, weer met de richting van de haren mee, om het nog gladder te krijgen. In jargon wordt dit ook wel WTG genoemd, wat staat voor with the grain.

 

Zodra je huid is gewent aan het nieuwe systeem en zodra jij de techniek onder controle hebt kun je een stap verder doen door schuin over de groeirichting te scheren. Dit noemt men across the grain, afgekort naar XTG.

 

Tot slot heb je ATG (against), dus tegen de korrel in. Voor sommigen voelt dit als het summum van het scheren, voor anderen zal dit altijd een gevoelige bezigheid blijven. Let wel dat je het niet -moet- doen als het bij jou alleen maar irriteert. Stop gewoon wanneer je voor jouw idee glad genoeg bent of wanneer je denkt dat nog een pass gewoon irritaties gaat opleveren.

 

Elektrisch scheren:

De verschillen in constructie, zoals bij 'Elektrisch scheren' omschreven, geven ook verschillende mogelijkheden met scheren. Folie scheerapparaten kunnen vaak een iets gladder resultaat geven, maar ook meer huid-irritatie. De roterende apparaten maken het mogelijk om al rondjes draaiend met het apparaat over het gezicht te bewegen, om een zo'n glad mogelijk resultaat te krijgen. Daarnaast kan uiteraard ook normaal WTG/ATG (zoals 'standaard' bij folie) geschoren worden. Dat geeft in de regel een iets minder glad resultaat, maar ook minder irritatie.

 

Het kunnen kiezen tussen deze scheermethoden maakt een elektrisch scheerapparaat met roterende koppen geschikt voor vrijwel iedereen, maar kan samen met het gezicht meebewegen van de scheerkoppen een duidelijke pre zijn voor mensen met een (enigzins) onregelmatige huid.

 

Hoewel er aantal apparaten te koop zijn die met schuim gebruikt kunnen worden, heeft elektrisch scheren in de regel weinig van doen heeft met lather en meer. Voor velen een reden niet direct te denken aan een voorbereiding en (met name) nabehandeling, maar dit kan zeker nuttig zijn om irritatie te verminderen en deels voor te zijn.

Van tijd tot tijd het apparaat schoonmaken met een speciaal schoonmaakmiddel of schoonmaak-alcohol helpt om de mesjes optimaal het werk te laten doen, en levert zo ook een bijdrage aan het scheer-comfort.

 

 

Nabehandeling

Een goede nabehandeling is essentieel om de huid snel weer rustig te krijgen na een scheerbeurt. Men schraapt immers een toplaagje van de huidcellen weg, iets wat de eerste uren na het scheren minder fijn aanvoelt.

 

Als je echt wondjes hebt gemaakt is aluin de oplossing. Maak het blok aluin nat en druk het op de beschadigde plek. Spoel het aluin na gebruik goed af en droog het af met een handdoek alvorens weer op te bergen. Laat het eventjes een minuutje inwerken.

 

Dan is het tijd voor de aftershave. Die komt in de vorm van een vloeistof of een balsam, allebei aan te brengen door deze stoffen even in de handen te wrijven en daarna op het gezicht te deppen en/of te wrijven. Aftershaves zijn naar mijn idee vrij persoonlijk, welke je gebruikt is nogal afhankelijk van de staat van je huid op dat moment.

 

Heb je veel irritatie, dan is het zo slecht nog niet om een goede alcoholhoudende aftershave te gebruiken. Dit brandt namelijk alles lekker dicht. Als je last hebt van een droge huid dan zijn alcoholhoudende aftershaves juist niet aan te raden. In mijn geval gebruik ik het naar gelang seizoen; heb vrij snel droge huid in de winter en gebruik dan alleen balsams.

 

Consistentie

Belangrijk is, zeker als je pas begint met een ander systeem/methode, is dat je niet gelijk elke scheerbeurt 10 dingen aanpast ten opzichte van de voorgaande keer. Als het namelijk niet bevallen is, zijn er teveel punten waaraan dat heeft kunnen liggen.

 

Kies één mes, één schuim, één techniek en probeer dat een paar keer uit voordat je één van die dingen gaat aanpassen. Bij positief of negatief resultaat weet je precies wat het was.

 

 

Beginnen met klassiek scheren met een krabber?

Scheren met een krabber is fijn, ontspannend, glad, goedkoop, maar bovendien erg leuk! Dergelijke gladde scheerbeurten, maar dan zonder irritaties, heb ik nooit bereikt met cartridge messen. Zonder nog het financiele aspect mee te nemen is voor mij dat alleen al reden genoeg om te blijven bij dit systeem. Uit het vorige topic is ook wel gebleken dat velen verlicht zijn door de deze manier van scheren.

 

Benodigdheden

We zijn bezig een aantal sets te definieren om iedereen op gang te helpen. Denk aan sets als low budget, goede basis, vintage, mooi spul en de luxe route. Om de starters op weg te helpen (die zullen de meeste vragen hebben) hier al vast wat low budget tips. De leercurve is vrij snel en voor je het weet praat je het complete jargon en weet je toch wel wat je wil. Wat snelle tips. Waar je het kan halen kun je in het topic vragen of even googlen.

 

Low budget / ik wil wel eens proberen:

 • krabber: Lord P6 (Lord LP1822),Rimei (via Dealextreme), Weishi, Flying Eagle in tof doosje of een vintage Gillette (allen <€10)
 • mesjes: eBay of als je in winkel wilt halen: HEMA heeft Personna mesjes voor €1,80
 • zeep: Vergulde Hand bij de supermarkt voor €1,80
 • scheerkom: kopje/soepkom oid of een bakje zoals soms bij acties van De Vergulde Hand zit.
 • kwast: Kruidvat huismerk of VGH voor paar euro. Matig, maar wel bruikbaar als beginnerskwast. Of bijvoorbeeld een dassenharen kwast van Wilkinson voor 20 euro
 • handdoekje: om te preppen. Bij de Action klein handdoekje voor €1
 • after shave balsem: koud water (take it like a man ;)) of Nivea ASB uit de supermarkt. Balsem van het Kruidvat huismerk is ook een goede (wel erg vettig)

 

Denk je dat je dit wel iets langer kunt volhouden dan één keer, dan raadt ik aan een serieuse krabber te kopen. Dat kost je iets geld, maar als je hem niet kwijtraakt kun je hem later ook nog aan je kinderen of kleinkinderen doorgeven. Krabbers die all-round als goed te boek staan zijn bijvoorbeeld de Merkur 34C, Muhle R89 en Edwin Jagger DE89. Deze krabbers hebben een vriendelijke prijs (~ € 30,-) en zijn goede tools voor zowel beginners als gevorderden.

 

Mocht je later enthousiast worden dan komen de lange versies, adjustables, slant bars en klassieke Gilette's vanzelf wel.

 

Mesjes zijn ook een persoonlijke aangelegenheid, maar het merendeel van de gebruikers geeft wel de voorkeur aan scherpere mesjes. En dat is natuurlijk niet vreemd, want wie wil er nu scheren met een bot mesje? Toch kan echt scherp ook té scherp zijn, maar veel heeft te maken met een beperkte voorbereiding.

 

Bovengenoemde houders vallen in de categorie gemiddeld agressief. Dat wil zeggen dat het mesje dusdanig uit de houder steekt dat deze 'medium' op de huid staat gericht. Dat betekend dat het ideaal is voor de beginner die het nog moet leren, maar ook prima kan worden voorzien van de allerscherpste mesjes voor de gevorderde gebruikers.

 

Men is het er over eens dat de meest scherpe mesjes worden gemaakt door Feather, een Japans merk wat tevens scalpels maakt voor de medische wereld. Andere scherpe mesjes zijn bijvoorbeeld, Gilette Blue, Gilette 7 o'clock, Astra, Crystal, Personna en Merkur. Velen kiezen voor Derby Extra vanwege de gunstig prijs/prestatieverhouding. Je kunt ook eens een pakje Hema mesjes scoren voor de verandering.

 

Scheerzeep en creme is een beetje een persoonlijke aangelegenheid. Wat de één lekker vindt ruiken doet de ander kokhalzen. Toch is er in het algemeen wel iets te zeggen over kwalitatief goede zepen en crèmes die hun werk goed volbrengen.

 

 • Met een krap budget is Proraso een must have. Dit is een zeep welke zich makkelijk laat kloppen tot een goede vol schuim. De eucalyptus doet de huid fris en koel aanvoelen.
 • Taylors of Old Bond Street maakt in de ogen van vele goede crèmes die ook nog eens betaalbaar zijn. Hun Jermyn Street collectie is speciaal voor de gevoelige huid, daar zijn veel mensen enthousiast over.
 • Musgo Real heeft een geweldige geur, er is niemand die het niet lekker vindt.
 • Mitchell's woolfat is de zeep onder de zepen, iet wat lastig om goed schuim mee te maken, maar lubriceert als de beste.

 

Aftershaves zijn ook te krijgen van alle bekende merken; Taylors, Dr. Harris, Crabtree & Evelyn, dat is nogal een persoonlijke keuze. Voor balsams hoef je niet exclusief te gaan, want simpele Nivea aftershave balsam staat hoog aangeschreven in de reviews.

 

Winkels

Sommige artikelen zijn lastig te krijgen bij de kruidenier om de hoek. In Nederland zijn slechts een paar fysieke winkels actief met de verkoop van de gespecialiseerde artikelen, krabbers en open messen.

 

The Dutch Shaving Shop van Paul Kox uit Breukelen

Scheerwinkel.nl van Eric uit Leiden

Manandshaving.nl winkel uit Naarden

De Messenwinkel te Antwerpen (BE)

 

Online zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Hieronder enkele webshops die zich onderscheiden van de massa:

 

BarbierediFigaro.nl

Uitgebreid assortiment Italiaanse scheerartikelen, hoofdleverancier van TFS producten en hebben eigen lijn scheerzepen!

 

Henk's Scheerkraam

Voor custom scheerkwasten, scheerkommen, zelf gemaakte scheerzeep en aftershave

 

Shave And More

Uitgebreid assortiment aan scheerartikelen

 

Scheersalon

Uitgebreid assortiment aan scheerartikelen

 

Shavefave

Zeer uitgebreid assortiment aan mesjes

 

Connaughtshaving

Zeer uitgebreid assortiment

 

Shaving.ie

Zeer uitgebreid assortiment

 

Vintage Scent

Hofleverancier van Semogue scheerkwasten, verzending kan wat tijd kosten

 

Gifts & Care

Uitgebreid assortiment Zuid-Europese scheerartikelen, hofleverancier van Vie Long scheerkwasten

 

Pomade-shop

Duitse webshop met een zeer uitgebreid assortiment

 

Huiswerk

Ja, er is veel huiswerk. Veel youtube-filmpjes die een MUST zijn voor iedere nat scheerder! Vooral voor de beginners onder ons een hele berg leerzame stof. Goed luisteren wat er gezegd word, goed kijken naar de gebruikte technieken zodat je alles kan afkijken en uiteindelijk kan toepassen in je eigen scheerroutine!

 

De volgende kanalen raad ik persoonlijk aan om gewoon ALLE filmpjes van te zien:

 

Mantic59

The Shave Tutor. Toch wel de grootste bekendheid onder ons natscheerders. Man bezit veel kennis, geeft goede tips en legt duidelijk uit op een manier die ieder van ons begrijpt.

 

Geofatboy

Ook een hele bekende onder de natscheerders. Laat veel verschillende producten voorbij komen, man die duidelijk uitlegt en er leuke videos van maakt. Absolute aanrader.

 

Wicked_edge

Niet de meest spannende filmpjes, wel uiterst leerzaam :)

 

PaulHFilms

Ook een vrij bekende onder de natscheerders.

img_0439_back_2.jpg

 • I like it 3
Link to comment
Share on other sites

Hallo Lampuhkap,

Mooi en duidelijk verhaal, waarin zo te zien een boel tijd in is gaan zitten!

Dacht dat ik de meeste winkels en internet shops wel kende......zo zie je maar

weer, je kunt elke dag wat bijleren..

 

Grt Frans

 • Agreed 1
Link to comment
Share on other sites

Inderdaad een helder verhaal. Mijn eerste reden waarom ik traditioneel ging natscheren was met name kostenreductie. DE mesjes zijn velen malen goedkoper dan de bekende cartridge systemen. Maar daarna ontdekte ik ook dat de kwaliteit van een traditionele scheerbeurt vele malen beter was dan mijn scheerbeurten met de Mach III(heb ik jaren gebruikt maar was er nooit echt tevreden over)

 

Sluit me bij je betoog aan. Dit zijn exact de argumenten die mij hebben overgehaald om over te stappen op een traditionele krabber :)

 • I like it 1
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Wat interessant deze introductie!

 

Ik las dat alcoholhoudende after-shave nog zo gek niet is. In het verleden heb ik dit wel eens gebruikt maar vond de alcohol altijd irriteren en vroeg me toen altijd af waarom er dan alcohol in zat. Nu begrijp ik waarom.

 • Agreed 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Zo,eerste nieuwe scheerbeurt zit erop.

En ik moet zeggen dat ik best wel tevreden ben over het resultaat.

ik heb het Gillette krabbertje met een gillette 7o clock mesje gebruikt.

Alleen met de richting mee geschoren, maar is toch wel redelijk gad.

Ik heb wel het gevoel alsof ik een bot fusion mesje gebruikt heb,maar dat zal vast de positie van de krabber zijn geweest.

Ik heb veelal gelezen dat er minder druk op het mesje uitgeoefnd dient te worden, maar voor mijn gevoel moest ik toch nog best wel drukken om de haartjes afgeschoren te krijgen.

 

Maar voor mn 1e keer ben ik zeker wel tevreden

 

groet sjors

 • I like it 1
Link to comment
Share on other sites

ohja, het mesje en krabber verhaal is natuurlijk maar de helft...:5a24cf1f84c73_EmojiSmiley-05:

 

Er zitten 2 kwastjes bij het probeerset 1 wat kleiner kwastje van hjm welke er voor mij uitzag als een dassenhaar kwast(maar er staat wel black fibre op)...

en 1 wat grotere van excelsior,heb gekozen voor de wat kleinere van hjm.

 

ook zat er 1 doosje creme van  linea intenso bij, deze vond ik naar kaneelstok/fireball/jawbreaker ruiken,

en een tube  creme van arko, waarvan ik de geur niet echt kon thuisbrengen.

iig vond ze beiden niet echt lekker ruiken dus ben toch maar even snel naar de etos gereden om daar een doosje zeep van de vergulde hand te halen, welke overigens ook niet echt lekker rook.

 

Heb de scheerzeep aangemaakt zoals in veel videos te zien is met het kleine hjm kwastje,vond het kwastje niet echt lekker smeren,voor mijn gevoel toch wat te klein.

 

bedenk me net dat het geïrriteerde gevoel ook natuurlijk door de zeep kan komen..

 • I like it 1
Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...
 • 6 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.