Jump to content

Eerste SR/open scheermes


DanielvU

Recommended Posts

Hallo allemaal,

 

Voor eenieder die mijn voorstelpost gemist hebben hier nog een kleine introductie. Ik ben Daniel, 32 jaar uit Lelystad. Ik scheer mezelf sinds een half jaar met een shavette en hoewel dat prima bevalt vergeleken met de vreselijke, dure cartridges is dit hopelijk voor mij een tussenstap naar het echte, oermannelijke scheren met een open scheermes.

 

Nu heb ik een heleboel vragen die deels al beantwoord zijn door te zoeken in dit en verschillende engelstalige fora. IPV het forum bevuilen met een dozijn topics hoop ik er een aantal hier beantwoord te krijgen.

 

Om te beginnen heb ik natuurlijk een scheermes nodig. Het liefste heb ik een vintage mes. Gewoon omdat ik oude dingen mooi en fijn vind en omdat scheren voor mij van een noodzakelijk kwaad in een verwennerij mag veranderen. Vergeleken met onze vrouwen hebben we al zo weinig "beauty-behandelingen" hè. Hierin zijn verschillende optie's waarbij de twijfel vaak toeslaat. Koop ik een mes op marktplaats? Hierbij heb je de nodige mazzel en kennis nodig. Koop ik een vintage mes bij een specialist? Ook de specialist weet wat hij in huis heeft en zal de aankoop onnodig kostbaar maken, misschien wel duurder als een nagelnieuw mes. Koop ik ergens een opknappertje of ga ik voor een mes dat er piekfijn uitziet of misschien wel een NOS. Nu weet ik dat er onmogelijk een eenduidig antwoord te geven is maar wat zijn jullie ervaringen hierin?

 

Het volgende probleem is slijpen. Iets wat tot nu toe de aankoop misschien wel het meeste tegenhoud. Zelf kan ik het niet en ik heb geen idee waar ik het, in de buurt, kan doen. Laat staan wat het zou moeten kosten. Ook krijg ik een beetje tegenstrijdige antwoorden als ik zoek hoe vaak dit zou moeten. Sommigen zeggen dat je na 1 keer goed slijpen alleen nog maar hoeft te stroppen, anderen zeggen dat je elke 6/8 weken opnieuw moet slijpen. Kan iemand hierover uitsluitsel geven?

 

Na het slijpen hebben we nog het stroppen. Aangezien ik ook hierin geen mentor heb en geen ervaring of referentie intimideert dit me ook wel een beetje. Alleen al een goede strop uitkiezen is een heel karwei als je niet herkent wat een goede strop is.

 

Tot slot wees iemand me in mijn openingspost op de markt op dit forum maar die heb ik nog niet kunnen ontdekken.

 

Mochten jullie antwoorden of verheldering kunnen geven op mijn vragen en (lange) verhaal dan dank ik jullie alvast hartelijk.

 

Met vriendelijke groet,

 

Daniel

Link to comment
Share on other sites

Je wordt snel oud jij. Acht over tien vanochtend was je nog 30.

Vanaf ik meen vijftien berichten is de markt zichtbaar. Je doet er goed aan daar te kijken, de mensen die daar aanbieden leveren over het algemeen goede messen tegen een nette prijs, en nog scherp geslepen ook. Je kunt daar dus zo mee aan de slag.

Stroppen is al een hoop over geschreven hier. Koop een strop, ik ben altijd voorstander geweest te beginnen met een spanriem maar hangend is ook goed, houdt het leer strak en strijk met het mes eroverheen. Niet drukken, gewoon alleen het gewicht van het mes. De rug vooruit, de snede volgt. Keren over de rug en de andere kant op.

Stenen en slijpen komt later, nu nog niet druk om maken. Dat later kan bij jou door je ervaring met shavette misschien wel eerder zijn trouwens.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt kalerolf, Ik ben er nog wat huiverig voor. Ook omdat een slijpsteen behoorlijk in de papieren gaat lopen. En het is geen goedkope hobby om op te starten.

 

@efsk. maakt het uit wat voor spanriem? of zijn de riemen op de markt vergelijkbaar? En heb ik ook pasta nodig?

Link to comment
Share on other sites

Geen pasta. Gewoon niet doen. Als je een spanriem doet, dan eentje met een leren en een groene kant. De groene kant gebruik je soms, niet altijd, en dan nog spaarzaam. Leer gebruik je altijd, en niet spaarzaam.

Tenzij je je snede verneukt dan heb je niet meer nodig dan een finisher en die kun je hebben, al naar gelang wat je wilt hebben, voor een paar tientjes. Die gebruik je soms, elke paar maanden hooguit, afhankelijk van scheerfrequentie en je techniek, en als je dat voorzichtig doet en voor gebruik effe vraagt hier kom je daar wel uit.

Link to comment
Share on other sites

Hallo Daniel,

 

ik ben ruim 2 maanden bezig.

Heb een open mes voor heel weinig op MP gevonden en wonderwel scheerklaar, gewoon geluk.

Stroppen heb ik via het forum geleerd en zal wel goed gaan aangezien het mes na 60x gebruik nog zo scherp als een scheermes is.

Verder een NOS gekocht bij Revisor, ook niet de wereld in prijs.

 

Ik maak mij in eerste instantie geen zorgen over slijpen aangezien er op het forum genoeg aanbieders zijn die dat voor een redelijke vergoeding willen doen.

 

Gewoon beginnen en oefenen. Na 2 maanden hoef ik eigenlijk bijna niets meer met een safety razor bij te werken.

 

Dus welkom en succes.

Groet

Chris

Link to comment
Share on other sites

Mijn open mes is ook nog steeds vlijmscherp en ik gebruik alleen mijn eigen gemaakte strop. Ik heb in het begin ook gedacht 'dan heb ik dure slijpstenen nodig' maar dat is dus helemaal niet het geval ;)

Moet ik er wel bij vermelden dat ik niet zo regelmatig het open mes gebruik en dus vooralsnog het vaakst een krabber.

Link to comment
Share on other sites

Zo hé, wat een reacties. Ik heb er weer een hoop bijgeleerd. Ik ga zeker op korte termijn een spanriem kopen en uiteraard een mes. Ik heb er alleen een paar opties bij gekregen, Die Revisor's zitten een paar mooie tussen zeg, maar ik heb ook een mooi mes bij Whipped dog gezien. Dit mes lijkt wel beschadigt te zijn. gaat om dit scheermes http://www.whippeddog.com/products/view/hs151210g-boker kan iemand daar wat zinnigs over zeggen?

Link to comment
Share on other sites

Rare kwast en Tony hier op het forum hebben ook regelmatig mooie en goede messen in de aanbieding. En nog een keer gratis slijpen na een aantal weken is bij hun meestal inbegrepen.

Link to comment
Share on other sites

Ik denk dat ik idd voor een mes van de markt ga. Ik heb van efsk een berichtje gekregen waarin een mooi mesje stond van rare kwast. Ik denk dat ik daar maar eens contact over moet opnemen.

Een strop van een tientje kan ik trouwens niet op marktplaats vinden. Als er iemand een tip heeft....

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.