Jump to content

Vauzy


efsk

Recommended Posts

Jo luitjes

 

Vraag mensen naar de grote namen uit de Franse messenwereld en er komt uit Thiers Issard en Le Grelot. Er waren er echter nog een paar die verdomd geen slechte messen maakten, en meer aandacht verdienen dan ze krijgen. Een daarvan is Rameau, waar het hier niet over gaat, een ander is Vincent.

DSC03365.JPG

Vincent als messenmaker bestond minstens sinds 1858, geen idee eigenlijk tot wanneer, en de tent veranderde vaker van naam en bedrijfsvorm dan de gemiddelde mens van ondergoed. Bovendien produceerde het messen onder letterlijk tientallen merknamen: Vincent, IC Vincent, IC, Veritable Vincent, CI, Majestic, Dix Mille, enzoverder. Het leek Ern wel, die in Solingen hetzelfde deed.

DSC03366.JPG

DSC03367.JPG

Sommige van deze merken verkregen ze door overnames. Zo ook het onderhavige Vauzy, wat in 1751 is opgericht door Louis Vauzy. In het Franse merkenregister bevindt zich een document gedateerd 4 juni 1875 waarin het op dit mes staande logo nog van aan ene meneer Vauzy wordt toegekend wat dit een oud en lang bestaand merk maakt, zelfs al voor het tot Vincent ging behoren.

DSC03369.JPG

DSC03370.JPG

Deze echter, naar het zich laat aanzien, van voor die tijd dus. Near wedge, mooie gekromde snede, als vaker bij Franse ouwetjes smaller aan de hiel dan aan de teen, hoornen scales met benen wig en messing pins die er zo goed uitzien, de scales dus, dat ik me niet kan voorstellen dat deze zo oud zijn als het mes zelf: zo'n 130-140 jaar tenzij bovengenoemd document een verlenging is, dan is het ouder.

DSC03371.JPG

DSC03373.JPG

Dit juweel vandaag een innige liefkozing van de stenen gegeven. Morgen de test. De verwachtingen zijn hoog: oud Frans staal heeft mij tot nu altijd bijzonder mogen bekoren.

Link to comment
Share on other sites

Mij onbekend maar zal inderdaad zoals veel Franse messen een genietbare scheerbeurt opleveren. Vroeger zag je ze waar ik woon aan de grens met Frankrijk regelmatig aangeboden op rommelmarkten, ook veel framebacks. Nu haast nooit meer Franse messen, gisteren wel veel Bartmann's gezien.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.