Jump to content

C.V. Heljestrand SE


efsk

Recommended Posts

Heren, Dames ook,

 

Lathercatcherporno. In dit geval van de bekende Zweedse messenmaker C.V. Heljestrand uit Eskiltuna.

DSC02862.JPG

DSC02863.JPG

DSC02864.JPG

Befaamd om de open messen maakten ze tot in de jaren dertig ook SE-krabbers. De meesten daarvan werden verkocht onder de naam Kindal, een handelaar in Parijs, in Kindal gemerkt doosje, maar evident uit bovenstaade foto's gingen ze ook onder eigen naam over de toonbank.

DSC02865.JPG

DSC02866.JPG

Mooie lathercatcher met tweedelig greepje. De vreemde openslaande wedgeklemmen begrijp ik niet. Dichtgeklapt doen ze wat ze moeten doen, de wedge klemmen, opengeklapt doen ze niks. Het enige wat ik me in kan denken is dat het eenvoudiger schoonmaakt, want het helpt niet bij het inleggen van de wedge.

DSC02867.JPG

DSC02868.JPG

DSC02869.JPG

DSC02870.JPG

Zo uitbundig versierd dan de oudere SE's uit de verzameling, wat maakt dat ik deze ervan verdenk ook niet veel jonger te zijn dan zeg 1910: daarna werd het allemaal net wat zakelijker.

DSC02871.JPG

Strophulp is geperforeerd en klemt goed in de onderzijde van de steel. Stropt ook prima moet ik zeggen, maar heeft hetzelfde nadeel als alle strophulpen: ze klemmen de wedge uitstekend vast wat fijn is tijdens het stroppen maar de wedge moet er wel in en daarna weer uit. Oppasmomentjes.

DSC02872.JPG

DSC02873.JPG

DSC02874.JPG

Twee nokjes links en rechts van de kam stoppen de wedge aan de snijkant, een klem aan de rugkant. De nokjes maken dat de bovenlip overdwars niet geschoren kan worden (althans niet tot de neus). De fikse schuimvanger maakt een klassieke Coupe de Maître ook al niet eenvoudig. Niet onmogelijk gelukkig.

DSC02875.JPG

Twee wedges zijn in uitstekende staat, eentje heeft een hap uit de snede. Gelukkig heb ik recent vijf NOS Heljestrand-wedges kunnen kopen waarvan ik er heden eentje heb gebruikt met deze krabber. Het is effe wennen, maar deze krabber en ik staan op het punt goed bevriend te raken.

Link to comment
Share on other sites

Mooi exemplaar Richard, ik heb ook een C.V. Heljestrand SE en moet zeggen dat die ook formidabel scheert.

Heb wel n vraag aan je, hoe berg jij je wedges op als je ze geslepen en gestropt hebt, ik heb namelijk wel zoiets van als ik ze in het doosje wegzet dan komt dat niet ten goede van het scheersnede.

Ik leg ze dan ook weg op een washandje na mijn scheerbeurt, ben benieuwd hoe jij ze na de scheerbeurt opbergt ?

 

T.

Link to comment
Share on other sites

Een paar van mijn SE's kwamen met handige houdertjes daarvoor. Daar schuif je je wedge in en die zit dan beschermd, met een randje om de snede.

 

Okééé , van die houdertjes heb ik er maar 1 en wedges in totaal een kleine twintig, dus

Maar geen twintig houdertjes daarom mijn vraag.

Link to comment
Share on other sites

Mooi exemplaar en een goede beschrijving! Ik vind het moeilijk de wedges goed te slijpen. Ik heb ze in de strophulp gestopt met tape om de rug van de strophulp, maar dan nog is het lastig voldoende druk uit te oefenen omdat er nu eenmaal altijd wat speling in die strophulp zit.

Link to comment
Share on other sites

Nou oké dan daar komt mijn C.V. Heljestrand Kindal.

 

De C.V. Heljestrand in zijn doosie

 

5a24ba8faad2f__12.jpg.8166423fdeb28bde637609ed041146a2.jpg

 

Het krabbertje wat bestaat uit drie delen

DSC05789a.jpg.81d66908f41760df7bea780dd525fb9c.jpg

 

De krabber met wedge, een wedge in de stropriem, en een wedge in de slijphulp en een losse wedge van de Heljestrand familie.

DSC05799a.jpg.99acd1d009c05575905faadbc0499b11.jpg

Link to comment
Share on other sites

Klopt helemaal Richard, er zit op 1 plekkie een klein happie in de riem maar dat zit op een dusdanige plaats dat je er geen last van hebt.

Ja een geweldig goed en mooi geconserveerd exemplaartje waar men euhhh, "pardon ik" nog jaren plezier van heb.

De strop was wel behoorlijk uitgedroogd en ik had toevallig, maar niet heus, nog hele goede leder creme liggen die ik anders gebruik voor mijn lederen 2 en 3 zitbanken.

Ik heb de lederstrop uit het mechanisme gehaald en eens en goed ingesmeerd met die ledercremè zodat het leder goed gevoed werd, er nu weer geweldig uitziet en hopelijk ook geweldig werkt.

Je voelt duidelijk het verschil aan beide kanten van de lederstrop, de ene kant is lekker glad terwijl de andere significant ruwer is.

In ieders geval ga ik de lederstrop met een oude wedge eerst een goed inwerken waarna ik de strop dan ga uitproberen op de goede wedges die ik heb.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.