Jump to content

frameback


PI56

Recommended Posts

Ik vond vorige week bij een curiosa zaak een frameback open mes. Met het fraaie exemplaar van Richard (EFSK) in het achterhoofd heb ik besloten om het mes mee te nemen. Voor die paar euro wilde ik wel eens zien wat het kan worden.

IoEQSRQ1

0r4oGtA0

Hij zat goed in de olie, het schroefje was los, maar het blad zat onwrikbaar vast in het frame. Eerst maar eens ingespoten met IMAL en een dag weggelegd. Zonder resultaat. Dus de procedure nog maar een paar dagen achtereen herhaald. Nog steeds geen krimp. Nou moet ik zeggen dat ik er ook niet teveel kracht op los durfde/wilde laten om schade te voorkomen. Uiteindelijk kwam het blad los na voorzichtig warmstoken. Wat een bagger zat er in de gleuf. Het zou me niet verbazen als het blad na aanschaf nooit meer uit het frame is geweest.

Vervolgens ben ik wat gaan schuren. Het resultaat valt me niet tegen. Op het blad is het woord “Cahanti”of “Sahanti”te lezen. Het zou ook “Garanti” kunnen zijn wat zou kunnen wijzen op een zweeds mes. Verder staat er iets op het mes iets wat lijkt op “Lefeches” met daarachter een schild met een J. Is er iemand die daar wat zinnigs over kan zeggen?

s1CZnE97

tiKTCJXM

OoSsa6Wt

QFdEmzM5

mOKzoT28

C3GztUkR

Na het schuren is de “Naniwa steenstraat” opgesteld en is het blad geslepen. En ook hier geld; het resultaat valt niet tegen. In afwachting van het de fijne afwerking is het mes nog even in zijn oorspronkelijke jas terug gezet. Mocht het mes na de Crox en het schone leer goed scheren ga ik het frame nog een stuk gladder schuren en er nieuwe plankjes aanzetten.

5ZGQnaCj

Link to comment
Share on other sites

Mooie vondst Pieter, en mooi opgeknapt. Wat me opvalt aan jouw frameback is dat de snede redelijk recht is. De meesten die ik gezien heb, en alle die ik zelf bezit, hebben een gewelfde snede, waarbij het blad richting een aanzienlijk breder is dan aan de hiel, hetgeen het scherpen geen sinecure maakt. Is me dus ook nog niet gelukt :(

Ik dacht eerstdat je een Leresche te pakken hebt, en dat er garanti staat. Da's ook Frans. Garanti ben ik zeker van maar Leresche is het niet. Dat helpt je niet verder :-)

Link to comment
Share on other sites

Het kan natuurlijk zijn dat het mes door de vorige eigenaar al behoorlijk afgeslepen is en daarom vlakker is. Maar dat maakt het slijpen wel eenvoudiger inderdaad. Ik heb me zojuist met het mes geschoren. Hij is nog niet superscherp. Moet nog een keer extra geslepen worden. En ik kan m'n ringvinger niet goed kwijt achter het heft. De angel is te kort. Maar eens kijken of ik dat met een anders gevormd heft op kan lossen.

Wat betreft de determinatie; dat wapenschild met de J, zou toch te vinden moeten zijn.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.