Jump to content

Manufrance


efsk

Recommended Posts

Heren, Dames ook,

Vandaag iets waar ik me nog niet mee geschoren heb. Het dient nog wat opgeknapt en dat is een beetje pielen. De vorige eigenaar/eigenaren is/zijn er al mee bezig geweest, getuige de schuursporen maar dat is niet zo erg. Al wat belangrijk is is nog aanwezig.

DSC01151.JPG

Ergens in de 19e eeuw werd de frameback uitgevonden. Dat maakte het productieproces van het scheermes een stuk eenvoudiger: in plaats van een blok staal uit te slijpen tot iets van een wedge tot een full hollow double belly had je slechts een stalen pijp nodig waar een plaatje staal in werd geschoven. (Overigens waren er in Zweden fabrikanten die het andersom deden: een plaatje staal waar bij het blad een extra pijpje over werd geschoven.)

DSC01152.JPG

Dit leidde natuurlijk al snel tot de uitvinding van de frameback met verwisselbaar blad, waar ik vreemd genoeg alleen nog Franse voorbeelden van heb gezien. Deze framebacks gaf het met ingewikkelde klapmechanismesn, hendels en weet ik wat, maar ook een stuk eenvoudiger met een schroefje op de kopse kant.

DSC01154.JPG

Mijn exemplaar hoort tot de laatste categorie. De fabriek die het gemaakt heeft heet Manufrance, of voluit Manufacture Française d'Armes et Cycles de St.Etienne. Opgericht in 1887 maakte het in eerste instantie inderdaad wapens en fietsen, en werd het later het eerste Franse postorderbedrijf en verkocht het alles, als een ware Wehkamp.

DSC01155.JPG

Het verwisselbare blad bood natuurlijk voordelen: en los lemmet is een stuk goedkoper dan een nieuw mes als je het oude uit je poten had laten vallen. Vanuit die gedachte kom je natuurlijk al snel op de armeluis weekset.

DSC01156.JPG

Zoals op de foto met geopend doosje zichtbaar is er ruimte voor zes losse bladen, het zevende blijft in de houder. Sta je dan als Fransoos in je onderhemd, alpino op, snor nog niet helemaal wakker, met je ogen half dicht een loeischerp mes te verwisselen, omdat je op Lundi nu eenmaal niet met Mercredi mag scheren. Ik verwacht dat Mme Fransoos al snel leerde vooral niet te praten tijdens dit ritueel en de doos pleisters onopvallend gereed te houden.

DSC01158.JPG

De mesjes van deze set zijn nog allemaal leesbaar. Leesbaarder dan deze foto's doen vermoeden. Ik moet alleen her en der wat roestplekjes verwijderen en de schuursporen aanpakken zonder de tekst mee te nemen. Dat gaat wel lukken, ergens de komende twee jaar.

DSC01159.JPG

En dan scherpen en mee scheren natuurlijk. De resultaten waarvan ik uiteraard graag deel.

 

Zeni Geva - Nai Hai/Superunit

Link to comment
Share on other sites

Wow mooi setje zeg! Slijp je die mesje zo los, of moet je die in de frameback doen?

In de houder, dan heb je namelijk de goede geometrie. Dat is ook de reden dat de genoemde Zweed een stukje pijp over de rug heeft geschoven: puur als slijphulp.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.