Jump to content

Ultrasone reiniger voor scheergerief


Snuff

Recommended Posts

In de afgelopen maand verkocht zowel de winkelketen Lidl als Aldi in de UK een ultrasonic reiniger. Blijkbaar zijn daar nogal wat mannen tevreden over hun aankoop. Ze gebruiken ze meestal om krabbertjes enzo van vuil te ontdoen. In Belgie vallen we uit de boot want wordt hier niet aangeboden.

 

Zijn hier nog mensen die daar gebruik van maken? Ervaringen? Welke vloeistof gebruik je meestal.

Link to comment
Share on other sites

Ik ken ze uit m'n laboratoriumverleden,

Micro-preparaatjes werden na polijststappen en etsen ultrasoon gereinigd om zo min mogelijk krassen te houden. ( hoe minder slurry van de vorige stap hoe minder werk op de fijnere stap)

 

Daarvoor werd gedenaturaliseerde alcohol als vloeistof gebruikt( niet verwarmen! :) )

Bij menig juwelier is ook wel een speciale vloeistof en een kleiner badje te koop. vanuit mountainbike forum zie je ook wel mensen die de ketting behandelen in een US-badje... Sommigen met commerciële ontvetter, anderen met Dasty en enkelen zelfs met een gewoon sopje...

 

Ik denk formaat brillenreiniger de meest handige is, daar past een open mes of krabbertje makkelijk in, en er hoeft niet al te veel vloeistof in. Als je wat groter wilt moet je al snel naar een industrieel toestel. ( gezien van 0,7 tot 50L) en dat begint bij € 200... Kun je een mooi kwastje en krabbertje voor krijgen ;)

Link to comment
Share on other sites

Mijn wederhelft heeft zo'n apparaat staan voor het reinigen van haar pedicuregereedschap. Ik leen de ultrasoon dan zo af en toe voor het reinigen van mijn DE's, de sieraden en de bril. Ik gebruik daar, naar gelang het te reinigen attribuut, een sopje of wat ontvetter voor. Werkt perfect. Er zit wel verschil in die apparaten. Dat zit hem in het ultrasone. Ik heb begrepen dat met name de goedkope machines wel trillen, maar niet ultrasoon.

Link to comment
Share on other sites

Zie bijna elk halfjaar die apparaten liggen bij de Lidl voor €20, onlangs nog. Sta dan steeds in dubio of ik er een zal kopen, maar denk dan, zal wel niets zijn. Iemand hier echt ervaring met die reiniger van de Lidl??

Link to comment
Share on other sites

Niet zozeer met de reiniger, maar wel met andere producten van de Lidl. Over het algemeen goede kwaliteit. Zo heb ik toen mijn tondeuse stuk ging meerdere tondeuses gekocht en weer teruggebracht omdat er iets mis mee was. Zelfs duurdere modellen. Ik kocht uiteindelijk een bij de Lidl om dan dat maar eens te proberen. Hele goede tondeuse! Heb hem nog steeds en gaat echt nergens heen tot 'ie helemaal op is gebruikt.

Heb ook een skipak daar gekocht voor op de scooter in de winter. Doe er nu zo'n 3 jaar mee. Verwachtte er niet veel van omdat het nog al dun spul is, maar die broek en jas zijn warm!!

Duitse kwaliteit he, dus allemaal prima spul.

Link to comment
Share on other sites

Net een bij Conrad besteld. Iets duurder dan de Lidl, maar na inlezen op internet lijkt deze iets beter. Vermogen en Frequentie bepaalt effectiviteit. De Conrad scoort voor €5 meer net iets beter. Binnenkort weet ik meer.

Link to comment
Share on other sites

Ja Roland, GOOGLE kennen we wel. Dan nog is er een legio aan vloeistoffen, water, kant en klare ultrasone reinigings vloeistof, zelf wat mengen.

 

Het voordeel van een forum is het kunnen delen van ideeën met elkaar. Anders zou ik GOOGLE wel gebruiken.

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Ik heb de Lidl versie een keer geprobeerd met een DE met een mager resultaat. Mijn buurman is edelsmid en heeft een professioneel apparaat van ca 800 euro die ik mag gebruiken. Dit apparaat werkt veel beter maar ook dan is het nodig om achteraf de moeilijke plekjes te controleren op hardnekkig vuil.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb nog even in mijn geheugen gegraven en volgens mij zit de werking in de hoeveelheid kHz die de transducer onder de bak produceert. Dat kan variëren van ongeveer 25 tot 50 dacht ik. Hoe hoger de frequentie, hoe fijner en intensiever de reinigende werking. De kleine apparaten hebben 1 transducer, de grote 2 of meer.

Link to comment
Share on other sites

Ik zag op Youtube een fimpje dat aluminium peperforeerd moet worden, daarmee zou de werking van de ultrasone reiniging aangetoond worden. Ik ben zeker geen specialist dus het zou zomaar een broodje aap verhaal geweest kunnen zijn.

Link to comment
Share on other sites

Toen ik vrijdagavond van de beurs thuis kwam was de ultrasone reiniger, die ik bij Conrad had besteld gearriveerd. Gratis verzonden (vanaf €25) vanaf hun magazijn in Zuid Duitsland en afgeleverd door Post.nl. Hoezo betalen we in Nederland zoveel verzendkosten??

 

Ter zake. Heb het apparaat getest met een eerste bevredigend resultaat, maar is nog geen uitgebreide test. Sieraden van mijn vrouw gereinigd, die knapten er echt van op. Glimmend goud, zonder resten huidvet etc. Dit was de rechtvaardigingsreiniging om de aanschaf te verantwoorden :mrgreen:

Op naar de krabbers. Voor normaal demonteerbare krabbers (2 of 3 delige types) vind ik het een overbodige investering, hoewel de reiniger ze wel goed schoon maakt. Deze demonteer je en poets je net zo makkelijk schoon en als je dit na elk gebruik doet, hou je de reinheid gewoon bij.

Echter voor mijn adjustables (Gillettes) en TTO's vond ik het een prima schoonmaakbeurt. Resultaat was goed. De klikjes van de stelring waren scherper. Aan het water kon je duidelijk zijn, dat er zeepresten uit de steel kwamen en op de moeilijk bereikbare plekjes zag ik het metaal weer glimmen, dus weg de proraso aanslag. De oude Gillettes glommen als nieuw. Had ze sinds ik ze uit de VS meenam eind 2013 nog niet zo mooi gehad.

Deze reiniger heeft een vaste timer van 3 minuten, dat lang genoeg bleek te zijn voor een reiniging. Is wat meer nodig, gewoon nog eens 3 minuten er bij. Ik gebruikte lauw water met een drupje allesreiniger.

Alles overziend, ga ik hem zeker regelmatig gebruiken en ben ik tevreden met het apparaat.

Wel een min punt is de grote van de badruimte. Kunnen net drie krabbers in. Zou je voor professioneel en regelmatig gebruik eentje willen aanschaffen, om bv ook fietskettingen etc. te kunnen reinigen, zou je een groter en zwaarder apparaat moeten overwegen. Echter, die kosten iets meer dan €29. Voor mijn doel voldoet deze. Mocht je ook overwegen een aan te schaffen, dan is van belang het vermogen en de frequentie van de trillingen. Des te hoger des te verfijnder en effectiever de reiniging. Veel kleine reinigers hebben 30 watt, dat is net aan voldoende. Dat heeft bv. de Lidl reiniger ook. Deze heeft 50 watt vermogen, dat is effectiever. Kwa frequentie ontlopen ze elkaar niet bijzonder. Deze heeft 43000Hrz. Met mijn kennis van nu ben ik blij dat ik de Lidl reiniger niet heb gekozen en deze van Conrad voor €5 meer heb aangeschaft.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.