Jump to content

Le Grelot


efsk

Recommended Posts

Heren, Dames ook

 

De Kerst staat voor de deur. Jingle Bells etc. Derhalve vandaag het belletje.

 

DSC01031.JPG

(Ze maken ook paté!)

 

Schildpadmotief. Aan de binnenzijde zijn ze vrij ruw en wat ongelijk, maar ik heb er maar geen hete naald ingestoken. Het gaat hoe dan ook stinken en hoe dan ook beschadigen, terwijl ik juist mn best gedaan heb ze mooi heel te houden.

DSC01032.JPG

 

Het mes was wat gevlekt en er zat wat roest op de tang. Ik schuren. Als een wilde. Maar grit 320 deed niets met de tang, en ook niet met de rug. Nog geen krasje. Gelukkig wel de roest en de vlekjes eraf. Goed merkbaar vervolgens dat je een mes verschillend kunt harden op verschillende plekken: Het blad was goed te bewerken en ook het scherpen ging eenvoudig.

DSC01033.JPG

 

Kort voor ik dit mes tegenkwam stond hetzelfde blad met andere scales getoond op gut-rasiert. Ik nog verbaasd reageren: was het staal op in Frankrijk, dat het uit Sheffield moest komen?

DSC01034.JPG

 

Maar we weten natuurlijk dat de messenmakers hun Rohlinge overal vandaan haalden. Dus doet zich nu het feit voor dat ik een Frans mes heb van Duits ijzer (mn Barge) en deze, van Engels staal.

De ets trouwens zit in het staal, niet erop ge-goud-op-snee-d maar daadwerkelijk in het metaal geëtst. Wat ook de reden is dat het nog zichtbaar is, want als het al ooit kleur had dan is die ondertussen wel weg. Wat de reden is dat op de foto niet helemaal goed leesbaar is dat het uit Sheffield komt.

DSC01038.JPG

 

Kijken jullie even goed naar het ruggetje trouwens? En dan met name naar de tang? Zitten we hier wel collectief na te denken of we groffe dan wel fijne serrierung willen, maar dit ruitje dat is het wel helemaal natuurlijk. Houdt lekker vast ook. Sowieso goeie balans dit mes en verdomde effectief. Alle fratsen zitten in de versiering, scheren doet het no nonsense. Ik denk dat het niet eens doorheeft dat het haar snijdt, het volgt gewoon de huid en dan ben je glad.

DSC01039.JPG

 

Resteert de vraag: Tony, wat staat er nou op jouw Grelot?

 

God Bless Tiny Tim

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 10 months later...

Mannen! (Vrouwen ook!)

 

Nog een Grelot maar dan anders. Het doosje heb ik opgeborgen en moest ik naar zoeken, derhalve niet gefotografeerd.

DSC03358.JPG

De Frameback is, voor zover ik het goed heb begrepen, een Franse uitvinding. De meeste klassieke framebacks, met de kenmerkende gekromde snede, komen daar in ieder geval vandaan. Het zou het mes ergens in de 19e eeuw moeten plaatsen. De "Standard Guide To Razors" heeft het zelfs over de eerste helft 19e eeuw, wat het het oudste mes in mijn lade maakt.

DSC03359.JPG

DSC03361.JPG

Eenvoudige, foto-negatieve ets op het blad: het hele blad is gezwart, behalve de tekening die men zichtbaar wilde hebben. Het eerste mes aldus bewerkt in mijn verzameling.

DSC03362.JPG

Het rechte vlakke blad, geen stabilisator niks, is zeer stijf gemaakt, zoals bij al dit soort framebacks. Dat, en de kromming, maakt het wat moeizaam slijpbaar, maar eenmaal scherp doet het de ets eer aan. "Coupe Celeste" betekent zoveel als "Hemelse Snede" en het moet gezegd: zo voelt het mes aan op het gezicht. Heerlijk zacht en uiterst effectief. Nog even afwachten hoelang het die scherpte houdt, hoewel mijn rotatie te groot is, zeker met alle scheve en SE krabbers daar ook nog bij, om daar snel achter te komen.

DSC03363.JPG

Hoe dan ook een juweeltje, wat geheel op zn eentje bewijst dat de goede reputatie van Franse messenmakers en zeker ook van P. Hospital geheel terecht is.

DSC03364.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Jo luitjes

ik heb me er nog niet mee geschoren, maar toon m toch maar effe. Het is namelijk een mooi stukje NOS metaal uit Frankrijk.

Gezien de verpakking, wat weinig meer is dan een plastic zakje, stamt dit van na zo'n beetje eind jaren 60, hetgeen een periode van twintig jaar overlaat want P. Hospital sloot haar deuren in 1990.

De stempelaar had er geen zin in want de merkaanduiding is er een beetje half in geslagen. Vandaar de uitdrukking "met de franse slag". Op mijn messenmaattabel komt dit mes uit op 6/8.

 

DSC03873.JPG

DSC03874.JPG

DSC03875.JPG

DSC03876.JPG

DSC03877.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.