Jump to content

The Dutch Barbershop herbal sandalwood


talibeard

Recommended Posts

Ondanks de niet al te positieve verhalen over de zepen van Paul Kox' huismerk heb ik ze alle vier in huis gehaald en ben met deze als eerste aan de slag gegaan.

Ik had al verhalen gelezen over schuim met veel luchtbelletjes, extra nat beginnen en water, water en nog eens water. Dat zet alle alarmbellen aan voor mij en doet me denken aan gelijksoortige verhalen over het opschuimen van Williams Mug Shaving Soap. En ook die werkt niet zoals die in mijn ogen zou moeten als je hem verzuipt. Dat maakte ook meteen de strategie duidelijk; met een zo droog mogelijke kwast beginnen en in een langzaam tempo, beetje bij beetje, water toevoegen.

 

Goed, de zeep zelf. Redelijk geprijsd en verpakt in een nostalgisch aandoend blikje. De geur is bijzonder prettig, licht zoetig met wat houtaccenten, en alleen op de achtergrond aanwezig. Als je op zoek bent naar een geurbom en/of een makkelijke opschuimer dan klik nu maar weg; dat is deze sandalwood allemaal beslist niet.

 

De allereeste kennismaking verliep toch nog bepaald niet vanzelf. In de kwast begon tijdens het laden er toch al een te luchtig schuim te ontstaan, denk afwaswatersop, en het eindresultaat was niet onbruikbaar maar toch iets waarmee ik normaal gesproken geen genoegen neem. Toch ging het scheren niet slecht, de geur was ronduit prettig en mijn vastberadenheid hier iets van te gaan maken gegroeid.

 

Het kan zijn dat de toplaag (bij harde zepen gebeurt het wel vaker dat de 'geperste' bovenlaag er af moet voor hij goed presteert) in de weg zat of dat ik nog teveel water in mijn kwast had zitten maar de tweede keer opschuimen verliep al veel beter; prima dik en romig schuim dat pas op mijn gezicht ontstond; het protolather(...) in mijn kwast had niet of geen luchtbelletjes en liet zich opwerken tot een werkelijk uitstekend scheerschuim. Bovendien vind mijn huid deze zeep ook erg prettig en is de geur echt lekker; subtiel en niet te 'gemaakt'.

 

Na een aantal keren opschuimen, met de Simpson Special omdat die zo'n goede controle over het proces geeft, was ik een keertje niet meer zo alert en dat gaf meteen opschuimproblemen; deze zeep vraagt wat dat betreft echt om constante aandacht.

 

Ik heb er ook een paar keer mijn nieuwe the Grooming Co. syntheet op losgelaten en na een beetje oefenen zijn de resultaten met die kwast ronduit verbluffend.

Pro's:

- prettige geur en vooral niet teveel ervan

- werkelijk uitstekend schuim (als je het voor elkaar krijgt)

- prijs; niet goedkoop maar beslist ook niet te duur

- zeer huidvriendelijk (uekaz) en prima scheereigenschappen

Contra's:

- de zeep vraagt veel tijd en aandacht

- voor dat geld zijn er makkelijkere goede zepen te krijgen

 

(Voorlopige) eindconclusie; als je de moeite er voor over hebt is dit een prettige en bovengemiddelde scheerzeep voor een aanvaardbare prijs. Huidvriendelijk, prettig geurend en, als je het schuim echt goed krijgt, voorzien van prima scheereigenschappen.

 

Als je echter deze zeep niet lekker opgeschuimd krijgt is het een beetje veel PITA en ik zou deze zeep dan ook vooral aanraden voor mensen met echt behoorlijke opschuimervaring (MWF is een makkie) die bovendien niet van haast houden want de zeep vergt tijd. Maar beloont die dan ook ruimschoots!

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Interessant om te lezen.Bedankt

 

Ik heb wel meer gelezen dat deze zeep moeilijk opschuimt, maar vind het wel een gemiste kans van de makers dat hier geen rekening mee gehouden is, want het lijkt mij,dat het mensen nu tegen gaat houden om te kopen of een vervolg aankoop te doen.

Link to comment
Share on other sites

Goed om jou ervaringen te lezen Harrie. Ik baalde er al van dat ik de zeep niet goed kreeg, want het is een prettig geprijsde zeep met een fijne geur. Ik zal mettertijd nog eens gaan oefenen met de zepen. Dank voor de tips!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Goed om jou ervaringen te lezen Harrie. Ik baalde er al van dat ik de zeep niet goed kreeg, want het is een prettig geprijsde zeep met een fijne geur. Ik zal mettertijd nog eens gaan oefenen met de zepen. Dank voor de tips!

 

Een beetje late reactie maar toch... ;)

 

De grote truc is naar mijn mening dat je moet voorkomen dat tijdens het laden van de kwast al schuim ontstaat en dat betekent dat zowel zeep als kwast behoorlijk droog moeten zijn. Als er al (luchtig) schuim in de borstel zelf ontstaat voor je met opschuimen begint dan is het nauwelijks meer te doen om er een echt stevig schuim met wat levensduur van te maken.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ik heb de lemonversie: Herbal Grinded Lemon Shaving Soap.

Ruikt heerlijk: een zuivere natuurlijke geur.

Maar ook na alle tips hiervoor lukt het mij niet hier behoorlijk schuim mee te maken..

Altijd grove bellen die weer snel weg zijn. Krijg het niet voor mekaar.

Gebruik de zeep nu met veel genoegen onder de douche. Goede herbestemming.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
  • 4 months later...
  • 2 weeks later...
Oeh, die zepen... Ik hoop dat ze je bevallen. Ik heb de grinded lemon en die ruikt wat mij betreft prima. Maar schuimen, ho maar. Talibeard heeft deze zeep wel goed tot leven kunnen wekken dus wie weet.

Bij mij staat de zeep echter klaar om als douchezeep te gebruiken.

 

De zeep is met enig geduld en beleid absoluut tot een heerlijk vettig, goed glijdend en fijnbellig schuim te kloppen.

Vandaag gebruikte ik hiervoor de Simpson Tulip super badger.

Het is zeg maar een weekend zeep als je de rust hebt en niet voor de doordeweekse dag als je haast heb.

 

De zeep vraagt een aparte behandeling maar als je die doorhebt krijg je ook wat. Mijn manier, voor het douchen met een vochtige vinger over de zeep wrijven. Vervolgens met een goed uitgeschudde borstel gaan laden, af een toe een druppeltje water toevoegen tot de kwast geladen is. Vervolgens in een bijna droge kom gaan opschuimen en als de zeep begint te schuimen heel sporadisch weer een druppeltje toevoegen. Het duurt iets langer als de gemiddelde zeep maar je krijgt een prachtig fijnbellig schuim die heerlijk vet en beschermend werkt. In de kom lost hij iets sneller op als andere zepen, echter in de kwast blijft hij goed aanwezig. Voor elke gang even voorzichtig tippen in het water en er onstaat weer een heerlijk schuim.

 

Hieronder een paar fotos, gemaakt gedurende het opschuimproces

 

Zeep de Herbal Grinded Lemon en de Tulip Super Badger

 

97c8a1c86c2621512df02d980ef25687.jpg

 

Met een goed uitgeschudde kwast gaan laden en als het oppervlak van de zeep te droog is een druppeltje water toevoegen.

 

04f1f2d493fcc37abaf418220ae6916d.jpg

 

Vervolgens in een vrij droge kom de zeep op gaan schuimen tot het eerste schuim zich laat zien.

 

4870ac02985699c16340d1a18f135ca6.jpg

 

Hierna voorzichtig tijdens het opschuimen druppeltjes water toevoegen, doe dit niet te snel. Er ontstaat vervolgens een vettig fijnbellig schuim welke zich goed op het gezicht laat aanbrengen.

 

8f3deea52d935ea00f3872c7746b6912.jpg

 

Schuim blijft tijdens de gehele scheerbeurt op het gezicht staan en voor elke gang even in het water tippen met de borstel geeft weer een heerlijke laag schuim.

 

6079df78e671d8b57d3a5d9cbad8d4e0.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ik heb ondertussen nog steeds geen andere geuren gebruikt (want er staat al zoveel open) maar ik kan wel melden dat mijn nieuwe Omega 11047 (varken/das mix) en deze zeep inmiddels hele dikke maatjes zijn geworden. Nu ken ik de zeep ondertussen ook wat beter, en vind mijn oorspronkelijke review nog steeds up to date, maar met deze kwast gaat het (voor een lastigere zeep) als vanzelf. Perfecte combinatie!

Link to comment
Share on other sites

Helemaal mee eens Harrie dat er een zeer goed schuim mee te kloppen is. Roept bij mij opeens de vraag op of de samenstelling misschien veranderd is gelet op het feit dat meerdere personen na het op de markt komen van de zeep opschuim problemen ondervonden, heb jij hierover verdere informatie? Zo niet dan zal ik dat bij mijn volgende bezoek aan Paul dit navragen.

Maar ik vind het heerlijke vettige zepen die de huid goed voeden en beschermen met zeer prettige geuren.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb daar geen informatie over maar ik denk dat mijn zeep (die echt al een tijdje hier in huis is) bij die (eerste) lastige batch hoort. Met een te natte kwast, en dat is-tie met deze zeep al heel snel, wordt het afwaswatersop en met een licht vochtige kwast en voorzichtig laden wordt het een werkelijk uitstekend schuim. Gewoon geen gemakkelijk product maar wat mij betreft wel de moeite waard.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Zou deze zeep misschien ook bij de maker van 'damn good soap' vandaan komen ?

Gelet ze beide moeilijk opschuimen, vroeg ik het me af.

 

Nee Robert deze zepen zijn absoluut niet met elkaar te vergelijken ook de ingredienten zijn anders.

En nogmaals de zeep van Paul Kox is niet moeilijk op te schuimen het vraagt net zoveel aandacht als een triple mild soap maar een iets drogere kwast met laden om vervolgens water te gaan toevoegen tot er een fijnbellig en vettig schuim ontstaat.

De Damn good soap vormt geen stabiel schuim en glijd en scheert niet lekker hoezeer ik ook de Utregse middenstander in het algemeen ondersteun.

Link to comment
Share on other sites

Wel vreemd dat alleen jij en Harrie deze zeep kunnen opschuimen en de rest niet.

 

Toch ben ik nieuwsgierig naar de 'Dutch Barbershop' geuren en wil ik ook wel een zeep gaan aanschaffen. :D

Ik hou van frisse zoete geuren, dus ik denk dat ik voor de Lemon geur ga.Of zijn er nog andere geuren voor mij aanbevolen van dit merk ?

Link to comment
Share on other sites

Als wij het kunnen dan kan de rest dat natuurlijk ook, dat goed opschuimen. Terugkijkend zijn er een paar aandachtspuntjes waar dat niet te nat beginnen de belangrijkste is. Maar het hele proces gaat nu zo probleemloos in vergelijking met de eerste paar keer dat ik denk dat er nog twee dingen meespelen. Op de eerste plaats ken ik de zeep nu veel beter maar bovendien is de zeep meer gebruikt en het zou de eerste zeep niet zijn die wat last heeft van een wat harde (aangeperste) toplaag die je eerst kwijt moet zien te worden. Bovendien doen meer zepen het gewoon beter als ze een paar keer nat geweest zijn en weer drogen.

 

Dat laatste verschijnsel kan ik zo niet verklaren maar bestaat echt; vooral bij mijn blok Cella viel het heel erg op dat als ik een nieuw vers stuk afsneed dat in eerste instantie nooit zo makkelijk opschuimde als het laatste van het vorige stukje. Na een keer of 3-4 was dat voorbij.

Link to comment
Share on other sites

Als wij het kunnen dan kan de rest dat natuurlijk ook, dat goed opschuimen. Terugkijkend zijn er een paar aandachtspuntjes waar dat niet te nat beginnen de belangrijkste is. Maar het hele proces gaat nu zo probleemloos in vergelijking met de eerste paar keer dat ik denk dat er nog twee dingen meespelen. Op de eerste plaats ken ik de zeep nu veel beter maar bovendien is de zeep meer gebruikt en het zou de eerste zeep niet zijn die wat last heeft van een wat harde (aangeperste) toplaag die je eerst kwijt moet zien te worden. Bovendien doen meer zepen het gewoon beter als ze een paar keer nat geweest zijn en weer drogen.

 

Dat laatste verschijnsel kan ik zo niet verklaren maar bestaat echt; vooral bij mijn blok Cella viel het heel erg op dat als ik een nieuw vers stuk afsneed dat in eerste instantie nooit zo makkelijk opschuimde als het laatste van het vorige stukje. Na een keer of 3-4 was dat voorbij.

 

Lijkt me vrij logisch. Een zeep, die een paar keer nat is geweest wordt wat toegankelijker en stroever. Pak maar een stukje handzeep, dat zo glimmend uit de verpakking komt en na het een paar keer is gebruikt. Schuimt toch veel vlotter?

De Kwast krijgt gewoon meer grip op een paar keer gebruikte zeep, behalve natuurlijk als je hem zo kleddernat maakt, dat hij gewoon slipt op de zeep. Als ik een zeep heb die het niet vlot doet, doe ik wat water erbij in het bakje (geen zwemles geven) en dan sluiten, moet je de volgende dag eens kijken of die wil schuimen.

Link to comment
Share on other sites

Wel vreemd dat alleen jij en Harrie deze zeep kunnen opschuimen en de rest niet.

 

Daar zeg je me wat zeg, eigenlijk zijn wij dus best wel heel goed :lol:

 

Toch ben ik nieuwsgierig naar de 'Dutch Barbershop' geuren en wil ik ook wel een zeep gaan aanschaffen. :D

Ik hou van frisse zoete geuren, dus ik denk dat ik voor de Lemon geur ga.Of zijn er nog andere geuren voor mij aanbevolen van dit merk ?

 

Dit is zeker een hele frisse citrus geur niet heel zoetig en vrij sterk van geur. Ik heb de Sandalwood gehad maar vond hem iets te zwak qua geur, echter voor Talibeard is dit een prettige sterkte dus uekaz. Een heerlijke geur vind ik de Patchouli als hier water bij komt is hij sterker qua geur als de Sandalwood. Zo in de verpakking is de zeep met katoen geur ook prettig fris.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.