Jump to content

van veredelde briefopener tot serieus werkpaard


rare kwast

Recommended Posts

Toch maar eens een projectje tonen op het forum.

 

Ik had nog een knoeperd van een 9/8 mes in de doos liggen wat er maar eens aan moest geloven.

 

FriedrErnampCo83001_zpsc855393f.jpg

 

FriedrErnampCo83004_zpsdb432a97.jpg

 

FriedrErnampCo83006_zps58854c76.jpg

 

Het is een Friedr Ern & Co mes wat behoorlijk wat heeft geleden. Helaas kan ik niet veel vertellen over de herkomst van het mes en hoe oud het bijvoorbeeld is (als iemand er meer over kan vertellen….graag ;-)

De scales waren helaas rijp voor de prullenbak, dus moest ik zelf maar wat maken.

Ik heb nog wat mooie plankjes liggen van Taxushout, wat ik mooi kan spiegelen zodat de nerf mooi rondom doorloopt . Niks niet exotisch, het groeit gewoon in ons mooie kikkerlandje.

 

20140412_092622_zps4d1a9d26.jpg

 

Scales getekend, uitgezaagd, geplakt, geschuurd, gelijmd, geboord, gepind, nog meer schuren…pffff, eindelijk afwerken. Het wigje/spacer is trouwens gemaakt van een stukje Ebben wat ik ook nog had liggen.

 

Ik heb gekozen voor een laag Rubio monocoat. Een goede vriend van mij had dit op de plank staan en dankbaar als ik hem ben mocht ik er wat van gebruiken. (Het is namelijk niet bepaald het goedkoopste met een prijs van wel €80,- per blik!!), maar goed, een paar druppels waren voor mij genoeg.

 

20140410_165131_zps09a6de59.jpg

 

Het is een 2 componenten coating die slijtvast is en waterafstotend. Het wordt veel gebruikt op vloeren en keukens/werkbladen (op de afbeelding staat een Walnoot monocoat, die heb ik niet gepakt maar heb de pure/blanke versie gebruikt). Met en doek aanbrengen, laten intrekken, en na 20 minuten het resterende er weer afvegen. Vervolgens goed laten uitharden, en een dag later kun je het mooi opboenen.

(De andere scales op de afbeeldingen zijn gemaakt van ijzerhart en letterhout. IJzerhart voor een Henckels 45, en het letterhout is voor iemand anders, dus zal het daar verder niet over hebben).

 

20140410_170805_zps8bbe2365.jpg

 

De monocoat moet 24 uur uitharden, dat gaf mij mooi de tijd om het mes te gaan schuren, dus de pot “elbow grease” maar tevoorschijn getoverd.…allemachtig wat een werk, pfff. Behoorlijk diepe pitting.

 

Door het enthousiasme met het schuren ben ik vergeten om hier wat foto’s van te maken.

Ik ben begonnen met korrel 240 en ben geëindigd met korrel 2500.

Het mooiste is wanneer alle pitting verwijderd kan worden, maar gezien er al heel veel uurtjes in zijn gaan zitten, ben ik persoonlijk wel tevreden met dit resultaat. Daarnaast, wanneer ik verder zou gaan schuren, blijft er niks meer over van de inscriptie, plus dat je het risico loopt dat het blad veranderd in aluminiumfolie, en dat is zeer zeker niet de bedoeling (het is namelijk geen wedge waar je lekker tekeer op kunt gaan) . De snede is verder vrij van pitting dus mijn missie is geslaagd, het mes weer veranderen in een gebruiksobject!

 

Nu is het aan buffel om hem scheerklaar te maken ;-) wordt vervolgd dus…

 

fineerHarmen005_zps95c6488a.jpg

 

fineerHarmen013_zps0d20744a.jpg

 

fineerHarmen001_zpsdd0111fa.jpg

 

fineerHarmen002_zps701f0867.jpg

 

fineerHarmen003_zps48b4a286.jpg

Link to comment
Share on other sites

Allen dank voor de reacties. leuk!

Vandaag heb ik er de eerste scheerbeurt mee gehad...wat een enorm mes!

Buffel heeft hem werkelijk fantastisch geslepen, vlijmscherp!

Maar of ik het nu als fijn heb ervaren, ik weet het nog niet. Doordat hij zo groot is blokkeerd hij vaak mijn zicht, en persoonlijk vind ik dat niet echt prettig. voor mij dus liever een 6 of 7/8.

En zoals mijn onderschrift: leren wennen is het accepteren van het ongemak. Ik vind dat een mes direct vanaf het begin als comfortabel ervaren moet worden.

Het schoonmaken en afdrogen na de tijd was ook wel een ervaring op zich. Normaal pak ik voor het afdrogen een stukje toiletpapier om de scales ook aan de binnenzijde af te drogen...bij dit mes is een toiletpapiertje niet voldoende, hier past er wel een hele handoek tussen!! :shock:

komende week zal ik hem nog eens pakken, en maak dan wel mijn keuze (bovendien beleef ik genoeg voldoening aan het opknappen van zo oud mes. misschien wel meer dan dat ik het voor mijzelf fijn vind scheren)

Ik weet dat er tal van mensen zijn, die erbij zweren om met zo'n groot mes te scheren dus wie weet...

Link to comment
Share on other sites

En zoals mijn onderschrift: leren wennen is het accepteren van het ongemak. Ik vind dat een mes direct vanaf het begin als comfortabel ervaren moet worden.

 

Daar heb je wel een punt, vaak merk ik meteen bij een nieuw mes of het in de rotatie zal blijven of niet. Ook al bijt ik op m'n tanden en geef het een twintigtal scheerbeurten de tijd als het de eerste keer niet beviel is de kans dat dit omslaat klein. Je kan het altijd doorschuiven naar iemand die wel graag met grotere messen scheert of ruilen tegen iets wat je meer ligt. In ieder geval weet je nu toch hoe zo'n kanjer voelt en scheert.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.