Jump to content

Guinea; een kort incident


joostmoree

Recommended Posts

De guinea: een guinea is 21 shilling waard, in decimaal geld £ 1,05. De guinea was ingevoerd als gouden munt met een waarde van 1 pond (20 shilling) in 1663. Door fluctuaties in de goudprijs varieerde de waarde tussen de 20 en 30 shilling tot deze bij koninklijk besluit in 1717 permanent werd vastgelegd op 21 shilling. Deze eenheid wordt soms nog door bookmakers gebruikt; men betaalt dan in guineas en er wordt uitgekeerd in ponden, zodat het lijkt alsof men een gunstigere uitbetaling krijgt.

Dit is geschiedenis. Maar er bestaat een uitstekende straight met zijn beste productiejaren tussen ’30 en ’40 met de handelsnaam: “The King Edward”, Half Guinea Razor. Of dit mes in die tijd werkelijk een 1/2de guinea kostte kan ik niet achterhalen.

Het is een prima scheerder. Zijn onbeduidende scales waren van scheurtjes voorzien. Met brokkeltjes eraf. Het mes is 13/16de en sober. Verdient geen flamboyante extravagante nieuwe scales want dan raakt het zijn kluts kwijt.

Cocobolo. Niet te rank. Met een ingehouden wat verfijnde ruwe bolster elegantie. Vraag je niet af waar de pin/microbolt in de teen is gebleven. Deze is bestudeerd niet aangebracht. Beetje Mastro Livi maar dan met wedge.

Dit bericht met bijlage is als een eendagsvlinder. Het mes vertoont zich evenals zijn vergelijking even op zijn mooist en fladdert daarna voor de waarnemende buitenwereld weg in vergankelijke vergetelheid.

Ik houd van Cocobolo. Waarom? Omdat het zo fijn is om vast te pakken als je aan het nadenken bent. Je zou een mes met zo’n kapoteke eigenlijk de hele dag in je broekzak willen hebben. Dan heb je een pregnante reden om diezelfde hele dag met je hand in je broekzak rond te lopen. Ook als je niet aan het nadenken bent.

J

Link to comment
Share on other sites

vergankelijke vergetelheid
?

 

Zo'n mes zou bij mij zeker niet in de vergetelheid raken, cocobolo is een zeer fijne houtsoort, heb enkele snuifdozen in dit hout en inderdaad heel prettig om in de hand te houden. (off topic maar gemaakt door een duitser die deze en ander prachtige houtsoorten omtovert tot mooie stukjes http://www.drechselshop-online.de/tabatieren.htm )

 

Mooi geslaagd project, de scales en het mes komen mooi tot een harmonie!

Link to comment
Share on other sites

Inderdaad erg mooi, maar misschien is het ook iets om over na te denken, dat naast de mogelijke allergieën, Cocobolo (Dalbergia Retusa) ook op de Cites lijst (ofwel zwarte lijst) vermeld staat.

Wanneer dit stukje geheel voor eigen gebruik is, hoef je nog niet zo erg te vrezen, maar pas op als je het ooit zou willen verkopen...

Link to comment
Share on other sites

Cocobolo:

Allergieën / toxiciteit: Berucht allergeen. Gerapporteerd als sensibiliserend voor de huid, ogen en irritatie van de luchtwegen, maar kan ook misselijkheid, rode ogen en astma-achtige symptomen veroorzaken.

Overigens is dit vooral van toepassing bij bewerking van het hout. Dus houtbewerkers moeten inderdaad oppassen, in het bijzonder voor het fijne stof.

 

Deze houtsoort is in Bijlage II van CITES opgenomen. Is nog niet direct bedreigd maar er kan regulerend worden opgetreden.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Klopt, het gaat vnl om het stof, hoewel voor zover mij bekend de olieachtige inhoudsstoffen de boosdoener zijn. En de handel in cocobolo is onder CITES inderdaad niet verboden. Onder appendix II zijn export-permits (maar geen import-permits of handelsvergunningen) vereist voor hout (inclusief fineer en plaatmateriaal). Niet voor voorwerpen gemaakt van cocobolo.

Link to comment
Share on other sites

Samengevat is de allergene werking van een gereed product van Cocobolo niet zo heftig dat je een onrechtmatige daad zou verrichten door het bijvoorbeeld bij verkoop in omloop te brengen.

 

Het wordt uitgebreid toegepast voor schaakspelen (ongelooflijk mooi), geweerkolven; pistoolhandgrepen, zeer luxe billiardkeuen, muziekinstrumenten zoals guitaren, klarinetten en hobo’s (in plaats van Grenadille) op grond van haar fenomenale akoestische eigenschappen. En dit zijn allemaal objecten die heel intensief worden beroerd. Als de gebruikers daarvan over de rooie zouden gaan dan zou het allang niet meer worden toegepast.

 

J

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.