Jump to content

Dateren van vintage Gillettes


Marcel

Recommended Posts

Hoe oud is mijn vintage Gillette?

 

Je hebt net een oude Gillette op de kop getikt en je wil graag weten hoe oud hij eigenlijk is?

Dan kan onderstaand overzicht je wellicht duidelijkheid geven:

 

Made in USA krabbers:

 

Tot 1950 was er bij Gillette geen eenduidig systeem om het jaartal van een scheermes aan op te hangen. Gillette gebruikte tot die tijd verschillende serienummersystemen/reeksen.

In de jaren 30/40 werden er zo goed als geen serienummers gebruikt, zodat je alleen grofweg kunt bepalen hoe oud een krabber uit die periode kan zijn.

 

Voor meer diepteinfo over de datering verwijs ik je graag door naar de wiki van Badger & Blade.

 

Vanaf omstreeks 1950 is Gillette jaartal- en kwartaalcodes gaan plaatsen op zijn USA made krabbers.

De jaartallen worden uitgedrukt in een letter, het kwartaal in een cijfer van 1-4. Zo zal een USA Made Super Speed met de jaarcode 0-1 afkomstig zijn uit het eerste kwartaal van 1969.

 

1950 V

1951 W

1952 X

1953 Y

1954 Z

1955 A

1956 B

1957 C

1958 D

1959 E

1960 F

1961 G

1962 H

1963 I

1964 J

1965 K

1966 L

1967 M

1968 N

1969 O

1970 P

1971 R

1972 S

1973 T

1974 U

1975 V

1976 W

1977 X

1978 Y

1979 Z

1980 A

1981 B

1982 C

1983 D

1984 E

1985 F

1986 G

1987 H

1988 I

 

Made in England krabbers:

 

Engelse krabbers hebben nooit een datumcode of serienummer gehad of gekregen. Je kunt een engelse krabber dus alleen grofweg dateren aan de hand van bekende productieruns van de verschillende modellen. In de toekomst wil ik zoveel mogelijk van deze info hieronder toevoegen.

  • I like it 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Misschien dat iemand mij dan kan helpen.

Deze net binnen gekregen

6llc.jpg

 

Maar waar ik ook kijk, ik zie geen jaar code

 

rtvz.jpg

 

Ook op het binnen werk, kan ik niets vinden

 

wi4g.jpg

 

Onderzijde idem

 

xg80.jpg

 

Wie het weet, mag het me vertellen

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Aha! mijn net nieuw verworven Gillette super speed black tip heeft de code W 4 dus vierde kwartaal 1951. In nieuwstaat met de originele handleiding en een originele metalen DE houdertje met 6 originele mesje ongebruikt erbij! helemaal compleet dus.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 7 months later...

Ik heb ook een Fat Handle Tech in dezelfde case, Made in England. Engelse Gillettes hebben geen jaaraanduiding, daar kun je alleen grove schattingen doen. Als deze krabber in de bodemplaat driehoekige openingen heeft, dan is het een vroege Tech. Rond 1940, ruwweg. Met rechthoekige openingen, zoals degene die ik heb, zijn van latere datum. Ik weet niet wanneer ze die aanpassing gedaan hebben helaas.

Link to comment
Share on other sites

De openingen waar het randje van de bovenplaat mee sluit in de onderplaat is bij mij rechthoekig, dus een jongere krabber?? Maakt eigenlijk niet en ook weer wel uit. Vind hem mooi en morgen een maiden trip. Echter nou moet ik op zoek naar driehoekige gaatjes. Misschien tijd om antiques in de US af te gaan struiken? Voorzichtig praten met het opperhoofd :oops:

Link to comment
Share on other sites

Haha, erg he?! De oudere techs, met name die met driehoekige openingen in de bodemplaat, zijn een tikkie agressiever dan die met rechthoekige openingen. Waar het verschil precies zit weet ik niet, maar ze scheren erg prettig. De latere techs doen niet zoveel voor mij, de techs die ik heb gehouden zijn allemaal Fat Handle techs. Made in England, Canada en US.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Whales of Wales? :P

 

Over die Britse Tech hierboven; als de bodemplaat vlak is is hij wat ouder dan de modellen met een gestampte ruitvorm. Overigens dacht ik dat er geen 'triangular slot' UK Tech modellen zijn..

 

Mooi exemplaar van ergens tussen 1940 en 1950,waarschijnlijk meer richting 40 dan 50.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Laat ik beginnen met de blauwe krabber die hierboven getoond wordt. Dat is geen "Knack" maar een Slim of Slim Twist. Meestal uit Engeland maar kan ook zonder aanduiding van oorsprong en is dan in Duitsland gemaakt (dacht ik). Deze Engelse Gillette krabbers en ook de dunnere en veel lichtere G1000 en G2000 modellen hebben dus wel een datumcode ondanks dat ze in Engeland gemaakt zijn. Ik wil nog iets verder gaan en de juistheid van de eerder genoemde tabellen in twijfel trekken door het feit dat van die G1000 modellen ook een code Q is gemaakt. Daarvan kan ik fotografisch bewijs leveren. Heb ik ook jaren geleden al gedaan op andere fora.

 

Hoe zit het dan met de Knack? Dat is een USA model te herkennen aan de veel grotere knop.

 

 

http://www.mr-razor.com/Rasierer/One-Piece%20solid%20guard%20bar/solid%20guard%20bar.htm

 

Zoek even naar Knack.

 

 

Deze site van Achim, een grote Gillette verzamelaar uit Berlijn is zeer informatief en heel geschikt om een Gillette krabbertje op te zoeken en te dateren.

  • I like it 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

LOXptfQ.jpg

fuRMj2m.jpg

xb3gnB3.jpg

 

Kan iemand me hier meer over vertellen? Op de krabber staat alleen het gillette logo en made in England, verder geen nummers of niets. Hij is niet van aluminium, doosje kan ik weinig aan lezen, alleen het gillette logo. Samen met Fatboy (bijna als nieuw, alleen doosje wel stuk) voor ongeveer 20 euro gekocht plaatselijk. Bvd.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.