Jump to content

Zo maak je, je eigen Bay Rum aftershave


Jock

Recommended Posts

Mooi filmpje Jock, ik heb er van genoten.

En ik weet nu ook hoe je een plastic zakje opent, met een kombinatietang! :D

Maar alle gekheid, het lijkt me heerlijk en ik kon de ingrediënten bijna ruiken en direct trek in een lekkere bruine rum.

Thnx voor het maken en delen van je film met ons!

Link to comment
Share on other sites

Dank Jock voor deze geweldige bijdrage. Ik heb met veel plezier naar je gekeken en je hebt me in ieder geval warm gemaakt om dit zelf te proberen.

 

mvg stephan

 

ps. moet ook nog wel even zeggen dat je taalbeheersing subliem is. Ik ken heel wat engelsen en ieren, maar niet eerder hoorde ik zo'n taalbeheersing. Chapeau.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor de leuke reacties mannen. Niet vergeten dat, dit geen exacte wetenschap is. Je kan het maken naar eigen smaak. Meer van dit, minder van dat, gewoon je eigen smaak. Ik gebruikte neutraal destilaat uit Schotland, maar vodka kan ook al is het alcohol niet erg sterk. Dat betekent dat je iets langer moet wachten tot de olie van de citrusschillen loskomt. En de rum, als je die bij een slijter koopt, koop dan wel uitsluitend bruine rum voor de geur. Sommige slijters hebben kwart flesjes, zodat je niet een hele fles hoeft te kopen.

Laatste tip. Niet meer dan een kaneel stok. Ik heb een keer een batch gemaakt met 3 kaneel stokken erin. Maar dat was teveel kaneel geur. Ik moest het verdelen onder 3 schone jammpotten en opnieuw met citroen en gember om de kaneel geur een beetje te dempen. Dus als het na afloop niet naar je zin is, valt het wel te redden, door meerr van dit of dat erin en langer te laten staan.

 

Gr,

 

Jock

Link to comment
Share on other sites

In plaats van Vodka kan je ook Witch Hazel gebruiken. Die is in Nederland ook te krijgen:

http://shaveandmore.com/nl/aftershave/545-dickinsons-witch-hazel.html

 

Je kan wel gewoon alcohol gebruiken met water dat wel . De Turkse cologne kan ook, maar dan is mijns inziens de lol af van alles zelf maken.

Als een pre mix cocktail of zo.

Link to comment
Share on other sites

De stoute schoenen aangetrokken en na het bestuderen van diverse recepten en het filmpje van Jock mijn eigen versie gemaakt. Gedeeltelijk gebaseerd op de originele recepten en gedeeltelijk op eigen inzicht met het volgende resultaat:

 

BayRum%202014-02-21%2016.50.09.jpg

 

Mijn recept:

Vandaag de laatste, via internet bestelde, artikelen binnen gekregen om mijn eigen Bay Rum aftershave te maken. Moet nog wel even een paar weken wachten en schudden voor het te gebruiken is, maar de eerste geur belooft al wel wat. Een fruitig subtropisch, geurig en kruidig brouwsel.

 

blaadjes laurier aziatisch 10 stuks

laurierolie 10 druppels

eetlepel Piment 17 gram

Rum voor de geur. 125 gram

Toverhazelaar extract 50 gram

Turkse eau de cologne 80%

(heeft al lemon geur) 110 gram

water (om de alcohol in de

eau de cologne te compenseren) 95 gram

Rozenwater 40 gram

glycerine(eerst filteren,

dus komt er later bij) 40 gram

theelepel sinaasappel schil, 14 gram

theelepel gemalen gember 10 gram

Kaneel stokje, 1,5 stokje

kruidnagel 8 stuks

kruidnagelbloesem olie 6 druppels

vanille parfumolie 8 druppels

Totaal 501 gram

 

Mocht het een succes worden, dan vraag ik patent aan en breng het via de meest biedende op de markt en loop helemaal binnen op dit forum. Tot dan mag je het gratis na maken, maar misschien is het verstandig even te wachten tot ik het klaar heb. Mocht het tegenvallen, zal ik hier daar op terug komen, mocht het mee vallen, dan zal ik het hier bejubelen. Echter om alle risico's uit te sluiten, een grote fles Floid Amber gekocht bij mijn huisdealer Bdf. Daar kom ik volgende week in het passende topic op terug.

Link to comment
Share on other sites

@Jock

Turkse supermarkt ongeveer €2.50 per half liter voor 80% alcohol. Kijk wel naar goede kwaliteit, anders ruikt het toiletblokachtig. Mijn favoriet Eyüp Sabri Tuncer.

Is ook erg geschikt om scheergerei goed te reinigen.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

10 dagen onderweg.

Gisteravond de Bay Rum gefilterd, omdat de sinaasappel en gember te nadrukkelijk de kop op stak.

Salemblaadjes (12) en nieuw piment (15) toegevoegd.

Wat nieuwe kruidnagels (7) er in.

Een nieuw kaneelstokje er in.

Extra rozenwater voor de geur..

50 ml rum en 50 ml wodka erbij gedaan. (Om het filterverlies te compenseren)

Vanmorgen roken mijn handen nog aanmerkelijk naar de Bay Rum.

Wel erg lekker, noten van genoemde kruiden in een goede balans.

Veelbelovend.

Link to comment
Share on other sites

Ik ben er benieuwd. Ik vind dat je erg veel kaneel erin doet. Althans naar mijn smaak. Ik vind kaneel het meest dominante geur en nneemt na een tijdje in alcohol de boel helemaal over. Hou ons op de hoogte hoe het ontwikkeld.

Ik heb nu die Turkse cologgne, maar gebruik het alleen om te steriliseren

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Wat mij betreft is de Bay Rum klaar. Na 3,5 week trekken vind ik het resultaat goed en heb niet de indruk, dat er nog veel verandert in de pot. Morgenvroeg testen na het scheren.

Vandaag gefilterd en glycerine toegevoegd.

De geur bevalt me, alleen heb ik geen vergelijk met goede Bay Rum uit de handel. Heb destijds een home made flesje uit Amerika meegenomen, maar of dat de goede geur is? Mijn brouwsel lijkt op koffie en heeft een heerlijke kruidige geur, met een noot vanille, kruidnagel, licht kaneel en citrus. De stevige limoengeur van de Turkse eau de cologne is aardig vervlogen en geeft samen met de sinaasappelschil een frisse citrusgeur. Heb geen idee wat het effect van de laurier is. Heb deels blaadjes, deels olie gebruikt.

De oogst is een halve liter aftershave. De vraag is nu hoe het op de huid is na langere tijd en hoe de geur zich houdt. Niet onbelangrijk, mijn vrouw vindt het zeer prettig ruiken.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.