Jump to content

Waarom traditioneel scheren? [BEGINNERS]


Seabiscuit

Recommended Posts

Waarom traditioneel scheren?

Een leidraad voor beginners

 

Door Charlie

 

Dit is een topic dat hoopt te dienen als een leidraad voor mensen die de weg van het traditioneel scheren willen inslaan en ook het doel heeft om bepaalde mensen over te halen om hiermee te beginnen!

 

Je dag begint zeer waarschijnlijk met de volgende scheerroutine: het spuiten en aanbrengen van een witte pasta uit een onder druk staande bus op je hand om dit vervolgens op je gezicht te smeren en daarna poging te doen om je baardharen af te scheren met een goedkoop plastic scheermesje met een cartridge waarin meerdere mesjes zitten vastgelijmd. Wat je zelf waarschijnlijk niet realiseert is dat je baard niet wordt afgeschoren, maar in plaats daarvan zachtjes wordt uitgetrokken. Als laatste stap breng je een op alcohol gebaseerde aftershave op je gezicht aan en verlaat je de badkamer om de dag te beginnen.

 

Je bent inmiddels wel tot de conclusie gekomen dat door de toon van mijn schrijven, ikzelf geen voorstander ben van deze manier van scheren. Eerlijk gezegd kan dit bij mij eigenlijk niet onder de categorie scheren vallen. Jouw methode van scheren zal wel ietwat sneller zijn dan mijn traditionele methode, maar het is niet bepaald een genoegen om deze methode te gebruiken en ook niet erg goed voor je huid, ofwel? Mijn scheermethode mag dan wel 10 à 15 minuten kosten, maar het zal uiteindelijk wel degelijk een beter resultaat opleveren. Traditioneel scheren zorgt ervoor dat stoppels, uitslag, snijwondjes, ingegroeide haartjes verleden tijd worden, want deze methode van scheren zal ervoor zorgen dat de baardharen netjes afgesneden worden door een uiterst scherp mesje in plaats van het trekken en rukken dat geassocieerd wordt met een scheermes dat cartridges heeft met meerdere mesjes erin. Het cartridge scheersysteem is ontwikkeld voor gemak en snelheid, niet voor resultaat. Wanneer je traditioneel scheren uitprobeert zal je naar alle waarschijnlijkheid nooit meer terug gaan naar je voorgaande methode.

 

Traditioneel scheren wordt door de meeste mensen aangemerkt als een bepaald ritueel en dat is het eigenlijk ook wel. Het is een ritueel dat iedere morgen of althans op een bepaald tijdstip van de dag moet worden voltrokken en in het begin is het niet altijd even aantrekkelijk. Naarmate dat je het vaker doet, zal het ook een soort tweede natuur worden en wellicht - zoals dat bij ondergetekende en overige lenden op het forum het geval is - tevens een beetje verslavend. Hopelijk wordt het daarnaast eveneens een plezier om te doen! 1). Bij traditioneel scheren moet altijd worden begonnen met het vochtig maken van de baardharen. Dit kan op een aantal manieren: na een bad of douche of door de wasbak te vullen met warm water en een kleine handdoek erin onder te dompelen om deze vervolgens voor ongeveer 60 seconden tegen je gezicht aan te houden. 2). Nadien zal er lather moeten worden gemaakt. Ik houd het in deze leidraad liever bij het Engelse woord lather in plaats van schuim omdat dit woord de lading beter dekt. Deze lather zal moeten worden gemaakt met een scheerkwast, het liefst van dassen haar (verder in deze leidraad zal daarop worden teruggekomen). 3). Stevig en vol lather kan op drie verschillende manieren worden gemaakt: door een mok of kom te gebruiken, door het in de palm van de hand of door het direct op het gezicht aan te maken. Het is een persoonlijke voorkeur welke wordt gebruikt. Maak de scheerkwast én scheerzeep of scheercrème vochtiger in warm water en laat het even staan. Neem de scheerkwast en schut het water lichtjes uit (niet alles!) en ga vervolgens met ronddraaiende bewegingen lichtjes over de scheerzeep of scheercrème heen en voeg zo-nodig water toe. Zorg ervoor dat nauwelijks druk wordt uitgeoefend, het is niet noodzakelijk dat het lather geheel tot aan het handvat van de scheerkwast doordringt enkel tot iets over de haarpuntjes, maar gebruik wel weer de zijkanten van de scheerkwast. Het resultaat dient romig en stevig over te komen, belletjes geven aan dat té veel water is gebruikt. Het ideale resultaat is vol en stevig en aan elkaar gekleefde haartjes met pieken van scheerzeep of scheercrème. Dit resultaat kan worden bereikt in een paar minuten. 4). Nadat het lather is gemaakt, breng dit in een ronddraaiende beweging op de baardharen aan totdat de huid niet of nauwelijks meer zichtbaar is. Dit zorgt ervoor dat je huid de huidschilfertjes loslaat en je baardharen goed vochtig en zacht worden. Lather uit een onder druk staande bus zal dit resultaat niet kunnen bereiken omdat deze (lather uit een bus wordt scheerschuim/gel genoemd) je huid zal uitdrogen door de drijfgassen - zoals propaan - die erin zitten. Dit is niet wenselijk want lather moet juist vochtig zijn. Een natte of vochtige huid is immers essentieel bij traditioneel scheren! Dit was de vóórbehandeling.

 

Na de vóórbehandeling neem je je krabber (verder in deze leidraad zal daarop worden teruggekomen) en voer je, indien gewenst, 3 scheerbeurten uit. De drie scheerbeurten zorgen ervoor dat het resultaat uiterst glad wordt. Dit wordt ook wel een Baby Smooth Shave of BSS genoemd. Je kunt nooit je gehele baard door middel van één scheerbeurt verwijderen, vandaar dat er 3 - of zo-nodig meer - scheerbeurten zijn. Wel moet worden opgemerkt dat de hoeveelheid van scheerbeurten van de baardgroei afhangt. Ook moet rekening gehouden worden met het gewenproces van overstappen naar deze nieuwe methode van scheren. 1). Houdt de krabber op een hoek van 30 graden en 2). laat de krabber dan middels een neerwaartse beweging (met de baardharen mee), zonder druk uit te oefenen, de haren afscheren. Het gewicht van de krabber zelf is afdoende en extra druk is dus niet noodzakelijk. Zorg er altijd voor dat je je pols op slot houdt en de scheerbeweging vanuit de arm maakt. 3). Wanneer deze eerste scheerbeurt afgerond is, spoel dan het gezicht af met warm water. Warm water zorgt ervoor dat de poriën open blijven staan en koud water sluit ze juist weer af. 4). Breng de lather weer op gezicht aan en begin aan de tweede scheerbeurt middels een dwarse beweging (kruislings op de baardharen). 5). Wanneer deze tweede scheerbeurt is afgerond, spoel het gezicht weer met warm water af en 6). breng de lather voor de derde keer op het gezicht aan voor - in de meeste gevallen - de laatste scheerbeurt. Met deze derde scheerbeurt wordt tegen de baardgroei in gegaan of nogmaals dwars gegaan (dit hangt van je persoonlijke voorkeur en gevoeligheid af). Je kunt na de tweede scheerbeurt ook stoppen. 7). Spoel nu het gezicht met warm water, nadien gevolgd door koud water, af om je poriën weer te sluiten.

 

We zijn inmiddels aangekomen bij de nabehandeling. 1). Gebruik een aluin-blokje om eventuele wondjes te dichten en om terugkoppeling te geven op de scheerbeurten. Wanneer je ergens te diep heb geschoren zal het prikken. Een volgend maal zal je dan weten waar je op zult moeten letten. Na het gebruik van het aluin-blokje kun je eventueel 2a). scheergezichtcrème gebruiken en/of 2b). overgaan tot het aanbrengen van gewone aftershave (het liefst) zonder alcohol of aftershave balsem zonder alcohol. Alcohol zorgt er namelijk voor dat de huid uitdroogt en dat moet altijd worden vermeden. De aftershave creëert een beschermingslaagje op je gezicht tegen de elementen. Dit was de nabehandeling.

 

Dit was een beknopte uitleg van het scheerstappenplan. Volledigheidshalve is het echter ook noodzakelijk om de scheerspullen die gebruikt worden bij het traditioneel scheren aan te stippen en uit te leggen.

 

Traditioneel scheren kent 2 soorten scheermessen: het open scheermes en de krabber. Deze laatste wordt in het Engels de double edged safety razor genoemd. Het voordeel van een open scheermes is het feit dat het erg manoeuvreerbaar is en daardoor bij bepaalde plekken gemakkelijker zijn werk kan doen. Het nadeel is dat een open scheermes zou kunnen roesten - het is immers niet van roestvrij staal gemaakt - en dat het onderhouden van een open scheermes nogal wat handelingen met zich mee brengt. Ondergetekende heeft met een open scheermes geschoren, maar de ervaring is beperkt en daarom zal deze leidraad zich enkel richten tot het scheren met een krabber.

 

Krabber

89133755.jpg

 

Een krabber is ontworpen om een leven lang mee te gaan en zal je waarschijnlijk ook wel overleven! Een krabber vergt eigenlijk geen onderhoud, behalve dat de krabber eens in de zoveel tijd moet worden schoongemaakt. De kosten voor een krabber variëren van de €20 tot in de honderden euro's. Goedkoop is in dit geval eigenlijk geen duurkoop, mits de juiste merken in ogenschouw worden genomen. Er bestaan verschillende merken krabbers zoals: Edwin Jagger, Mühle, Feather, Parker en Merkur. Het laaste merk is tevens ook het meest bekende merk. De meest bekende krabbers van dit merk zijn de Progress en de Heavy Duty (ook wel de 34 genoemd). Van deze bekende krabbers is de Progress het meest uniek, want het heeft de mogelijk om het mesje te verstellen. Dit verstellen van het mesje houdt in dat je de agressiviteit van je scheerbeurt kunt reguleren en dus de hoek van het mesje aanpast. Hoe hoger het nummer hoe agressiever en hoe lager het nummer hoe milder de scheerbeurt wordt. Het jammerlijke aan de Progress is dat de verstelmogelijkheid té inconsistent is. Wanneer de ene Progress op stand 2 staat, kan dit worden vergeleken met stand 4 op een andere Progress en viceversa. De Heavy Duty is een vrij klein krabbertje en heeft een handvat van ongeveer 7 centimeter. Toch is dit een van de meest gebruikte krabbers, zowel door beginners als door de doorgewinterde gebruiker. Naast de krabbers met korte handvatten, zijn er ook krabbers met vrij lange handvatten van ongeveer 9 centimeter. Een langer handvat zorgt voor een beter houvast en de mogelijkheid om goed te manoeuvreren.

 

Een krabber maakt geen gebruik van een cartridge en een krabber maakt ook geen gebruik van meerdere mesjes onder elkaar zoals de Gillette Mach3 of de Fusion, maar maakt in plaats daarvan gebruik van een tweesnijdend mesje. In tegenstelling tot de cartridges kost een tweesnijdend mesje bijna niets en worden ze in kleine plastic verpakkingen per 10 of meer verkocht. De prijs voor 10 tweesnijdende krabber mesjes ligt meestal rond de €5. Dezelfde hoeveelheid in cartridges kosten echter €30 of meer. Daarnaast valt het met de scherpte van de mesjes die in de cartridges zitten ook wel mee en zullen ze vrij snel vol komen te zitten met haartjes en huidresten, waardoor het scheerresultaat aanzienlijk zal afnemen. De hoeveelheid scheerbeurten dat uit één tweesnijdend krabber mesje kan worden gehaald hangt van de baarddikte en het gebruik af, maar over het algemeen kunnen er 4 tot 6 scheerbeurten uit worden gehaald. De meest voorkomende merken zijn: Merkur, Personna, Derby, Schick, Wilkinson en Feather. De tweesnijdende mesjes van laatste merk worden gezien als de scherpste in omloop en worden gemaakt door een bedrijf in Japan dat gespecialiseerd is in het produceren van medische instrumenten.

 

Krabber tweesnijdend mesje

razorblade.jpg

 

Een scheerkwast is ook een belangrijk onderdeel van het traditioneel scheren. Er bestaan 3 soorten scheerkwasten: met varkenshaar, met dassenhaar en met zilverspits dassenhaar. Zilverspits geeft aan dat de haren afkomstig zijn van de buik van de das die hij of zij tijdens de winter aanmaakt. Scheerkwasten van zilverspits dassenhaar worden gezien als de meest zachte kwasten en houden water het beste vast. Scheerkwasten van varkenshaar worden nauwelijks gebruikt en zijn vrij stevig en grof en kunnen eigenlijk buiten beschouwen worden gelaten. Synthetische scheerkwasten zijn natuurlijk al helemaal uit den boze en zijn nauwelijks waard om een plaats binnen de scheerkwasten categorie in te nemen. Een kwaliteits scheerkwast zal het water uitstekend absorberen en dit - inclusief de warmte van het water - erg goed vasthouden. Het is dus ook niet vreemd dat een scheerkwast het duurste onderdeel van de traditionele scheerset is. De prijs van een kwaliteitsscheerkwast varieert van €50 tot in de honderden euro's. Een scheerkwast met zilverspits dassenhaar begint ongeveer bij de €80. De prijs van een scheerkwast hangt voornamelijk af van het volume, het haar en het materiaal van het handvat. De meest voorkomende merken zijn: Kent, Omega, Mühle en Thiers-Issard. Na gebruik van de scheerkwast schudt water er met beleid uit en droog de uiteinden van de haren voorzichtig door deze - zonder druk - over een handdoek te strijken. Laat de scheerkwast tot slot door de lucht drogen, zonder deze in een kast of mandje te plaatsen.

 

Scheerkwast van varkenshaar

brushboar.jpg

 

Scheerkwast van dassenhaar

brusht.jpg

 

Om een uiterst glad of ook wel Baby Smooth Shave scheerresultaat te behalen mag het lather niet ontbreken. Om dit resultaat te behalen zijn er twee mogelijkheden waaruit je kunt kiezen: scheerzeep of scheercrème. Scheerschuim/gel wordt hier buiten beschouwing gelaten, omdat dit uit een onder druk staande bus komt. Toch zal scheerschuim/gel voor de volledigheid wel als plaatje worden weergegeven. Scheerzeep maakt het gezicht wat natter dan scheercrème, maar de scheerzeep heeft niet altijd een dik en stevig lather als resultaat, dit in tegenstelling tot scheercrème. Scheerzeep is erg vormvast - de naam zegt het al, zoals een zeep - terwijl scheercrème een wat lossere structuur heeft. Wat wordt gebruikt hangt geheel van je persoonlijke voorkeur af. De prijs van scheerzeep en scheercrème ligt veelal tussen de €7 en de €25. Een aantal merken kunnen worden genoemd om hun kwaliteits scheerzeep of scheercrème: Taylor of Old Bond Street, Proraso, The Art of Shaving, Crabtree & Evelyn, Geo F. Trumper en Truefitt & Hill.

 

Sheerzeep

soapcq.jpg

 

Scheercrème

cream.jpg

 

Scheerschuim/gel

foamgel.jpg

 

Voor het afsluitende gedeelte van het traditioneel scheren moet worden gekeken naar de aftershave. Aftershave dient te allen tijde te worden aangebracht na het scheren omdat dit een beschermend laagje over het pas geschoren gezicht aanbrengt, maar zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat de huid ietwat hersteld van de scheerbeurten. Dit beschermt het gezicht dan vervolgens tegen de elementen. Het is noodzaak dat aftershave (het liefst) zonder alcohol wordt gebruikt omdat alcohol de huid uitdroogt. Er kan gekozen worden tussen een normale aftershave en een balsem. Balsem zorgt voor een iets dikker beschermlaagje dan dat normale aftershave dit doet. De kosten voor aftershave liggen rond de €12, maar kunnen ook oplopen tot €35. Het hangt geheel af van het merk, hierbij kan worden gedacht aan: Taylor of Old Brond Street, Proraso, Crabtree & Evelynn, Geo F. Trumpers en Truefitt & Hill. Onthoud dat een aftershave voor het gezicht dient te worden gebruikt en een cologne of parfum voor bijvoorbeeld op de kleding.

 

Aftershave

aftershave.jpg

 

Aftershave balsem

balmj.jpg

 

Cologne

cologne.jpg

 

Dit alles gezegd te hebben, komt een einde aan de leidraad voor traditioneel scheren. Hopelijk heb je nu een idee wat traditioneel scheren inhoudt en hopelijk heeft deze leidraad je enthousiast gemaakt om een stap in de richting van het traditioneel scheren te zetten! Voor de liefhebbers zullen onderstaand een aantal links naar relevante webpagina's worden weergegeven.

 

Online winkels

http://www.scheerwinkel.nl

http://www.winkelplein.nu/barbershopsuply

http://www.barbieredifigaro.nl

http://www.typicalformen.com

http://www.scherenenzo.nl

http://www.scheersalon.nl

http://www.razorstore.nl/

http://www.manandshaving.nl

http://webshop.total-shave.nl/

http://www.shavingcompany.nl

http://shaveandmore.com/nl/

 

Video instructies

http://www.youtube.com/user/geofatboy

http://www.youtube.com/user/mantic59

 

Websites:

http://www.shavingsociety.nl

http://www.badgerandblade.com

 

Zou een moderator dit topic in een sticky kunnen veranderen? Alvast bedankt!

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Mooi uitgebreide handleiding! Chapeau!

 

Ik heb nog lang niet alles goed gelezen, maar ik ben het alvast radicaal oneens met je mening over varkensharen kwasten :P

 

Cologne op de kleding vind ik ook geen geweldig idee. Sommige weefsels en kleuren kunnen daar erg slecht tegen. Overigens vind ik dat er prima alcoholhoudende aftershaves zijn!

 

Lang niet alle cartridges zijn duur trouwens. De HEMA cassettemesjes met dubbele mesjes (voor de Contour) zijn een stuk goedkoper, en ik vind de door Personna geproduceerde cassettes heel aanvaardbaar scheren. Voor op reis bijvoorbeeld een prima keuze. Met een krabber en mesjes mag je nu eenmaal niet op het vliegtuig stappen, tenzij je hem in de ruimbagage stopt.

 

Omdat je post expliciet voor beginners is, is het misschien een idee om hem iets minder uitgesproken te maken? Er zijn meerdere wegen naar Rome.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Veel werk ingestoken Charlie maar, in navolging van Johan, geef je wel makkelijk een mening als feit weer. En met die kwasten zit je er echt naast; er zijn al minstens drie typen das, varkensharen kwasten kunnen van werkelijk uitstekende kwaliteit zijn en dan heb je bovendien nog paardenhaar, kunststof en diverse mix-varianten.

 

En drie scheergangen (passes) zijn op zich ook niet de norm maar gewoon een mogelijkheid die ik bovendien aan beginners niet aan zou raden. Met mijn favoriete mesjes heb ik aan twee gangen ook genoeg; sterker nog, een mesje dat drie (of meer) gangen nodig heeft wordt bij voorbaat al geen favoriet.

Link to comment
Share on other sites

Ik ben me bewust van de vooroordelen van mij als schrijver, de verschillende soorten dassenharen, de mogelijkheid om ook na 2 passes bijvoorbeeld al te stoppen en dergelijke dingen meer, maar dit is een leidraad voor beginners. Te diep ingaan op de materie is niet noodzakelijk, beginners moeten eerst de basis leren en daar is deze leidraad voor. Daarna kunnen ze gaan experimenteren.

 

Ik zou dan ook graag een slotje op dit topic willen laten zetten, zodat het enkel de eerste post betreft. Dat is makkelijker voor beginners, anders dan krijgen we dadelijk een topic met 20 pagina's waar gediscussieerd wordt over wat er wel en niet op de eerste pagina hoort te staan.

Link to comment
Share on other sites

Ik ben het met bovenstaande heren eens. Voor nu is het stuk mij te specifiek vanuit jouw oogpunt/mening geschreven. Niks mis mee maar daarom ga ik het vooralsnog niet sticky maken. Ik denk echter dat je stuk voldoende discussie opwekt om dit topic nog een lange tijd bovenaan te laten staan :D

Link to comment
Share on other sites

Tja dat begrijp ik wel Charlie maar als je geen commentaar op dit stukje wil zou het handig zijn als het niet zo controversieel was op sommige punten. Ik zou dit niet willen onderschrijven als een stukje om beginners wegwijs te maken.

Link to comment
Share on other sites

Ik denk dat het veranderen van de insteek veel helpt. Of je presenteert het als jouw handleiding met jouw visie of je herschrijft het zodat jouw feiten/meningen in breder perspectief worden geplaatst. Maar dan moet je er waarschijnlijk wel veel werk in steken.

 

Om misverstanden voorkomen: ik vind dat je het goed geschreven hebt, het is puur de stelligheid waarmee je jouw mening neerzet die het voor mij tot een gekleurd stuk maakt.

 

Kun je daar wat mee?

Link to comment
Share on other sites

Bij deze een voorzetje (ik ben er even vlug doorheen gegaan):

 

<>

 

Gezien het feit dat nog iedere supermarkt Vergulde Hand zeep verkoopt, de Kruidvat weer Bartex in het schap heeft, en je ook nog scheerkwasten in de winkel vindt, ga ik ervan uit dat ook nog steeds een fors aantal cartridge-scheerders met zeep en kwast scheert. Ik zou het dus wat minder stellig formuleren, ook om nieuwelingen niet tegen de haren in te strijken.

 

<

 

Dit is je persoonlijke mening; ik zou dat niet in een algemene forum-guide willen hebben.

 

<>

 

Wij hanteren hier zoveel mogelijk Nederlandse namen. En wat is er mis met "schuim"?

 

<>

 

Die 30 graden is geen spijkerhard gegeven. Ik ben er voorstander van om die hoek op te zoeken waarop het mesje net snijdt. Dat zal meestal rond de 30 graden zijn, maar de hoek van de steel met de huid wordt gedicteerd door de geometrie van de scheerkop. Die kan dus anders zijn.

 

Noord naar Zuid zou ik, zeker waar het de hals betreft, achterwege laten. De reden is dat bij veel mensen de haargroei niet overal van N naar Z is. Beter is om uit te zoeken hoe je baard groeit.

 

Drie scheergangen zou ik als beginner ook achterwege laten. Beginnen met een scheergang, met de baard mee, lijkt me verstandiger.

 

<< De prijs voor 10 tweesnijdende krabber mesjes ligt meestal rond de €5. Dezelfde hoeveelheid in cartridges kosten echter €30 of meer. >>

 

Kruidvat; 10 Dorco G2 / Contour compatible mesjes voor 3,99 volgens mij. Bij de AH zag ik een tijdje geleden zelfs Dorco cartridges voor 2 euro. De HEMA verkoopt trouwens DE mesjes voor 2 euro per 10 euro.

 

Ik zou de prijzen gewoon weglaten.

 

<>

 

Dit slaat natuurlijk nergens op! Er zijn prima varkensharen kwasten, en onderhand zijn er ook uitstekende synthetische kwasten!

 

<>

 

Parfum op je kleding is niet verstandig, wanneer je die lang goed wilt houden. Zeker bij de wat meer kwetsbare stoffen.

 

En als laatste; aftershave balsems zijn natuurlijk uitstekend qua verzorging, maar er zijn ook erg goede alcoholhoudende aftershaves verkrijgbaar. Die zou ik zeker niet links laten liggen.

Link to comment
Share on other sites

Allereerst zou ik willen zeggen: Bedankt Charlie voor deze uitgebreide bijdrage aan het forum. Daarvoor heb ik zeer veel waardering.

Dit mooie stukje is een goede opmaat voor een sticky waar veel mensen iets aan zouden hebben. Echter ben ik het met mijn mede-forummers eens dat een sticky hoofdzakelijk uit informatie moet bestaan en de persoonlijke mening van de auteur slechts een onderstreepte kanttekening mag zijn. Desalniettemin is deze post in potentie een van de betere stickies die op het internet te vinden zijn. Door de overige leden als klankbord te gebruiken kan je hier echt een superhandleiding van maken.

 

Nogmaals dank en applaus voor de inspanning

mvg stephan

Link to comment
Share on other sites

Bij deze een voorzetje (ik ben er even vlug doorheen gegaan):

Gezien het feit dat nog iedere supermarkt Vergulde Hand zeep verkoopt, de Kruidvat weer Bartex in het schap heeft, en je ook nog scheerkwasten in de winkel vindt, ga ik ervan uit dat ook nog steeds een fors aantal cartridge-scheerders met zeep en kwast scheert. Ik zou het dus wat minder stellig formuleren, ook om nieuwelingen niet tegen de haren in te strijken.

 

Dat denk ik niet. Als ik mensen ernaar vraag dan is het toch al gauw een antwoord als: 'ik zeep me lekker in met shampoo en rag wat heen en weer' dus ik ben het niet met je eens dat de meeste mensen een kwast of zelfs scheerzeep/crème gebruiken. Daarnaast zijn er genoeg mensen die een scheerapparaat gebruiken. Zelfs mijn vader gebruikt het. Want dat kost lekker weinig tijd.

 

Dit is je persoonlijke mening; ik zou dat niet in een algemene forum-guide willen hebben.

 

Dit is ook een persoonlijk stuk, een leidraad voor beginners van mijn hand. Je moet het natuurlijk ook een beetje met een knipoog nemen.

 

Wij hanteren hier zoveel mogelijk Nederlandse namen. En wat is er mis met "schuim"?

 

Omdat schuim ook uit een bus komt. Dat vinnik toch iets heel anders dan lather. Lather is iets dat is gemaakt door een scheerkwast met scheerzeep of scheercrème.

 

Die 30 graden is geen spijkerhard gegeven. Ik ben er voorstander van om die hoek op te zoeken waarop het mesje net snijdt. Dat zal meestal rond de 30 graden zijn, maar de hoek van de steel met de huid wordt gedicteerd door de geometrie van de scheerkop. Die kan dus anders zijn.

 

Akkoord, daar kan ik inkomen. Hoewel 30 graden toch meestal wel gewoon de standaard is.

 

Noord naar Zuid zou ik, zeker waar het de hals betreft, achterwege laten. De reden is dat bij veel mensen de haargroei niet overal van N naar Z is. Beter is om uit te zoeken hoe je baard groeit.

 

Dat is waar, ze moeten inderdaad eerst even uitzoeken hoe hun baardrichting is. Misschien is het inderdaad beter om gewoon 'met de baardharen mee' of 'tegen de baardharen in' te gebruiken. Dat dekt beter de lading.

 

Drie scheergangen zou ik als beginner ook achterwege laten. Beginnen met een scheergang, met de baard mee, lijkt me verstandiger.

 

Ligt een beetje aan je baardharen, maar inderdaad je gezicht moet wel even wennen aan de nieuwe traditionele scheermethode.

 

Kruidvat; 10 Dorco G2 / Contour compatible mesjes voor 3,99 volgens mij. Bij de AH zag ik een tijdje geleden zelfs Dorco cartridges voor 2 euro. De HEMA verkoopt trouwens DE mesjes voor 2 euro per 10 euro.

 

De meeste mensen kopen toch vrij vaak Gilette ofzo. Reclame-gekte. Het gaat erom dat ik aangeef dat mesjes voor krabbers beduidend goedkoper zijn en langer meegaan.

 

Dit slaat natuurlijk nergens op! Er zijn prima varkensharen kwasten, en onderhand zijn er ook uitstekende synthetische kwasten!

 

Daar ben ik het toch volkomen mee oneens. Synthetische kwasten of varkensharen kwasten houden gewoon minder goed water vast en aangezien de essentie van traditioneel scheren natscheren is. Om dan nog maar te zwijgen over de fijnheid van dassenhaar of zilverspits dat gewoon beduidend sneller en beter lather maakt.

 

Parfum op je kleding is niet verstandig, wanneer je die lang goed wilt houden. Zeker bij de wat meer kwetsbare stoffen.

 

Ik doe het al jaren en nooit ergens last van gehad, zelfs niet bij de meer kwetsbaardere stoffen als kasjmier.

 

En als laatste; aftershave balsems zijn natuurlijk uitstekend qua verzorging, maar er zijn ook erg goede alcoholhoudende aftershaves verkrijgbaar. Die zou ik zeker niet links laten liggen.

 

Heb ook nooit gezegd dat alcoholhoudende aftershaves slecht zijn. Ik gebruik zelf namelijk Proraso.

 

PS. Heb mijn leidraad inmiddels enigszins aangepast.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Allereerst zou ik willen zeggen: Bedankt Charlie voor deze uitgebreide bijdrage aan het forum. Daarvoor heb ik zeer veel waardering.

Dit mooie stukje is een goede opmaat voor een sticky waar veel mensen iets aan zouden hebben. Echter ben ik het met mijn mede-forummers eens dat een sticky hoofdzakelijk uit informatie moet bestaan en de persoonlijke mening van de auteur slechts een onderstreepte kanttekening mag zijn. Desalniettemin is deze post in potentie een van de betere stickies die op het internet te vinden zijn. Door de overige leden als klankbord te gebruiken kan je hier echt een superhandleiding van maken.

 

Nogmaals dank en applaus voor de inspanning

mvg stephan

 

Dank. Laten we samen ons inspannen om een algehele leidraad te schrijven voor het forum? Wie doet mee?

 

Dan kunnen we er ook stukjes over het open scheermes erin meenemen, want daar heb ik niet zo'n ervaring mee.

Link to comment
Share on other sites

Leuk stukje wat je geschreven hebt. Er zitten inderdaad wat stukjes in waar niet iedereen het mee eens is maar ik denk dat je dit altijd wel blijft houden (het enige wat je daar tegen kan doen is dit er bij vermelden voor de nieuwelingen, iets als "je kan kiezen tussen a, b en c, ik prefereer a" ipv "a is goed, b en c zijn slecht").

 

Maar beginners kunnen er zeker wat aan hebben en je schrijfwijze lokt natuurlijk uit om een krabber met dassenhaarkwast te kopen en waarschijnlijk is 50 procent het wel met je eens (en misschien is het ook wel de meest veilige keuze) dat dit de beste combinatie is maar varkenshaar kwasten hebben ook hun aanhangers en de laatste generatie synthetische kwasten daar heb ik ook hele goede dingen over gehoord (en je hebt ook mensen die blij zijn met hun cardridgesysteem al zullen die wat minder informatie zoeken op internet en minder snel op dit forum komen)

Link to comment
Share on other sites

Chapeau voor de hoeveelheid werk en de zorg die je hebt besteed aan je verhaal. Vooral leuk voor meer ervaren scheerders om even lekker te kijken hoe vast je in je eigen comfortzone zit. Voor beginners niet echt geschikt omdat je best wel wat meningen wegzet als feit. En m.i. ook controversiele meningen... Een goede HOWTO kenmerkt zich door balans en vooral door het beperken tot de kern.

Link to comment
Share on other sites

Leuk het stukje tekst.....

 

Het hele verhaal over de kwasten, daar moet ik je toch wel even op aanspreken.

 

Ten eerste: er zijn meerdere soorten kwasten dan die jij alleen noemt.

Varkenshaar, paardenhaar en dassenhaar (verschillende gradaties).

 

Silvertip dassenhaar kun je niet zien als een aparte soort. Silvertip is een gradatie van het dassenhaar.

 

Er zijn veel meer kwasten die meer dan PRIMA geschikt zijn voor het scheerwerk dan puur alleen dassenhaar.

Onzin om te zeggen dat de andere kwasten gewoon niet als voldoende/minderwaardig gezien worden. En dat varkenshaar kwasten nauwelijks gebruikt worden is helemaal onzin natuurlijk.

 

Varkenshaar, paardenhaar en ook de synthetische kwasten zijn allemaal prima om schuim mee te kloppen en mee te scheren.

De huidige generatie Muhle Silvertip Fibre's doen echt niet onder voor de dassenhaar kwast.

Diverse Omega's en Semogue's bijvoorbeeld die ook gewoon van topkwaliteit varkenshaar gemaakt worden.

De Vie-Long kwasten, ,met paardenhaar, die uitstekend werken!

 

Beetje erg kort door de bocht van je!

 

Ook wil ik nog even terugkomen op de merken die je noemt. Merkur mesjes bijv zijn bij lange na niet zo makkelijk te verkrijgen als de Astra's (de allemansvriend zo'n beetje)

 

Je komt met Thiers-Issard aanzetten als kwastmerk. Ook weer zoiets wat niet echt bekend is, moeilijk te verkrijgen is en bovendien nog stervensduur ook.

Link to comment
Share on other sites

Waar ben je aan begonnen Charlie? :roll:

 

Dat het bedoelt is om zoveel mogelijk mensen te helpen twijfel ik niet aan, maar net als toen ik voor de eerste keer over scheren begon te discussiëren op de toenmalige voorganger van Internet (Fidonet) is nog steeds hetzelfde van toepassing

 

let us agree to disagree in an agreeable way :)

Link to comment
Share on other sites

Kwasten verhaal

 

Zoals ik boven al aangegeven heb, ben ik het daar dus niet mee eens.

 

Ook wil ik nog even terugkomen op de merken die je noemt. Merkur mesjes bijv zijn bij lange na niet zo makkelijk te verkrijgen als de Astra's (de allemansvriend zo'n beetje)

 

Moet wel even opmerken dat deze leidraad door mij al een aantal jaren geleden geschreven is, dus ik weet niet hoe het nu zit met de verkrijgbaarheid, maar ik heb nooit problemen gehad met het verkrijgen van Merkur mesjes toen ik daar nog mee scheerde.

 

Je komt met Thiers-Issard aanzetten als kwastmerk. Ook weer zoiets wat niet echt bekend is, moeilijk te verkrijgen is en bovendien nog stervensduur ook.

 

Zoals ik al aangegeven heb, zitten er voorkeuren van mij in. Ik ga natuurlijk niet elk mesjes merk, elk kwastenmerk, elk krabbermerk, etc. noemen. Dat is totaal niet relevant.

 

Deze leidraad moet worden gezien als juist dat, een introductie en ik denk dat je daar toch een heel stuk verder mee komt dan out of the blue beginnen met scheren met een krabber.

Link to comment
Share on other sites

Charlie, ik snap je insteek, en als persoonlijk verhaal vind ik het een prima stuk! Dan mag het ook best een beetje controversieel zijn :)

 

Maar als beginnershandleiding voor het forum voldoet het niet, wat mij betreft. Daarvoor is het te persoonlijk, en te weinig genuanceerd, naar mijn mening.

 

Je initiatief, een beginnershandleiding, vind ik een mooi plan ... ik weet alleen niet hoeveel water je bereid bent om bij de wijn te doen ;)

Link to comment
Share on other sites

Beste Charlie,

 

Bedankt voor je mooie stuk. Er is zichtbaar heel veel werk in gaan zitten. Maar ook ik zal me bij mijn mede-forummers moeten scharen v.w.b. dat je in dit stuk je eigen mening als feit neerzet. Dat neemt niet weg dat er voor een beginner bruikbare dingen inzitten.

 

Ik ben zelf een beginnende "traditioneel scheerder" en heb de afgelopen maand praktisch iedere vrije seconde op dit forum en andere sites doorgebracht. Hierdoor heb ik in korte tijd heel wat op kunnen steken, wat artikelen aangeschaft en uitgeprobeerd. Als iemand anderhalve maand geleden tegen me had gezegd "je hebt een dure krabber nodig, een paar goede zepen en een kwast van €80" weet ik niet of ik er aan begonnen was. Door links en rechts tips en ervaringen te lezen ben ik begonnen met een DVH zeep, een blok aluin, een krabber van EJ en een goedkope kwast bij de drogist vandaan. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om "onze" manier van scheren uit te proberen. Bevalt het niet, heb je in ieder geval geen fortuin aan spullen uitgegeven (ik weet het, een typisch Hollandse gedachte :D ). Ik was binnen een paar dagen om, en zal nooit meer terugkeren naar een cartridge. Met deze kennis in huis ga ik ook langzaam een collectie opbouwen bestaande uit kwaliteits kwasten, krabbers, mesjes, zepen, crèmes en AS/ASB.

 

Je geeft zelf al aan dat je deze handleiding een paar jaar geleden hebt geschreven. In de tussentijd is er (afgaand op de verhalen van anderen, want dat kan ik als beginner niet beoordelen) een heleboel veranderd. Varkensharen kwasten worden overal heel hoog aangeschreven, en Mühle heeft een Silvertip Fibre kwast die volgens de kenners niet onderdoet voor een kwaliteits dassenharen kwast. Ik dacht dat dassenharen de "holy grail" waren op kwastengebied, totdat ik dankzij Talibeard het licht zag :D . Deze mening wordt, zo heb je al gemerkt, gedeeld door velen hier op het forum. Maar ook buiten dit forum zijn er velen die zweren bij varkenshaar of synthetische fibres.

 

Nogmaals: je hebt een mooi stuk geschreven waar overduidelijk heel veel werk in is gaan zitten, waarvoor dank. Maar om dit bruikbaar als handleiding voor de beginner neer te zetten zal je je eigen mening eruit moeten filteren en de diverse opties objectief moeten presenteren.

Link to comment
Share on other sites

Dit slaat natuurlijk nergens op! Er zijn prima varkensharen kwasten, en onderhand zijn er ook uitstekende synthetische kwasten!

 

Daar ben ik het toch volkomen mee oneens. Synthetische kwasten of varkensharen kwasten houden gewoon minder goed water vast en aangezien de essentie van traditioneel scheren natscheren is. Om dan nog maar te zwijgen over de fijnheid van dassenhaar of zilverspits dat gewoon beduidend sneller en beter lather maakt.

 

Het is lang geleden dat ik dit argument nog gelezen heb op de diverse fora trouwens en dacht eerlijk gezegd dat dat station ondertussen wel gepasseerd was. Dat is net zoiets als zeggen dat je auto beter is omdat-ie meer benzine nodig heeft.

 

Ondanks dat het vette gedeelte waar is, das houdt meer water vast (in zekere zin) dan varken, is de stelling verder echt onzin. Immers een varkensharen kwast houdt al teveel water vast als je hem niet uitslaat voor je begint op te schuimen dus wat heeft nog meer teveel dan voor zin? Als het dus gaat om de juiste hoeveelheid water vasthouden ligt het voordeel eerder bij varken dan das hoewel het eigenlijk alleen maar een verschil is en niet de één beter maakt dan de ander. Kwestie van je kwast leren kennen.

 

De hele oude nylon kwasten namen inderdaad wat weinig water op en die zou ik ook alleen mensen aanraden die perse een diervrij product willen maar de huidige generatie is toch van een andere orde. Zelf nooit gebruikt maar er zijn ondertussen teveel enthousiaste gebruikers om ze af te doen als rommel.

 

Beter opschuimen is ook flauwekul; de processen verlopen wat anders maar zowel das als varken maakt prima schuim en de snelheid waarmee dat gebeurt is niet gelijk maar die 10 of 20 seconden extra lijken me nou niet echt de moeite waard. Je mag van mij best das prefereren, daar heb ik echt geen probleem mee, maar als je (semi-)wetenschappelijke argumenten aanhaalt dan toch graag echte.

Link to comment
Share on other sites

To each his own, maar het verschil zit 'em gewoon in de natuurlijke structuur van varkensharen en dassenharen. Ik kan het weten, want ik heb bij Staatsbosbeheer gewerkt als natuurbeheerder en jager.

 

Heb je dassen afgeschoten :shock:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.