Jump to content

Schrijven II


joostmoree

Recommended Posts

Heeren,

 

Het is wat stil op de thread: “Schrijven”, dus ik pak het graag weer op. Op een nieuwe want ik wil niet achterop raken,

 

Mijn lieve vrouw draagt de familienaam: “Pauw”. De gelijknamige vogel loopt met zijn afbeelding met een zekere regelmaat, al is het maar zijdelings, door onze belevingen heen.

 

Mena bezit – van wat bijouterie tot ander gerei - waarin een Pauw is vervat of een Pauw wordt verbeeld, in haar (vitrine)kast.

 

En waar we ook zijn, als we tegen een Pauw aanlopen, wordt deze vastgelegd. Tot verre oorden aan toe.

 

Het geval wil dat de gestileerde in reliëf aangebrachte veelkleurige Pauw in het verleden ook op razor scales is aangebracht.

 

Ik heb daar een klein onderzoekje naar ingesteld. En ik ben tot de voorlopige gevolgtrekking gekomen dat meerdere voortbrengers van scheermessen in Solingen rondom de vijftiger jaren of vroeger van de vorige eeuw, allen van één producent, scales betrokken, met daarop een Pauw als bedoeld afgebeeld.

Want ik kom bij verschillende voortbrengers, wanneer de Pauw tot onderwerp van afbeelding is gekozen, elke keer precies hetzelfde ontwerp, reliëf en kleurstelling tegen.

 

Jammer is dat de meeste scales door poetsen of anderszins te weeg gebrachte mechanische schade, hun mooie kleurtekening hebben verloren zodat niet veel meer dan het vervaagde reliëf van de afbeelding over is gebleven.

 

Ik voel me evenwel een bofkont. Het kostte een paar centjes. Maar ja, soms gaan we ook naar Madurodam (vreselijk) of naar de draaimolens daarna met de kleinkinderen (nog erger) en prikken in vervolg daarop een vorkje en doen een slokje (het gaat al wat beter) en dat kost ook wat.

 

Het merk ERN, mede voortbrenger van submerken waarvan te noemen de Gong, goed voorbereid naar het behaarde gezicht gebracht dan weet ik bij voorbaat dat het goed zit, heeft ook van bedoelde producent scales afgenomen en toegepast.

 

En.

 

Een bijna 7/8ste exemplaar in NOS staat heb ik in de wacht gesleept. De kleurstelling en de details nog present als waren zij gisteren aangebracht. Totaal niet verflauwd en kleurrijk stekend gedetailleerd scherp.

 

Mijn lieve vrouw wil haar voor de vitrinekast reserveren. Maar. Na honen en stroppen – inmiddels voltooid - gaat ze (het mes en niet mijn vrouw) echter de rotatie in.

 

Als gebruikelijk een paar plaatjes.

 

Belangrijk detail, de producent placht geen pin aan te brengen ter hoogte van de wedge die met de scales versmelt. Ik ervaar dat als uniek. Heeft Mastro Livi dit nageaapt?

 

J

 

PS. Helaas is hier niks te rescalen.

 

PPS. Als ik dit allemaal herlees is het onderwerp eigenlijk iets voor een lange lome landerig zomerse zonnige zondag namiddag voorafgaand aan een fantatso barbecue met wetenschap van maandag daarop vrij.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.