Jump to content

Frank

Gouden donateur
 • Posts

  580
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

945 profile views

Frank's Achievements

 1. Ok Tony hartelijk dank. Dat ga ik dan zeker een keer proberen.
 2. Ik wil gaan stoppen met het gebruik van tape omdat ik mijn messen het liefst opfris op een steen en niet meer op mijn crox paddle strop. Een sten geeft een comfortabele snede vind ik. Dit betekent wel de snede van de meeste messen opnieuw zetten omdat die in het verleden steeds wel met tape geslepen zijn. Bij mijn Puma wilde ik een proberen om na het zetten van de snede op een 1000 K Naniwa superstone de rest van het slijpen uit te voren op één enkele JNAT, mijn Narutaki Asagi. Na het zetten van de snede op de JNAT een behoorlijk dikke slurry aangemaakt met een Tomo Nagura . Daarna begonnen met slijpen cirkelbewegingen en x-strokes. De slurrie in 4 stappen verdund en toen uiteindelijk op een hele dunne slurry geëindigd. Dit zou volgens info op het Forum der Rasur forum de meest comfortabele snede opleveren. Na stroppen op linnen en leer slaagde de HHT goed, De scheerbeurt was goed maar ik had het idee dat het mes nog een tikje scherper kon, Daarom toen het mes onder stromend water en met korte slagen van 2-3 cm geslepen . Dat van die korte slagen is ook iets wat ik via onze oosterburen te weten kwam. Heel verwonderlijk dat die methode vrijwel direct een "plakkend" mes opleverde. Nog belangrijker bleekt dat na stroppen op linnen en leer het mes zéér goed en comfortabel bleek te scheren. Ik ga zeker op deze manier nog met een ander mes aan de slag.
 3. Die Opuntia schijnt één van de beste geuren te zijn. Laat je weten hoe deze bevalt Jos?
 4. Ik probeer het zo te houden dat ik alles regelmatig gebruik. Dat lukt met 8 messen, 2 krabbers, 1 shavette , 2 kwasten en 10 stuks zeep( hiermee kan ik nog jaren vooruit)..
 5. Nog een die ik niet kende: Rob Valentini (Garage Works) Voor degene die van een groot mes houdt....😃
 6. Ik heb er één in de maat large. Dit was mijn eerste kwast. Ik heb hem nu 8 jaar en af en toe verliest hij een haar. Qua gebruik vind ik hem perfect. Zacht en voor mij voldoende stevig. Hij geeft ook het schuim makkelijk af. Van harte aanbevolen.
 7. Mijn "Sheep Kasahara"begon wat te trekken tijdens het scheren. Een opfrisbeurt op de 8000 steen gevolgd door de JNAT Narutaki gaf geen goede HHT. Daarom besloten maar het mes helemaal opnieuw te slijpen vanaf korrel 1000. Dat alles zonder tape. Dit zijn de gebruikte stenen: Naniwa Superstone 1K,3K,5K, 8K gevolgd door door de Narutaki met alleen water. Daarna linnen en leer . Hierna was de HHT duidelijk beter, maar het beste bewijs voor een geslaagde slijpbeurt was vanmorgen het scheren zelf : zacht en zéér glad.
 8. Ik heb dat probleem ook gehad met een Japans mes met een rechte punt. Toen heb ik de punt licht afgerond en daarna nooit meer dat probleem gehad met het scheren.
 9. Vandaag een opfrisbeurt voor mijn "Galano"5/8 op de Coticule "Les Latneuses" een kleine maar fijne steen !
 10. In een onderhoudshandleiding van de Fa. Böker las ik dat het stroppen voor het scheren dient plaats te vinden. Volgens Böker beschikt het staal over een "geheugen" of "zelfhelende kwaliteiten". De snede zou zich na het scheren deels uit zichzelf weer richten. Als je dit doet dmv stroppen direct na het scheren betekent dat "stress" voor het materiaal en gaat dat ten kostte van de levensduur van de snede en uiteindelijk ook van die van het mes. Böker beveelt daarom ook aan om het mes 24 uur of beter nog 48 uur te laten rusten voordat het weer gebruikt wordt, zodat de snede voldoende tijd heeft om zichzelf al deels te herstellen. Dan pas stroppen op linnen en leer en dan weer scheren is hun advies. Zelf doe ik het grootste deel van het stropwerk direct na het scheren, 50x linnen 50 x latigo 50 x paardenleer. Voor het scheren nog een 20 tal slagen over het paardenleer en dat geeft mij in de meeste gevallen een zeer comfortabele scheerbeurt, Mijn vraag is zijn er hier mensen die de Böker-methode volgen? Of verschil hebben gemerkt tussen de 2 manieren van stroppen?
 11. Ik heb de scuttle van SchwarzWeiss Keramik. Met gewoon warm water uit de kraan wordt de scuttle niet warm genoeg om het schuim ook op temperatuur te krijgen. Daarom vul ik de scuttle nu eerst met warm water uit de kraan en dat vervang ik dan na een paar minuten door water dat net van de kook af is. Dan wordt het schuim wel warm. Al met al een boel gedoe. Mogelijk dat ik er in de winter als het wat kouder is meer plezier aan beleef.
 12. Eén pot Martin de Candre is duur. Echter ik heb nog geen enkele scheerzeep ontdekt die zo geconcentreerd is. Een minimale hoeveelheid zeep geeft een kom vol heerlijk rijk schuim.. Ik heb nu ruim 2 jaar een pot van de "Agrumes". Ik ben nu 126 scheerbeurten verder en de pot is nog voor 4/5 vol ! Ook de geur is na die 2 jaar nog steeds erg goed. Ik kan deze zeep alleen maar van harte aanbevelen....
 13. Als je geen zin hebt in het extra werk dat het onderhuid van een open mes met zich meebrengt is een shavette een goed alternatief. Ik vind het juist leuk om te experimenteren met stenen, slijpen , stroppen etc. Er gaat een compleet andere wereld voor je open als je je hier in gaat verdiepen. Voor mij gaat er niets boven een scheerbeurt met een goed geslepen open mes . Ook scheren met de Tedalus Essence heeft daarin geen verandering gebracht.
 14. Ja een heel fijn mesje. Bij mij gaan ze zelfs tot 15 maal mee. @beepee1972 Mooi dat ze jou ook zo goed bevallen.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.