Ga naar inhoud

henkverhaar

Lid
 • Aantal items

  186
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

 1. henkverhaar

  reiskrabbertje

  Dankzij de LORD inkoopactie eindelijk een reiskrabbertje kunnen maken waar ik me ook fatsoenlijk mee kan scheren: https://www.dropbox.com/sc/9kpxtz0fprbete8/AAAQ5GoRqc9YAe-oqBBTmUsca (Ik kan geen dropbox-fotoos meer als inline image plakken, dus maar een linkje naar de foto...) De LORD S625 is een driedelige krabber (dwz. losschroeven om een mesje te plaatsen) met een goedkoop kunststof stokje als handvat. Net als de Gillette G1000 TTO. Het handvat is eenvoudig te verwijderen, en het kopdeel, inclusief het metalen topeind van het handvat is dan eenvoudig in een custom houten handvat (in dit geval een reishandvat) te zetten. Ik had al een aantal andere typen geprobeerd, zoals de genoemde G1000 (maar omdat dat een TTO is met een tamelijk kwetsbaar mechanisme is er niet met goed fatsoen een custom krabber van te maken, zeker niet een met een kort handvatje), de Parker driedelige kop die The Golden Nib levert (maar die vind ik vreselijk scheren - daar wordt mijn gezicht helemaal akelig van), verschillende vintage reiskrabbers, en een Merkur 34C (maar ook daar wordt mijn gezicht gehakt van - iemand interesse?), maar had dus nog geen reiskrabber gevonden waar ik enthousiast over was. De LORD krabber, hoewel wat goedkoopjes, scheert mij naar behoren, en laat zich ook nog eens fijn van een custom handvat voorzien. In het kader van de 2e LORD inkoopactie heb ik nog 9 van de LORD S625 krabbers, dus als iemand een krabber met custom (reis)handvat wil... Henk
 2. henkverhaar

  Listerine

  Ja, omdat die tandarts aan listerine niks verdient [sMILING FACE WITH OPEN MOUTH AND SMILING EYES]
 3. In standaard-cosmeticaspeak is een lotion een melk- of waterdunne creme (olie-in-water emulsie). In ouder NL taalgebruik was een lotion vaak een mengsel op water/alcoholbasis; een soort eau de toilette. Beide betekenissen worden nog steeds wel door elkaar gebruikt.
 4. veel syndets zijn ionogene surfactantia (net als klassieke zepen, BTW), en veelal zijn de geladen delen sulfaatgroepen of sulfonaatgroepen (anionen) of aminogroepen (kationen). Bijvoorbeeld in SLS (natrium laurylsulfaat) en SLES (natium laurylethersulfaat), of in allerlei quats. Soms ook fostaten, zoals in hostaphats - dat zijn wel niche-ingredienten. Dat is niet hetzelfde als dat er sulfaten of fosfaten in 'zeep' zitten. Bij 'sulfaten' en 'fosfaten' denk je aan de anorganische (of kleine organische) zouten die er in de jaren '50-'70 veel in bijvoorbeeld waspoeders zaten, als hulpstoffen, om allerlei 'vuil' dat van wasgoed was afgeweekt in suspensie te houden, en ook kalk ('hard water'), zodat dat spul niet weer op het wasgoed zou neerslaan - de overbekende 'grauwsluier'... We weten allemaal wat de fosfaten met ons oppervlaktewater deed, en in bulk-wasmiddelen zitten dus allang geen fosfaten meer - die zijn vervangen door andere hulpstoffen, zoals citraten, zeolieten, en nog modernere alternatieven. In sommige scheerzepen zitten wel 'kalkbinders' maar die zijn veelal van het EDTA-type. Echt nodig zijn ze niet, en in klassieke, handgemaakte scheerzepen (zoals die van Henk's Scheerkraam ) zitten ze dus ook niet.
 5. Het moet wel degelijk zeep zijn. Smeermiddel is slechts één van de functies van scheerzeep, en zeker niet de belangrijkste. De functie van scheerzeep is allereerst het 'verweken' van de baardharen door het haar water op te laten nemen. Daarvoor moet de zeep het huidvet verwijderen (oplossen), en de basische eigenschappen ('loog') van de zeep hebben ook hun invloed op de baardhaar. Verder zorgt het schuim ervoor dat de haar niet alleen benat wordt maar ook vochtig blijft (vertragen van verdamping), en is het, uiteindelijk, ook een glijmiddel voor het scheermes. En nee, met het 'recept' van de OP krijg je geen scheerzeep, maar gevaarlijke derrie.
 6. Persoonlijk vind ik de engineering er nogal amateuristisch uitzien... Maar wellicht is dat omdat het hier om een prototype gaat?
 7. De vergulde hand is, technisch gezien, een prima zeep. De geurcompositie is wat 'goedkoop', geheel in lijn met de marktpositionering. Er is, met een goede kwast, prima schuim mee te kloppen - bij voorkeur op de zeep, zodat de hoeveelheid gebruikt water niet kritisch is (je gaat gewoon net zo lang door met kloppen tot het aanwezige water genoeg zeep heeft opgelost om een goed schuim te creëren). Omdat het bakkie wat klein is is het verstandig om de puck in een grotere kom te doen en daarin schuim te maken. De belangrijkste variabele in het wel of niet kunnen maken van goed schuim wordt daarmee de kwast (en natuurlijk de volhardendheid van de klopper...).
 8. Geen enkele 'klassieke' zeep is echt zacht voor de huid. Moderne syndets zijn wat dat betreft veel beter. Als je echt last hebt van zeep (dat zou je dan ook moeten merken als je je met (echte) zeep wast) dan ben je beter af met een moderne 'goo' uit de spuitbus - mits correct gebruikt. Kans is echter groot dat als je huidproblemen krijgt van een scheerzeep het aan de overige ingredienten (meestal een van de geurstoffen) ligt. Probeer een zeep met weinig of geen geur te vinden (of laat er een maken )
 9. Ik zou zeggen: snake oil...
 10. henkverhaar

  Moestuin?

  Kwalificeert een setje van 110 druivenstokken in voor- en achtertuin (vorig seizoen 65 flessen rode wijn) ook?
 11. Zachte/halfzachte zepen verliezen sneller hun geur door verdamping dan vergelijkbare harde zepen (hogere diffusiesnelheid), en sommige halfzachte zepen zijn door hun samenstelling ook vatbaarder voor ranzig worden dan harde zepen. Nou ruikt zeep van zichzelf (dus zonder parfum/geurstof) ook wat muffig (ruik maar eens aan n potje groene zeep) dus wellicht is het puur het gevolg van verlies van geurstof.
 12. henkverhaar

  Kwast weken?

  Zoals gezegd en beaamd, ik ga er van uit dat 30 seconden weken geen kwaad kan. Hoewel de vergelijking in meerdere opzichten mank gaat kan ik echter me wel voorstellen dat als je een (varkensharen) kwast echt veel water op laat nemen het haar, net als hout in een strak voorgeboord gat in steen, door drukopbouw het handvat kan laten scheuren. Hoewel het hier waarschijnlijk een combinatie is van haarscheur ( ) ontstaan door uitzetten van haar en vervolgens inkruipen van water direct in het handvat.
 13. henkverhaar

  Kwast weken?

  Mmm. ik gooi mijn kwasten altijd in het water tijdens het laten vollopen van de wasbak. Dat duurt zo'n 30 seconden, en dan zijn ze m.i. voldoende 'verzadigd', en ik heb niet de indruk dat dit te koste van de levensduur van de kwast gaat.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je verder kunt gaan.