Jump to content

Hans1980

Gouden donateur
 • Posts

  451
 • Joined

 • Last visited

About Hans1980

 • Birthday 09/09/1980

Persoonlijke informatie

 • Voornaam
  Hans
 • Beroep
  IT - Netwerkbeheerder
 • Woonplaats
  Haacht, België
 • Begonnen met klassiek scheren
  08/08/2001

Recent Profile Visitors

705 profile views

Hans1980's Achievements

 1. http://jenesrazors.com/razor-gallery/
 2. De beste verklaring die ik voor dat 48 uren verhaal al gelezen heb is dat het marketing was om 7-dagen sets te verkopen.
 3. Idem hier. Ik zou de punt voorzichtig afronden op een fijne slurrie steen of de zijkant van een fijne slijpsteen. Best om daarna het mes even op te frissen op een finisher.
 4. Welkom. Zelf messen restaureren lijkt me een logische volgende stap. Je collectie gaat dan wel aanzienlijk groter worden.
 5. @ Phate Er wordt steeds aangeraden om een eerste mes rechtstreeks aan te schaffen via een ervaren slijper. (De markt op dit forum is een goede optie.) Dat is vooral geldig voor Gold Dollars. De geometrische kwaliteit is erg wisselvallig en vereist bijna altijd de nodige correcties. Een mes aanschaffen via een ervaren slijper geeft dus niet alleen een goed scherend mes maar er is ook al een selectie gebeurt. Ter illustratie... Onlangs heb ik een batch van 10 GD's gekocht met het doel deze scheerklaar te maken voor anderen. De messen in deze batch waren stuk voor stuk "verdraaid". Als ervaren slijper kan je zelfs deze gedrochten "prima" doen scheren. Maar dan heb je nog steeds een mes dat technisch moeilijk te slijpen is en dus bijgevolg niet geschikt voor generale consumptie. Een geschikt mes moet namelijk ook relatief makkelijk op te frissen zijn door iemand die van slijpen geen obsessie wil maken. Dit schetst ook waarom veel mensen niet zo happig zijn om een onbekende Gold Dollar te slijpen. Het is nooit een mes dat je vlug even scheerklaar maakt. En sommige exemplaren kunnen erg tegenvallen. Verder... Papier snijden met een scheermes is uit den boze! Dit beschadigd de snede. (Maakt niet uit voor je Gold Dollar want die moet nog geslepen worden.) Als je een goedkope oefenstrop wil maak je hem best zelf. Het hoeft geen leer te zijn. Autogordel materiaal werkt prima. https://www.aliexpress.com/item/32845912756.html?spm=a2g0o.cart.0.0.4d053c007s2NGs&mp=1
 6. Hans1980

  Bengall

  De technologie om Bengall op het mes te graveren bestond zowel in Engeland als Zweden.
 7. Probeer eens een rubber bandje (rekkertje) rond de bodem van je knot. Daarmee kun je het effect van een kwast met meer "backbone" simuleren. Door verschillende rekkertjes te testen kan je zelfs kwasten volledig naar wens "afstellen". Welke yaqi's heb je? De tuxedo varianten hebben redelijk veel backbone.
 8. Het voordeel bij een Shavette is dat je eerst alle handelingen kan inoefenen zonder dat er een mesje inzit. Dat voorkomt een pak onwennigheid tijdens de eerste scheerbeurt. Ik heb al een paar vrienden met open mes leren scheren op die manier en dat ging erg vlot.
 9. Ik heb een variant van dit type voor grote 6.5 cm mesjes... Link Dit lijkt op die van jouw. Link Geen idee of het een re-brand is van een chinees mes of dat slicke het origineel is dat de chinezen gekloond hebben. Zolang de mesjes er goed inzitten (geen zware fabricagefouten) scheren dit type shavetten allemaal goed ongeacht de herkomst of prijs. Het verschil zit hem dan voornamelijk in gewicht en balans. Deze heeft een erg zwaar handvat. Ik herinner mij niet dat het mij stoorde. Kwestie van gewoonte en persoonlijke voorkeur denk ik dan.
 10. Ik gebruik de Indische Gilette Guard Cartridge voor mijn hoofd. Open scheermes ook wel eens maar in tegenstelling tot je gezicht heeft je knikker geen kussen van vetweefsel. Als je geen perfect egale hoofdhuid hebt heb je wat vlugger een weeper of dergelijks. Hetzelfde geldt voor een krabber in mijn geval.
 11. Had over deze post gekeken om een of andere reden. Uitstekende Info!
 12. Doe niet zo flauw. Er stond een knipoog bij.
 13. Ging jij drie seconden geleden geen open scheermes kopen? ?
 14. http://www.coticule.be/strokes.html Hier is het goed uitgelegd. Met een duidelijke animatie. De zogenaamde "swaying" X-stroke heeft hetzelfde doel. Namelijk zorgen dat ook de hiel en de tip vol de steen raken bij messen die geen perfect rechte snede en/of geometrie hebben. (erg veel messen dus...) De Rollende X is bij mij altijd gecombineerd met de swaying X omdat je dan minder uitgesproken moet kantelen. Om het principe erachter te illustreren kan je het volgende even doen: Strek je vingers en houd je hand tegen het tafelblad onder een hoek van pakweg 30 graden. Enkel je middenvinger raakt de tafel omdat de andere twee korter zijn. (Zoals bij een scheermes met een smile...) Om de wijsvinger en de ringvinger ook te laten raken kan je twee dingen doen. Je draait de vinger die je wil laten raken "vooruit". De Swaying X-stroke. Je kantelt richting de vinger die je wil laten raken. De "Rolling X-stroke. Het meest efficiënte is beiden. Trek aan beide kanten een lijntje op de snede volgende keer dat je een scheermes slijpt. Je gaat verbaasd zijn hoeveel messen een "sway" en/of rol nodig hebben. Bij je laatste set alternerende slagen is het superbelangrijk dat je de snede volledig mee hebt aan beide kanten.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.