Ga naar inhoud

Bert0324

Lid
 • Aantal items

  32
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Over Bert0324

 • Titel
  Gillette Sensor
 • Verjaardag 24 maart

Persoonlijke informatie

 • Voornaam
  Bertus
 • Beroep
  Geen
 • Woonplaats
  Appingedam
 • Begonnen met klassiek scheren
  01-05-71

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

 1. Hoe lang? Maanden, jaren. Tot nu toe redelijk, maar niet echt, tevreden met een gewoon open scheermes. Na hernieuwde pogingen half jaartje (of zo) geleden ben ik een Feather AC gaan proberen. Niks moelijker, komt wel stuk makkelijker door mijn baard heen. Meestal een keer van boven naar beneden, keer van beneden naar boven, en nog een keer op geleide van de groeirichting (daar tegen in). Dat laatste kan ook met een DE, omdat het daarmee makkelijker is gekke hoeken te halen. Waarom niet terug naar DE? Open mes is toch net wat directer, verder moeilijk te omschrijven...
 2. Bert0324

  Winterdepressie

  Ik aarzel wat hier op te antwoorden, omdat ik bang ben dat Timbo35 er niet zoveel aan heeft. Verder is het niet bedoeld als aanval naar BuckyOH! Maar goed: Voor zover ik weet is de effectiviteit van de lichtlamp alleen aangetoond in een klinische setting, m.a.w. na opname. Vervolgens spelen er nog een aantal dingen een rol: de juiste hoeveelheid licht, de juiste blootstellingsduur, eventuele interacties met medicatie, een onbekend risico op oogschade (op de lange termijn). Ik noem dit niet omdat ik tegen lichttherapie ben (het tegendeel is het geval), maar mijn punt is het volgende: - ten eerste moet er een diagnose worden gesteld. En met alle respect voor Timbo35 merk ik op dat zelfdiagnostiek hiertoe niet volstaat. - indien inderdaad sprake is van een winterdepressie zijn er meerdere behandelingsmogelijkheden, met ieder eigen voor- en nadelen. Zonder goede kennis van die mogelijkheden en iemands persoonlijke achtergrond is een verantwoord specifiek advies niet mogelijk.
 3. Bert0324

  Winterdepressie

  Hoe diep dit gaat is niet uit een post op te maken. Evenmin is een goede respons re geven. Wel zijn er een paar dingen die altijd verstandig zijn: routines proberen te blijven volgen (ja, ook zoals scheren b.v.), zorgen voor lichamelijke inspanning (goed onderzocht voor hardlopen maar mag best wat anders zijn, ook al heb je er totaal geen zin in), en "social support". Mensen in je omgeving moet je ook de vrijheid geven ("uitnodigen") het tegen je te zeggen als ze vinden dat het tijd wordt professionele hulp te zoeken.
 4. Ik dacht dat dat van het type afhing? 208 beter dan 66? Of is dat niet zo? Letwel, die verschillen te benoemen leek me wat te veel buiten dit draadje liggen, misschien had ik geen merk moeten noemen (het ging om het principe).
 5. @Arnout en @kalerolf: ik ben blij met deze bemoedigende woorden (want ik heb ze wel nodig), maar @miki: het vergt behoorlijk wat oefening. Het slijpen zelf, maar ook het evalueren en dit terugvertalen naar hoe je dan het slijpen moet aanpassen. Op basis van mijn ervaring tot toe: zorg om frustratie te voorkomen voor een paar scherpe messen (dit forum kent daartoe zeer behulpzame mensen) zodat je een jaartje vooruit kunt. Ondertussen oefen je dan naar hartelust op een paar "wegwerpexemplaren". Die haal je dan via Marktplaats of, misschien in dit kader beter, een paar "Gold Dollar" via Ali-Express.
 6. Bert0324

  Try A straight razor

  In het verleden ben ik al eens een tijdje bezig geweest met een open mes. Kon het niet zo krijgen als ik het wilde hebben en toen gestopt. Nu zat ik wat te twijfelen over toch nog eens oppakken of de spullen verkopen. Eigenlijk is wat mij betreft het enige wat voor het open mes pleit het bezig zijn met mooi materiaal, maar dat is op zich natuurlijk ook een prima argument. Ik dacht nog maar eens een goed geslepen mes te kopen en daar weer een tijdje mee te scheren (dan elimineer ik mijn beperkte slijpkunde als negatieve factor). Op dat slijpen kom ik dan nog wel een keer terug in het daartoe bestemde draadje....
 7. Of toch weer niet. Het hele punt is nu juist dat je (op reis immers) de kwast nat mee wilt kunnen/moeten nemen.
 8. Bingo! Sorry voor het trage antwoord, had de post gemist. Zal ik je er een pm over sturen?
 9. Waarschijnlijk naar datum lidmaatschap laatste poster gekeken (?)
 10. Je moet ze ook niet drinken.... Maar ik beken vooroordeel, heb nog een hele mooie doka . Waardeer overigens door die hobby je foto's des te meer.
 11. @efsk: wat plastic betreft: wil je er over praten? Ik zal mijn best doen begrip op te brengen wat open mes betreft: met je eens. Ik heb niet de (mijn) hele geschiedenis willen doorploegen, dus misschien een andere indruk gewekt. Maar op een gegeven moment vond ik de investering in tijd, moeite en geld niet meer opwegen tegen..... Tsja, tegen wat eigenlijk?
 12. @Hans: Geen beste score, dan. Ik heb nog een L die dit niet heeft (maar die is ook maar twee of drie keer gebruikt). En die reiskwast heeft er geen last van. Hij is een jaar of vijf oud, maar goed, ik ben niet echt veel op reis. Ik hoop dat het goed blijf gaan, want zoals ik aangaf vind ik het als reiskwast een perfect dingetje.
 13. Mooi, die reacties. Of ik na pakweg 45 jaar nog veel aan mijn techniek ga verbeteren weet ik niet, maar eerlijk is eerlijk, dat heb ik vaker gedacht en dan komt er vervolgens toch weer een gouden tip (b.v. Scheren ná het douchen , groeirichting in kaart brengen etc.). De uitstap naar multimesje is overigens maar tijdelijk geweest. Keer cadeau gekregen. Wat ik aan klassiek scheren vooral prettig vind is dat je een fatsoenlijk stuk gereedschap kan vasthouden in plaats van zo'n stukkie plastic. Dat "fatsoenlijk stuk gereedschap" doet me denken aan de suggestie van het open mes: tsja, dat vind ik qua coördinatie niet zo'n probleem, en de messen zijn prachtig, maar toch heb ik het opgegeven. Iets voor een ander draadje natuurlijk (verwijzing welkom), maar de essentie is geloof ik dat ik een mes wel zover kan krijgen dat ie wat haartjes van mijn arm pakt (het zou me verbazen als ik nog een youtubefilmpje over bladgeometrie en slijpproces heb gemist, plus natuurlijk vele posts op dit forum), maar het blijft scheren als met een botte schaats. Het risico van weer meer investeren terwijl het niet gaat lukken werd me te groot.... Nog even voor de duidelijkheid: ook bij mij gelden de andere argumenten voor klassiek scheren zoals door anderen genoemd! Mijn post was een poging mijn kijk te geven waarom de balans tussen glad en irritatie zo subtiel ligt. Dat dit zo is meen ik in de reacties terug te zien. De één kiest voor iets minder glad met vermijden van irritatie en de ander kiest er voor om de grens op te zoeken en te kijken of een "bbs" zonder irritatie haalbaar is. Is "Zen and the Art of Shaving" al geschreven?
 14. Dames en heren, Ik ben zo wat aan het grasduinen, als nieuwkomer. Kom ik net weer eens het volgende tegen: Met klassiek scheren heb je minder last van irritatie Je scheert je gladder dan elke andere vorm van scheren Ik neem even aan dat met klassiek scheren nat scheren wordt bedoeld, maar hetzelde wordt nogal eens beweerd over DE scheren ten opzichte van multimesje. Waar ik wat over val is dat naar mensen die met nat scheren willen beginnen vaak gesteld wordt dat beide uitspraken tegelijk waar zijn: gladder én minder irritatie. Aangezien dit niet past bij mijn eigen ervaring, en ik het vanuit mijn beeld van huid en haargroei niet kan plaatsen, start ik er maar een draadje over. Dat zal voor velen niets nieuws bevatten, maar voor mensen die hier informatie zoeken allicht wel. Eerst mijn eigen ervaring: Electrisch scheren, veertig jaar geleden wel eens geprobeerd, is niks voor mij. Niet fris en slecht resultaat. Multimesjes scheren lekker, zonder irritatie, maar na 2 maal hoef je niet door te gaan voor een derde of vierde ronde. Het resultaat wordt niet meer beter en ze zijn irritant duur, maar daar gaat het nu niet om). DE mesjes scheren even goed, en het resultaat wordt beter als ik nog een derde en eventueel vierde ronde toevoeg. Tussendoor wat proraso en even goed voelen waar ik nog eens tegen de haren in moet. Maar: vanaf ronde drie neemt ook de irritatie toe. Dat kan een ruw gevoel zijn, wat scheerbrand of bloedstipjes (dat laatste is voor mij een teken dat ik de laatste ronde heb gehad, meestal kan ik het wel vermijden). Met andere woorden: Volgens mij is de combinatie van én gladder én minder irritatie niet mogelijk. Dat is als je naar de huid kijkt ook wel logisch. Je brengt het mesje in contact met de huid en neemt (ook "zonder druk", er is bij contact altijd iets van druk) cellen uit de toplaag mee. Dat zijn cellen uit de (dode) hoornlaag en daar merk je niets van. Het feit dat het om dode cellen gaat wil echter niet zeggen dat ze geen functie hebben, want die functie bestaat onder meer uit bescherming tegen mechanische invloed en uit afremmen van vochtverdamping . Bij elke scheerronde slijt je wat cellen weg, oftewel: Je bent bezig met een cumulatieve beschadiging. Wordt die te groot dan ga je reacties van de huid zien. Gladder gaat gepaard met huidirritatie, alleen moet je boven een bepaalde grens komen om dat te kunnen zien. Uiteindelijk klopt een en ander natuurlijk prima met het veelgehoorde advies geleidelijk ervaring op te bouwen. Die is er namelijk op gericht zo dicht mogelijk bij de huid te komen terwijl je zo min mogelijk huidcellen meeneemt. En het aanbrengen van een creme (of je dat nu een aftershave balsem noemt of wat dan ook) helpt na het scheren de schade wat te beperken (die schade moet namelijk wel hersteld zijn op het moment dat je die huid opnieuw aanvalt, want anders heb je ook daar een vorm van cumulatieve schade). Nou, dat is wat langer geworden dan de bedoeling was. Complimenten als je deze zin nog leest.
 15. En haartje voor haartje epileren werkt natuurlijk ook, voor de meer geduldige geesten onder ons
×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je verder kunt gaan.