Ga naar inhoud

Arnout

Lid
 • Aantal items

  1116
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Over Arnout

 • Titel
  ATT Windsor CM1
 • Verjaardag 21-09-77

Persoonlijke informatie

 • Beroep
  Buitensport en events organisator
 • Woonplaats
  wichelen
 • Begonnen met klassiek scheren
  20-04-16
 1. Wat heb je geslepen vandaag?

  Sorry, ik bedoel dat een gladder gepolijste cf een agressievere, scherpere snede geeft. Als ik de steen even opruw met een stukje slate of zo krijg ik een minder agressieve maar ook minder scherpe snede. Ik gebruik de cf meestal met water. Dreft zit tussen water en olie. Ik ga meestal van lichte coticuleslurry naar de cf, of gewoon als touch up. Maar vanaf de 5k lukt het ook, maar dan wel met veel werk. De jnat gebruik ik op de traditionele methode, nagura, tomonagura, de kant rechtzetten, en dan 1, klaar 2,tomonagura tot pasta (soms nadien nog verdunnen naar water) 3, ofwel naar een afgespoelde steen op water Rechtzetten kan ook op crox. De progressie op de jnat geeft extreem veel scherpte en comfort. Op de Esher maak ik slurry met de ozuko, nadien verdun ik naar water, het verschil met enkel water is groot.
 2. Wat heb je geslepen vandaag?

  Moeilijk. Het is een heel harde steen met heel veel mogelijkheden. Op water zit hij qua scherpte rond de esher, of een goeie coticulesnede, minder comfortabel maar het verschil is klein. een goeie cf is zachter dan een op water doorgeslepen coti, en de cf is best traag, overslijpen is onmogelijk wat het een makkelijke steen maakt. Op olie is hij een stuk scherper, eerder jnat op slurry maar wel agressiever. Olie of water, hoe meer gepolijst, hoe trager en agressiever het resultaat. Het nadeel van olie gebruiken is dat de cf licht poreus is en je nadien moeite krijgt met de undercut. Maar doordat 50 slagen meer geen kwaad kunnen,... Slurry heeft geen meerwaarde.
 3. Slijpstenen club, show en vertel

  Een paar stenen komen u niet onbekend voor ?
 4. 3e gang met water ??

  Met een zeepje als tobs of mama bear blijft er na het scheren een glad laagje achter, dat scheert even vlot als het schuim. Maar ik probeer wat ik gemist heb nog rap mee te nemen in een extra pass in de tweede gang, als ik toch een 3e gang start zeep ik terug in.
 5. Wat heb je geslepen vandaag?

  Van Tony weet ik het niet, ik ben pas scheermessen beginnen slijpen toen ik begon met me te scheren, een half jaar geleden. Ik had in een ver verleden wel al veel andere messen geslepen, en ik had door een kwetsuur heel veel tijd toen ik begon met scheren en slijpen. Ik had veel geluk met mijn eerste coticule, die kan alles goed: bevel zetten, dilucot, comfortabel finishen of net gloeiend scherp en dat is goed voor de moraal! Maar ik heb er ook al zeer veel tijd ingestoken, ik heb minstens 1000x een bot mes dilucot geslepen, 100en bevels gezet op de skerper proffesional stenen, ik heb zeker 50 verschillende messen geslepen, van wedge tot singning rasor, van Ti, friodur of rvs tot extreem zacht carbonstaal, van bros chippend tot overtemperd, van onherkenbaar verroest restaureren tot nog niet geslepen, van 3/4 tot 8/8, van perfect recht tot helemaal krom getrokken, met tape, zonder tape,.... De coticule blijft mijn favoriete steen, Esher met slurry van de ozuko scheelt heel weinig, de jnat is iets scherper maar ook zacht, de paarse welsh slate geeft ook een leuke kant,.....
 6. Wat heb je geslepen vandaag?

  Ja, we spelen allemaal graag met ons speelgoed hè ! Ik had begrepen dat zelfs een 4 nog harder was dan de nagura en bruikbaar voor scheermessen? anderzijds, als ik me voor de geest haal hoe die Parker hier destijds binnenkwam dan slijp je op de 5 nog een poos verder op water eer je gezicht je verteld: dit is scherp
 7. Slijpstenen club, show en vertel

  Mijn coticule moesten eens gevlakt, dus tijd om de andere stenen even te controleren, en dan maar een fotootje van het slijparsenaal! Synthese 220,1k,2k,5k,10k, welsh slate, en dan vooral de purperen scheert heel aangenaam, de spanriemen met crox en feox, een stukje jade, een Japanse ozuko met nagura, een Esther, een charnley forrest en wat coticules.
 8. Wat heb je geslepen vandaag?

  Ron, Iwasaki senior heeft alleszin een hoop wijsheid over japans smeden en slijpen van de vergetelheid gered. Als ik een mes op de ozuko leg hou ik rekening met wat jim van hem vertaald heeft. Tony, wat doe je meestal na de kiita?
 9. Wat heb je geslepen vandaag?

  Diamantpasta is trouwens allesbehalve hetzelfde als crox. Het is veel agressiever.
 10. Wat heb je geslepen vandaag?

  Lees het artikeltje van uw grote Sensei over het gebruik van Japanse steen nog eens Ron, uw meestersmid was ook niet vies van crox na de steen. Zijn alternatief truukje om korte slagjes te geven in de richting van de snede lukt niet altijd
 11. Help: verkleuringen huid?

  Uw bijlage is enkel te zien als je bent ingelogd hij b&b! Als ik me een paar dagen na mekaar scheer met een zeer agressief scherend mes of DE blaadje dan krijg ik na een paar dagen ook last van mijn vel. Met een comfortabel mes kan ik me dagelijks of twee keer per dag scheren zonder problemen. Die zoektocht geeft misschien al wat winst? Scheren met koud water helpt mij om korter te scheren, met zeep waar ik licht allergisch op reageer met warm water (gft bvb) heb ik weinig of geen reactie met koud water. Een agressieve aftershave na een agressieve scheerbeurt geeft meer last dan Aluin en een verzorgende balsem,...
 12. Wat heb je geslepen vandaag?

  Vanwaar de 20 k? Niet tevreden van de finish van de gele steen?
 13. SvdD 11 december - 17 december

  het gewicht, de afmetingen, het potentieel om als wapen te dienen in hun fantasie,.. zijn al aan het vechten over wie het mag erven,..
 14. De Latrine

  De kans is alleszins niet onbestaande
 15. De Latrine

  Je hebt gelijk, ik was het woord synthetisch vergeten,.. Of had ik het niet vermeld om polemiek rond slijpstenen te vermijden,... het resultaat is alleszins hetzelfde!
×